Ruská ekonomika nevzkvétá, ale... Hluboká poklona Putinově strategii!

 

Odkud začít? Před pár dny se Rusko hroutilo, najednou zase ne, pak zase jo a docela by mě zajímalo, kolik lidí se v tom alespoň přiměřeně vyzná. Tak jak na tom nyní skutečně Rusko je a kdo lže?

Dovolím si výjimečně tvrdit, že nikdo

pouze si z toho vyjme každý to, co chce, nebo co se politicky hodí. Buďme politicky korektní a to slovo korektní nechť znamená původní smysl, nikoliv ten zneužitý.

 

Excelentní, brilatní a jinak se nazvat nedá!

Průmyslová výroba v Rusku v dubnu 2016 vzrostla o 0,5% ve srovnání se stejným měsícem v roce 2015. Na druhou stranu teprve nyní se trochu cena ropy vzpamatovává a projeví se to až za několik týdnů, protože sice cena ropy šla tyto dny nahoru, ale call a put opce s různými hodnotami strike price jsou se splatností do 2 měsíců, což znamená, že teprve nyní začnou nabíhat peníze za zlepšující se cenu. Dokonce i cena plynu se snížila na jednu třetinu a nebýt obrovské, skutečně obrovské předvídavosti Putina, šetření v nejlepších časech a skvělých tahů Rossii, neboli ruské centrální banky v čele s Nabiullinovou, Rusko by se otřásalo v základech. Do třetice totiž i skutečný pokles výroby v Číně proti dřívějším rokům, dokonce i měsícům, je znatelný a opět se tím zmenšil prostor pro ruský export. A k tomu sankce, i když o nich si ještě napíšeme, také trochu snížily ekonomický vývoj v Rusku.

Připočteme-li k tomu navíc, že opět Obama má tendenci roztočit zbrojení a tím nechat Rusko vykrvácet, jako to udělal Reagan. Dále rating, který zoufalý Obama donutil ratingové společnosti Rusku snížit, aby tam nikdo nemohl investovat... Kolik lidí si uvědomuje ten strašný tlak na Rusko, aby se zhroutilo, a přesto jsou náznaky, že excelentní, šachová velmistrovská partie je tři tahy před matem, tak klobouk dolů před hvězdnou sestavou v ruské vládnoucí elitě. A bez pejorativního významu!

Samozřejmě že takto popsáno by byl bez doplnění stejný podvod, jako na nás zkouší partička Schapirova a Evropské hodnoty. Proto musíme doložit další.

Několikaměsíční cena ropy, která se blížila dvaceti dolarům a zruinovala USA, kdy v USA bankrotují těžařské těžařské firmy ve velkém, a samozřejmě však i Rusové, si musí také řádně utahovat opasky. Valorizace důchodů a platů ve státní správě nebude ve výši inflace (minimálně tento rok) a i investice vyloženě nezbytné se odkládají. Banky, které od nástupu Putina rostly jako houby po dešti dnes kolabují, a byť to má opět do budoucna očistný efekt, v souběhu těchto měsíců je to další drastická rána pro vládu Ruska. Minimálně psychologickou za přispění propagandy třeba od vysílače "Svobodné americké Evropy". Troufám si říct, že toto by neustál žádný stát světa, i když je jasné, že se Rusko ještě stále otřásá a vyhráno úplně nemá.


Že jsme i my rukojmím USA lze snadno dokázat

I Poláci, kteří stále na Rusko ukazují pěstičky, zoufale lomí rukama nad sankcemi a podvodně svoje zboží a zemědělské produkty cpou pod cenou po celé Evropě. A pak jsou státy jako my, Maďarsko, Itálie, Rakousko, ale i Francie a dnes už i Velká Británie otevřeně kritizující sankce, které vyhlásily USA, ale následky neseme my a Rusko. A proto si klidně dovolím napsat, že největší šmejdi jsou politická administrativa USA!

Důkaz alespoň na jednom příkladu

Položme si otázku: komu měly pomoct sankce a koho měly potrestat? Například Spojené státy rozhodly o uvalení finálního dovozního cla na čínskou za studena válcovanou plochou ocel ve výši 522 procent! A my máme udělat totéž. Prostě Obama napnul svaly. A...?

To, že USA uvalily clo, není pro obyčejného čtenáře zajímavé. Ale co zajímavé je? Že dělají divadlo kolem cel a sankcí, a přitom dovoz do USA je, jak se říká, nula nula nic. Zavedení cla oznámilo v noci na středu americké ministerstvo obchodu. USA loni dovezly plochou ocel válcovanou zastudena v celkové výši 272,3 milionu dolarů, tedy 6,5 miliardy korun! A třeba jenom Itálie tratila... Pouze v (oblasti) Veneto během posledních šesti měsíců dosáhly ztráty výše 1,5 miliardy euro. Koho bolí skutečně americké sankce? Přečtěte si čísla ještě jednou!

Ale popořádku: Rusku byl přepovídán dramatický propad, Ruská ekonomika prožívá největší změny za posledních 15 let. Vláda země ale provádí změny „bez fanfár a hluku“, kterými analogické změny doprovázejí v Saúdské Arábii (království nastartovalo program Vision 2030 ke konci dubna – red.). O tom píše ve středu 18. května Bloomberg.

Díky krachu ropného trhu byla znovuobnovena celá řada ruských odvětví.

„Už se ukázaly nové motory růstu. Je to zemědělství, chemický a potravinářský průmysl, vnitřní turistika," řekl agentuře náměstek ministra financí Maxim Oreškin. Vedle toho ale zatím nedokázali pokrýt strukturní úpadek v jiných odvětvích. Recese, která je za posledních 20 let v Rusku nejdelší, může skončit ve třetím kvartálu roku 2016. Zemědělství se zvýšilo na 4,4 procenta, což je nejvyšší ukazatel od roku 2003, píše Bloomberg.

Elvira Nabiullina guvernérka Rossii
Elvira Nabiullina guvernérka Rossii
 
Přechod na plovoucí kurz rublu pomohl mnohým ekonomickým odvětvím. Hlavní problémy mělo Rusko s pádem energetického trhu a mezinárodními sankcemi, říká agentura. „Některým sektorům devalvace pomohla. To je ale jednorázová výhra. Nastal zlom, ale pokrok vyvolaný přestavbou zatím nezapočal," řekl ředitel Ekonomické expertní skupiny v Moskvě Jevgenij Gurvič.

Investiční klima zůstává nejproblémovějším bodem v ruské ekonomice. Jisté úspěchy ale existují i v této sféře. Bloomberg připomíná, že v ratingu Doing Business, který sestavuje Světová banka, země postoupila na 51. místo.

 

Přesto, abych nebyl nařčen z hrubého zkreslování, ukažme si namátkou některá zpravodajství, která zaručeně "proruská" nejsou. (I my nejsme, ale chválit se dobré v Rusku nesmí, a my to děláme)

 

 

 

 Pokles ruské ekonomiky ve čtvrtletí zpomalil na 1,2 %

Ruská ekonomika klesla méně než se čekalo, pomáhá jí růst cen ropy

Hospodářské noviny

Miliardář George Soros už nevěří americkým firmám. Hromadně prodává jejich akcie a nakupuje zlato

Patria online

Ruský HDP za 1Q16 signalizuje ústup recese

A všimněte si, co se děje: Rusům se smály "Evropské hodnoty", že nakupují zlato ve velkém. A když totéž nyní začal dělat Soros, tak co na to říct? A pokračujme: čím dál tím více amerických společností se stává „oběťmi“ nízké ceny ropy, nehledě na to, že černé zlato stojí o 80 % více než uprostřed měsíce února, informuje stanice CNN.

„Taková je tvrdá realita: cena ropy roste příliš pozdě, zachránit mnohé americké ropné společnosti, jež se topí v dluzích, se už nepodaří," píše CNN. V pondělí ohlásila bankrot jedna z největších ropných společností USA SanRidge Energy. Její dluh kreditorům je, podle informací CNN, roven přibližně 4 miliardám dolarů. O týden předtím ohlásila bankrot jiná americká společnost — IINN Energy, s dluhem 10 miliard. O bankrotu informovala v neděli také společnost Breitburn Energy Partners, která se specializuje na ropné průzkumy a těžbu. Minulý týden o bankrotu informovala společnost Penn Virginia, která těží břidlicovou ropu.

Nehledě na velký skok ceny ropy, ropné společnosti musejí i nadále čelit klesání zisku na pozadí snížení výroby. CNN upřesňuje, že tyto společnosti nahromadily velké dluhy v době, kdy cena ropy přesahovala 100 dolarů za barel. Podle informací právnické firmy Haynes and Boone informovalo jen v tomto roce 29 amerických ropných a plynárenských společností o bankrotu.

 
Z pohledu George Koutsonicolise, výkonného ředitele consultingové společnosti SOLIC Capital, čeká toto odvětví v nejbližší době ještě více bankrotů, hlavně mezi menšími firmami. „Tento průmysl byl historicky plný spekulantů. Na tom, že procházíme tímto cyklem růstu-pádu, není nic k údivu," řekl. Investiční banka Goldman Sachs včera informovala o tom, že poprvé za dva roky se na ropném trhu objevil deficit místo přesycení. To podle prognózy banky znamená, že cena ropy dosáhne ve druhé polovině roku hranice 50 dolarů za barel.
 
Pro dnešek na závěr: že Rusko ukázalo především morální sílu, snad i největší odpůrce Ruska nezpochybní. Že USA měly všechny předpoklady na své straně a ukázaly pouze svoji odvrácenou, zločinnou tvář a celý svět od nich dává ruce pryč. A v USA si neutáhnou opasky, to raději budou zabíjet, zabíjet a zabíjet a eskalací chtějí dosáhnout většího prodeje zbraní a snížení dluhů. Dovolí to svět?
Ale i o tom volby v USA jsou a lidé se začínají probouzet: žádají změnu.
 

 

Rubriky: , ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Partajní agitátor Opus111
před 5 měsíci

Jsi naprosto zaslepený fanatik, to je tutovka.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...