Připravují se miliardáři Kellner a Křetínský na barel ropy za 200 dolarů?

 

To, co se děje na energetickém poli nemá snad za celá staletí obdoby a vítězové se stanou nejmocnějšími ekonomickými vládci na celém světě.


Popišme si nejdříve vzhledem k neuvěřitelným výrokům  politických i ekonomických serverů o co se hrálo v Kataru a dokonce, co se v Dauhá skutečně stalo.

 Jednatelé do Dauhá přijeli s rozdílnými představami a dlužno říci, že Saudská Arábie přijela přímo "hokynařit". Hned po příjezdu oznámili, že klidně mohou zvednout těžbu, pokud se nedohodnou a že "zdroje Saudi na dlouhou dobu mají". A dokonce že mohou dramaticky zvednout těžbu ropy. Zástupci ruské strany se tomu vysmáli, protože jsou známa nejen ekonomická opatření, které Saudská Arábie chystá, ale i tvrdí, že moc nyní Saudové těžbu zvednout nemohou. Ale současně předložili Saudské Arábii zpracování, jak se bude vyvíjet ekonomika Ruska s ohledem na dva roky při ceně 30 dolarů za barel a že narozdíl od Saudské Arábie to ustojí. S tím pravděpodobně saudská delegace nepočítala a nastaly konsultace, na které si saudská delegace vyžádala několik hodin odkladu. Mezitím oznámil Írán, že produkci těžby na předsankční období docílí v červnu, což je současně termín, kdy by se zúčastnili jako delegace k podpisu konečné smlouvy a nemuselo by se čekat do září - října. Rusko představilo jasnou korekturu a poctivé návrhy, které byly akceptovány, ale vzhledem ke vztahům Írán, Irák a Saudská Arábie posledně jmenovaná odmítla podepsat bianco šek. Podíváte li se napříč internetem, je stále opakováno, že vlastně někdo tlačí Írán na lednovou produkci. Jakou by podpis v Dauhá měl pro Írán cenu, když v tu dobu nemohl vyvážet kvůli sankcím? Přesto to slovutné "Bloombergy" a další "americké věrohodné servery" nezarazilo, ale i ty kopírovače západních hodnot neznepokojovalo. Že je to nesmysl? No a co? Ústřední prolhaná americká služba to vyslovila a to je zákon.

 

 A nejen ruská vyjádření se zmiňují o tom, že rozhodnutí Saudů je dnes velice nepředvídatelné a začínají slyšet pouze na silové jednání. Ale všichni hlavní hráči věří, že Saudská Arábie a Katar budou duševně připraveni, že už prim nehrají a nebudou dělat další divadlo.

Což potvrzuje i Konstantin Simonov generální ředitel Národního fondu energetické bezpečnosti, že Saúdská Arábie nechtěla sdílet s ruským postavením lídra v oblasti OPEC a jejich zástupce to zaskočilo natolik, že delegace byla ještě v noci odvolána domů. A Saudové se dostali do kleští. S Ruskem prohrávají boj o ropu a s USA? Boj o 11.září, kdy senát USA žádá vládu o zveřejnění podílu Saudské Arábie na teroristickém útoku. Není toho nějak moc? Navíc se tentokrát do ceny ropy promítl i zásah FEDu, oslabení dolaru a příliv spekulativních peněz, což vyvolalo další zmatek v prognózách cen ropy.

Dál bychom spekulovali a tak se nyní obraťme na to, jaké mají tito hráči možnosti

Ve hře jsou totiž dvě (možná tři) varianty a navíc se musí počítat s USA, neboli s cenou dolaru. Rusko může hnát těžbu do neuvěřitelných výšin a po Kuvajtu ohrozí všechny státy OPECu. Mohlo by to smést třeba i Saudy, ale mohlo by to mít nedozírné válečné následky podobné americkému vražednému šílenství v Líbyi či Iráku, následně Sýrii. Špatná varianta.

Udržovat současné status quo, další pády amerických a kanadských břidlic a čekat na ustálení trhu. Špatná varianta pro Venezuelu, spojence Ruska a Sýrii.

Zvýšit manévrováním a dohodami cenu na 50 dolarů za barel, následně přirozeným úbytkem "břidlic" dostat cenu až na 80 dolarů za barel a součástí dohody by měla být klausule, že v případě opětovného naběhnutí výroby z břidlic, razantně zvýší těžbu, čímž by se úvěry na těžbu z břidlic v USA a Kanadě dostaly do děsivé polohy, protože takto nejisté půjčky jsou buď velice drahé, nebo nejsou vůbec. Tato varianta by mohla být pro Rusko nejlepší, pokud však na ní dají podpis všichni hlavní hráči.

 

Miliardáři Kellner a Křetínský koupili německé doly a elektrárny Vattenfall. Připravují se na cenu ropy za 200 dolarů?

Nechme stranou, zda 200 je symbolika nebo realita. Podívejme se, oč tu skutečně běží. Pokud se cena ropy dostane na 80 dolarů za barel a výš, zvýší se samozřejmě i cena plynu. A samozřejmě i další zdroj - elektřina. A kam se budou obracet znovu lidé, pokud by se opět tyto komodity tak výrazně zdražily? Je jisté, že návrat k uhlí a jádru by byl jasný. A proto krouží kolem těchto zdrojů naši miliardáři, za dostavbu Dukovan i velvyslanec USA Schapiro.

Hlavním úkolem západní propagandy je znevěrohodnit Rusko, na každý jasný argument vypustit desítky pokusných balónků a znejistět jakékoliv jednání. Jedno, zda servery toto dělají záměrně, či z hlouposti. To rozlišit už neumíme, ale důkazů o ropě je dost.

Pálí se od boku. Proč? Nařízení, nebo hloupost?

(J&T BANKA)

Ropa: Setkání producentů skončilo neúspěchem, žádná dohoda se nekoná - ropa padá o 5%.

Cena ropy v úvodu pondělního obchodování padá o cca 5%.


Ropa graf vývoje ceny Online graf vývoje ceny komodity Ropa Brent

 

Jenomže pak se zjistila fakta a hle, toto je další vývoj.

 Ropa Brent - graf ceny

Náměstek íránského ministra ropného průmyslu Rochneddín Džavádí podle státní agentury IRNA uvedl, že na úroveň před sankcemi se íránská těžba dostane do konce íránského měsíce chordád, což odpovídá 20. červnu. Příští setkání členských zemí OPEC se uskuteční 2. června ve Vídni.

Jakou strategii si skutečně zvolí Rusko? Uvidíme...

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
..
před 6 měsíci

Saúdská Arábie se dnes s bankami (americkými, evropskými, japonskými a čínskými) dohodla na podmínkách gigantického pětiletého úvěru ve výši 10 mld. USD za účelem financování deficitu státního rozpočtu.

Už loni v březnu si státní ropná společnost Aramco půjčila také 10 mld. USD.

Zdroj:
http://finance.yahoo.com/news/saudi-said...

Asi proto
před 6 měsíci

Se jim Rusáci vysmáli a oni rozzuření odjeli.

..
před 6 měsíci

Vypadá to, že Saúdové nemají žádný plán, tohle je jen zoufalá improvizace...

Paradoxně když jela těžba z břidlic naplno, byla ropa kolem 100 $, zato dnes: zase pokles 2 % a jsme na 41,60 $. Měli by své americké poradce popravit na náměstí před východem slunce.

A měla by se zabývat i tím,
před 6 měsíci

co jí doporučil politický analytik Tomáš Haas, a sice tím, že při přenosu z utkání hokejové play-off komentátor Robert Záruba obohatil sportovní fanoušky o „protičínskou“ vložku, jal se kázat „o pravdě a lásce“ a vysvětlil divákům, jak to vlastně je v Praze s vlajkovou výzdobou a kdo je vlastně spojenec ČR? Nebo to lze brát jen jako výpomoc hokejového experta manželce Noře Fridrichové, která moderuje politický týdeník 168 hodin, a mávnout nad tím rukou?
http://virtually.cz/journal/?q=j-dedecko...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...