Mimořádně: stoupne cena ropy Brent během příštích týdnů na 50 - 60 dolarů?

 

Gazprom
Gazprom

 

Upozorňuji, že se  blíží doba, kdy budeme muset (nebo bychom měli) reagovat bleskově a informovat okamžitě formou krátkých vstupů, když trh s ropou se ochvěje.

Zdá se, že nastává den D - čas finálních rozhodnutí!

Nejdříve upozorním na několik bodů: drama a poplach v Sýrii (Turecko, USA apod) není primárně veden vítězným tažením Ruska a armády Sýrie, ale i dílem dramatických pohybů v oblasti ropy.

 Rusko požaduje navýšit cenu ropy na 50 - 60 dolarů, kdy úvěry těžařů z břidlic přesáhly únosnou mez - poslední Ropný těžař Paragon Offshore požádal o ochranu před věřiteli, dluhy 1,1 mld. USD a jejich dluhy se rovnají americko-kanadské katastrofě. Rusku to stačit bude, Saudské Arábie a OPECu také a břidlice se nevzpamatují.  Ropné firmy v USA letos sníží kapitálové výdaje o 25%


A nyní to hlavní - kde se tento scénář objevil

Ač se to nikde neuvádí (a vážně nevím proč), dnes se sejdou zástupci ropných mocností Ruska a Saudské Arábie Alexander Novak a Ali al-Naimi a k nim se připojí Eulogio del Pino, zástupce Venezuely - další vlivný člen OPEC.

A dnešní rozptyl americké ropy a ropy Brent ukazuje přesně vyděšení na burzách směrem k americkým těžařům. Na ruský návrh z ledna totiž nečekaně zareagoval Katar a Saudská Arábie a 10. února zaslaly Rusku Spojené arabské emiráty souhlas OPEC s návrhy, které ruská strana učinila!


Reakce trhu byly okamžité a po odsouhlasení Ruskem včera cena ropy Brent katapultovala!

Dnes v Dauhá bude ostré jednání za souhlasu všech zúčastněných stran. Souhlas není s budoucí cenou či omezením, ale mají zadání, že se mají dohodnout, protože nastal čas na korekci ceny a hlavně koordinovat těžbu tak, aby USA a Kanada nemohly opět nastartovat proces vzpamatování těžby z břidlic, ale stačilo by to na ekonomickou vzpruhu států OPEC a Ruska.

Scénář, že Rusko sníží těžbu o 5% a tím zvýší cenu na 40 - 50 dolarů za barel s pomocí OPECu s jistotou tvrdí všichni hlavní hráči na trhu. Tam je naprostá shoda a toto prezident Putin už anoncoval někdy v prosinci minulého roku. A podle toho, jak budou v defautu další společnosti v USA a Kanadě, by bylo korigováno rozhodnutí těchto - pozor - partnerů! Rosněft je na snížení připraven, ale pouze za podmínky, že ostatní udělají totéž. A dnešní jednání v Dauhá signalizuje, že na to nyní OPEC slyší.

A nyní prosím spekulace či otazníky: co znamenalo jakési vojenské vyhrožování Saudů s vojáky do Sýrie a současně jednání s Ruskem? Rusové dramaticky zvýšili s armádou Sýrie nálety na zónu mezi Tureckem a Sýrií, což přivádí Erdogana k šílenství. K Rusku se přidávají další uskupení a vojáci původně bojující za Saudy a USA. Zpravodajství pod vlivem USA ve smyčce hlásí, jací jsou Rusové zabijáci a číslo 470 000 mrtvých, když většina byla zabita před příchodem ruských vojsk. To, že se přeruší zdroj ropy do Turecka, je v hodnotách jednotek procent a na světou produkci to nemá vliv, ale síla byla v tom, že Turecko mělo dramaticky levnou ropu a Erdogan měl peníze na různé podrazy. A ta spekulace je v tom, zda bude mít Rusko sílu tak excelentně rozehranou partii dotáhnout do konce. Já se domnívám, že ano, protože stále víc občanů na celém světě zločiny USA prokouklo a odvrací se od této bývalé země svobody. Že proti USA už není osamocený Sovětský svaz s lidmi ostře protirusky laděnými, ale dnes už je to i Čína a další země, které nadále poručníkování USA odmítají. Navíc se stahuje Kanada a připravují se další. Pouze Poláci dělají opak.  Těch malých  faktů je mnoho, ale nemá cenu je všechny vyjmenovávat.

Takže bude nyní lepší komentovat v případné změně krátce, ale okamžitě, o což se pokusíme při každém signálu.

Zdá se, že rozhodující čas nastal. 


Petr Pokorný

 

Rubriky: ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...