Země OPEC dosáhly dílčí dohody na omezení ropy, těžba z břidlic dále klesá!

 

Co je příčinou, pouze "jakési malé dohody" v závěru setkání ve Vídni? Mimo protichůdné zájmy například Venezuely a Iránu především výpočet výše ceny ropy, která by pomohla nastartovat těžbu z břidlic.

 

 

Většina zpravodajství tvrdí, že se vůbec nedohodly.

OPEC si nejdříve odhlasoval, že novým generálním tajemníkem kartelu se stane nigerijský kandidát Mohammed Barkindo. Ten v srpnu v čele organizace nahradí Abdalláhha Badrího z Libye, který vedl OPEC od roku 2007.

V květnu těžba ropy v rámci OPEC podle údajů agentury Reuters klesla o 120.000 barelů denně z dubnové úrovně 32,52 milionu barelů denně. Produkce samotné Saúdské Arábie se však zvýšila, a to o 100.000 barelů na 10,25 milionu barelů denně.

Americké surové zásoby klesly minulý týden o 1,4 milionu barelů, zásoby benzínu klesly o 1,5 milionu barelů, oproti očekávání poklesu 157 000 barelů podle dat EIA. Zásoby destilátů, které zahrnují motorové nafty a topného oleje klesly o 1,3 milionu barelů, ve srovnání s prognózou 891 000 barelů.

 

Nový saudský ministr energetiky Khalid al-Falih slíbil, že nebude přehnaně Saudská Arábie těžit, aby se trh opět extrémně nerozkymácel. A vzhledem k tomu, že nebyly zaznamenány žádné narážky na Rusko, to se buď předem dohodlo, nebo zaslalo koridory, ve kterých se bude pohybovat. Dalo by se shrnout, že sice nebyla dána jasná pravidla snížení, všichni však udržují opatrný konsensus tak, aby cena  oscilovala kolem 50 dolarů za barel a až USA a Kanada definitivně odstaví slabší těžbu z břidlic a nebude ji moci nastartovat ani za 60 dolarů, na této hranici bude oscilovat ke konci roku.

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nelly
před 5 měsíci

Hm, kdyby se břidlice vůbec netěžily, bylo by o 10 % ropy na trhu méně. Možná i o 10 % aut na silnicích méně.

Ledu na severním pólu je nyní rekordně málo a co chudáci polární medvědi, budou plavat a plavat a led nikde.

Graf:
http://nsidc.org/data/seaice_index/image...

"Nyní se Američané opět do Evropy vracejí.&qu
před 5 měsíci

Sovětská okupační armáda v počtu 380.000 vojáků opustila NDR v roce 1994. Už jenom pár desítek let a Američané oslaví 100. výročí "pobytu" svých okupačních jednotek v poraženém Německu. Náš generál by při té příležitosti mohl dostat nějaký metál.

Tak hrubé zasahování do vnitřních záležitostí USA snad nemá obdoby. Neukazuje to na reálnou šanci vítězství Donalda Trumpa? Lidé na celém světě už začínají mít dost oblbování politickou korektností. Sladká slova přinášejí hořké plody...

Z diskuse pod Úvodníkem Ondřeje Neffa na NP.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...