Má Tereza Spencerová (Literární noviny) recept vidět věci míle dopředu?

 

Nejdříve si ukažme dnešní zprávu z Roklen.cz: Norsko tak ve výsledku disponuje dostatečně velkým bezpečnostním polštářem, který napomáhá zvládnout ropný propad. Ostatní země však takové štěstí nemají a jsou proto nuceny přijímat drastická opatření.

 Faktem ale je, že nízká cena ropy už postupně začíná poškozovat i samotný ropný kartel. Nejbolestivěji cenový propad zasáhl právě Saúdskou Arábii. Ropa je totiž hlavní zdroj jejích vládních příjmů, který dosahuje zhruba 80 %. Ty nejčastější se týkají osekání vládních kapitálových výdajů, někdy je dokonce ve hře i rozprodej státního majetku.To plánuje například Saúdská Arábie, které do roku 2020 hodlá zprivatizovat svá letiště. Výpadek se země snaží kompenzovat nejen osekáním výdajů, ale i čerpáním zahraničních rezerv či domácí emisí státních dluhopisů. Problém je ten, že výdaje nelze snižovat do nekonečna, stejně tak rezervy nejsou nevyčerpatelné. Příjmy je tedy potřeba získat na dluhopisovém trhu. Saúdská garnitura se rozhodla, že vyjma domácí emise rozjede i prodej bondů, které bude možné obchodovat na zahraničních trzích.

 

A co psala Tereza Spencerová? Celé zde:

Saúdové jako by na Západě ztráceli imunitu

A vybrali jsme část, týkající se Saudské Arábie:

Zdá se totiž, že o svou dosavadní nedotknutelnost v západním mainstreamu přichází i lidskoprávní hororová šou zvaná Saúdská Arábie. Třeba New Statesman přiznává, že to saúdský wahhábismus je hlavním zdrojem světového terorismu, Politico připomíná, že právě saúdští radikální duchovní a sponzoři džihádu pod ochranou vládnoucích feudálů jsou našimi skutečnými nepřáteli, britský generál Jonathan Shaw na stránkách The Telegraph zdůrazňuje, že to Saúdové a Katar jsou zodpovědní za globální šíření terorismu, na saúdský wahhábismus coby zdroj současného Daeše poukazuje také New York Times, zatímco Washington Post dodává, že celý současný vývoj umožnily Spojené státy, nejen pokračující podporou saúdské feudální diktatury, ale i hloupou invazí do Iráku. Na přetřes přichází i „záliba“ nového krále Salmána ve stínání hlav nejen údajných zločinců, ale i svých šíitských odpůrců, přičemž cynici poukazují na to, že přinejmenším letos je v tomto směru „náš“ monarcha „výkonnější“ než Daeš (a image mu příliš nevylepšuje ani „humánní“ rozhodnutí nestínat hlavy vězňům, kteří skončili za mříženi ještě jako děti).  

Přidala se i německá tajná služba BND, podle níž Saúdská Arábie „destabilizuje arabský svět“, a současnou spíše váhavou politiku královské rodiny v dohlednu prý vystřídají „impulzivní zahraniční intervence“. Saúdové si na zprávu BND oficiálně stěžovali v Berlíně a německá vláda se v první reakci od názoru agentury distancovala s tím, že Saúdové jsou pro ni důležitým partnerem v „krizemi zmítaném světě“. Tento vazalský postoj nejspíš ale vyvolal v samotné vládě velké diskuse, protože jen o pár dní později vicepremiér a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel prohlásil: „Musíme dát Saúdům jasně najevo, že čas, kdy jsme se dívali stranou, skončil. Wahhábistické mešity po celém světě jsou financovány Saúdskou Arábií. Mnozí islamisté, kteří ohrožují veřejnou bezpečnost, pocházejí právě z těchto komunit v Německu.“

Problém je totiž v tom, že odhadem až 25 procent všech nových bojovníků Daeše ze zahraničí jsou nedávní konvertité k islámu, kteří konverzi podstoupili až na výjimky v mešitách financovaných Saúdskou Arábií. Ve výsledku tak nekonvertovali k „obyčejnému“ mainstreamovému islámu, ale k nenávistnému saúdskému wahhábismu.

Když jsou peníze, kamarádi i na zločiny se najdou. Ale běda, jak začnou docházet...

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Goro
před 10 měsíci

No.... Nevravi sa tomu u Vás "boží mlejny"??? :)))... Ľudia v západnom svete nie sú blbý a na to sa spolieham. Možno naivne, ale spolieham.... :)) Hádam sa ten západ so svojou hamiznostou sam zadusi, a do popredia hádam vyjdú zase tradične hodnoty.... Človek toho ku svojej existencii, zas až toľko nepotrebuje.... Takže budeme dúfať,)..

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...