Budou čtena v Plzni jména ruských vojáků, co zahynuli za naše osvobození?

 

Armádní generál Ludvík Svoboda
Armádní generál Ludvík Svoboda

 

Kolik padlo amerických vojáků při osvobození Plzně? Na začátku roku 1945 bylo nacistické Německo už ve značném rozkladu a generálovi Pattonovi se zoufalí němečtí vojáci vzdávali sami!

 

Dodnes nikdo nevysvětlil, proč se na konci války bombardovaly Škodovy závody, Gambrinus Plzeň a další podniky. A nikdo se nám neomlouvá za zabité občany americkými vojáky!

Bombardování Prahy americkou armádou v číslech:

701 mrtvých
1 184 raněných
152 tun bomb
68 zničených domů
2 607 poškozených domů

Zdroj: Vojenský historický ústav

Útok 62 amerických bombardérů z osmé letecké armády začal ve 12:24, na město bylo celkem svrženo 152,5 tuny pum, z toho bylo 371 tříštivých a 8 000 zápalných.

Američané mohli osvobodit Plzeň již 30. dubna, ale generál Patton, aby ušetřil své vojáky, alibisticky čekal, až v Plzni vypukne povstání (5.května 1945) a pak teprve bez boje "osvobodil" (6.května 1945 rozjásané ulice) nažehledný generál Plzeň s ohromným množstvým žvýkaček a voňavek, které samozřejmě rozložily německou armádu. To musel být dozajista těžký, žvýkačkový boj. Byl zabit jeden americký voják a proto se tam musí dělat mohutné oslavy!

 

Nejvážnější ztráty utrpěl Sovětský svaz, který v průběhu války přišel o 27 milionů lidí. (Všech)

 

Ztráty na území Československa

Ztrát sovětských ozbrojených sil při osvobozování Československa je uváděno 551 432 osob, což představovalo 14,18 % jejich ztrát při dobývání a osvobozování devíti evropských a dvou asijských zemí. Z toho trvalé ztráty (mrtví, nezvěstní, zajatí aj.) činily 139 918 osob, z nichž 122 392 padly, zemřely na zranění a nemoci, a zdravotnické 411 514 včetně 346 044 raněných, postižených kontuzí a omrzlých.

Oficiální závěrečná zpráva vyčíslila bojové ztráty americké armády v Československu za druhé světové války na 1230 osob (351 bojových úmrtí, 408 raněných, 377 zajatých a 94 nezvěstní).

Více na http://www.reflex.cz/clanek/historie/63869/podil-jednotlivych-armad-na-osvobozovani-ceskoslovenska.html?utm_source=reflex.cz&utm_medium=copy



Tomu jednomu vojákovi patří náležitá úcta!

Plzeň - Velkou jízdu amerických a belgických veteránů v otevřených džípech, čtení jmen obětí holocaustu či údajně největší ukázku válečné bitvy, jakou město zažilo, nabídnou v Plzni květnové Slavnosti svobody. Kromě toho čeká návštěvníky oslav konce druhé světové války soutěž, každoroční vojenské historické kempy, kulturní program i pietní akty. Velká bitva se letos uskuteční po pětileté pauze. Naopak chybět v programu letos bude Convoy of Liberty, tradiční přehlídka vojenské techniky, řekli dnes novinářům organizátoři oslav.

Slavnosti svobody se konají od 5. do 8. května. Zlatým hřebem má být nedělní velká bitva u Papírenské lávky na pravém břehu Radbuzy. Diváci uvidí letecký souboj stíhaček i pozemní operaci se střetem tanků. Pozemní bitvy se zúčastní kolem 200 vojáků a 50 kusů techniky. "Je to fiktivní ukázka setkání armád na řece, kdy z jedné strany přichází Rudá armáda a z druhé americká, a mohu říci, že je to největší bitva v historii Plzně, takhle velká tady ještě nebyla," dodal hlavní organizátor bitvy Michal Kindl.

Kvůli havarijnímu stavu pomníku Díky, Ameriko!, kde se každoročně 6. května koná hlavní pietní akt slavností, se letos setkání přesune o pár set metrů níže po Klatovské třídě k loni odhalenému pomníku generála G. S. Pattona pod terasami divadla.

čtk

"Co se týká nejvzácnějších hostů našich slavností, veteránů, zatím máme potvrzenu účast pěti belgických a sedmi amerických, přičemž dva z veteránů budou v Plzni vůbec poprvé od doby, kdy tu byli jako mladí kluci a město osvobozovali," řekl primátor Martin Zrzavecký. Věk jednoho z veteránů se blíží stovce.

Program slavností mimo jiné nabídne nepřetržité čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa nebo novinku Ride of Freedom, kdy v otevřených vojenských džípech projedou váleční veteráni Plzní. Zájemci budou moci i letos přijít na besedy s veterány. Pro rodiny s dětmi je připravena soutěž Z Normandie do Plzně, nechybí program klubů vojenské historie, které postaví své kempy v Proluce, u Pekla, za obchodním centrem Plaza a na Bolevecké návsi. Areál DEPO nabídne American Street Food Market, ukázky si připraví Armáda ČR či městská policie, centrální náměstí zaplní kulturní program, připraveno je několik fotografických výstav.

Podrobný program slavností je na www.slavnostisvobody.cz.

Je fascinující, jak propaganda dokázala zaměnit chudáky od Rumunska, Srbska, všech států bývalého Sovětského svazu a dalších za zrůdnou propagandu USA, padlé hrdiny z východu nahradit nabubřelým šaškem Pattonem, bagatelizovat obrovské ztráty lidských životů z východu a vyzvihnout voňavkovou, žvýkačkovou armádu USA. Nikde se už nepíše, jak americký průmysl vydíral celý svět a vydělal na válce strašné peníze, zatímco celý svět lidsky a finančně na Německu těžce krvácel!


Parkanová a Vyčítal - Dobrý den prapore... A v Plzni padl .

Pražské povstání neexistovalo, to vymysleli sovětští okupanti! Rok 1945 slavíme v Plzni!

 

Armádní generál Ludvík Svoboda: Nikdy nezapomeňte, jak lehce jsme svobodu ztratili...

 

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Petr Pokorný
před 6 měsíci

Část slavomilů US ARMY se rozčiluje, že Patton byl hrdina a ne zbabělec. Vůbec nepochopili, že o to naprosto nejde, ale že upřímná poděkování mají být upřímná a vzpomínky na ty, kteří nás (naše rodiče) zachránili, nemají mít politický podtext. A moje motto zní: skutečně si zasluhuje americká armáda (nikoliv politici, zdůrazňuji) tak obrovské oslavy v Plzni a ruská (sovětská) armáda tak malé při osvobození naší vlasti, jak historie podle počtu padlých dokladuje? Včetně obrovského zisku USA zbrojovek a oceláren, zatímco celý svět krvácel? Zaslepenost nikdy není mírovým řešením! A na alibismus si stěžovali místní, kteří nakonec sami začali povstání, ne já! Zda to bylo, či nebylo tak přesně, dnes už asi nikdo nezodpoví. Ale počty mrtvých obyčejných lidí, počty mrtvých obyčejných vojáků jsou pro mě vodítkem, nikoliv Roosevelt, Stalin či Hitler a jejich tahanice o území a zisky!

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...