Rusku se v tichosti zvedá rating a... Hradba mlčení! Proč se Rusko nezhroutilo?

 

New York, prosinec 03, 2015 - Mezinárodní ratingová agentura Moody’s změnila prognózu úvěrového ratingu státních dluhopisů Ruska ze „záporné“ na „stabilní“ a potvrdila rating na úrovni Ba1.

 
Ve stručnosti: díky excelentnímu zásahu centrální banky pod vedením Elviry Nabiullinové bleskovým převedení operací z dolarových na rublové (nebo swapové) a puštěním rublu na plovoucí kurs dokázalo zvládnout Rusko ekonomický otřes včetně dramatického propadu cen ropy a plynu pouze použitím našetřených peněz v rublech, zatímco devizové rezervy zůstaly zachovány.
 
Zde předešlé:
 


Klíčové faktory pro rozhodnutí změnit výhled ratingu na stabilní z negativního, jsou následující:

1. Stabilizace ruských vnějšího financování, vyplývající z makroekonomické úpravy, která již pomohla zmírnit vliv poklesu cen ropy do oficiálních devizových rezerv.

2.Malá pravděpodobnost dalších ekonomických šoků pro příštích 18 měsíců, například nepravděpodobnost dalších  mezinárodních sankcí Určité zmírnění konfliktu na východní Ukrajině.

Moody’s:  rozhodnutí potvrdit ruské aktuální BA1 je na základě kvalitní fiskální politiky a současně, že spoření vyrovnalo pokles v důsledku trvale nízké ceny ropy. Zatím strukturálně slabý růstový potenciál země zůstává důležitou součástí hodnocení.


Důvody pro stabilní výhled

První: pokračující stabilizace

Základem změny výhledu ratingu na stabilní z negativního  je  očekávání, že zahraniční finanční postavení Ruska už zůstane relativně stabilní i přes pokračující tlak na veřejné a vnějšího financování vyvolaných slabými cenami ropy a plynu. Negativní efekt nízkých cen ropy vlivu  včetně sankcí souvisejících s konfliktem na Ukrajině na ruských devizových rezervách nebyl tak závažný, jak Moody v původním opatření očekávala!

Odolnost oficiálních devizových rezerv byl částečně způsoben zavedením plovoucího kurzu v listopadu 2014 a strmé devalvace rublu směnného kurzu, když  FX rezervy poklesly o USD20 miliardy na asi USD308 miliardy mezi koncem roku 2014 a 31. října 2015, což je mnohem menší pokles, než  Moody se očekávalo a významně v  kontrastu s USD129 miliardy v pokles zásob, ke kterému došlo v roce 2014.



Vláda očekává, že dosáhne RUB 2,6 bilionů (USD40 miliard EUR), výběrů od svých vkladů u centrální banky byly provedeny téměř zcela v rublech. Takže, zatímco úspory vládní jsou vyčerpány, oficiální devizové rezervy byly ponechány z velké části beze změny.

Pokud jde o vnější závazky Ruska, prudký pokles dovozu v důsledku omezených finančních prostředků pro domácnost a propad investičních výdajů znamená, že přebytek běžného účtu z velké části pokryl vnějším splácením dluhů ze strany vlády, banky a firemních emitentů prvních devět měsíců roku 2015. V důsledku toho se hrubý zahraniční dluh snížil o 77 miliardy
USD !


V této souvislosti, očekáváme, že ruský růst zůstane mírný, i když se ekonomika začne zotavovat. Tempo růstu  ekonomiky se odhaduje na pouhé 1% -1,5%.


Originál

https://www.moodys.com/research/--PR_339462

A podniků


Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...