Proč tvrdím, že se žádný ekonomický zázrak od ČSSD nekoná, byť Sobotka a jeho obdivovatelé tvrdí opak?

 

 

Ekonomika z pohledu socialismu a kapitalismu
Ekonomika z pohledu socialismu a kapitalismu

 

Položím si dvě otázky: má autor článku (textu) vést diskuzi se čtenáři? Je možné   diskuzi dovést k reálnému konsenzu? Na závěr (ale už z textu vyplyne) odpovím i já.  Petr Pokorný

 

Mazat či okřikovat? Ne! Ale... Proti demagogii se špatně bojuje!

Některé agresívní výpady mě donutily dát jasně na srozumněnou, proč se téma ekonomiky tak lehce může zvrtnout k demagogii.


Osobně hluboce pohrdám lidmi, jako je Bohuslav Sobotka z ČSSD. Nikoliv pro jiný názor, nikoliv pro byt z nakradených náhrad a dokonce ani ne za to, kam vede tuto zemi. Ale jak demagogicky zpracovává veřejnost na číslech, kterým přiloží jiný význam. Na konci devadesátých let jsem byl zděšen, jak dnešní prezident Zeman za pomoci přesných čísel a demagogie dokáže odrovnat každého slušného člověka. Dokonce natolik, že málokdo dnes ví i po tolika letech, zda to byla špatná, či dobrá léta. Ty fráze mají význam v tom, že se dobře pamatují, zatímco přesná čísla si nikdo nezapamatuje.

 Statistika nuda je, má však cenné údaje. Statistika je přesný součet nepřesných čísel, takže existuje i stupnice: malá lež, velká lež a statistika!

 

 

Námět: průměrná mzda a medián v diskuzích zde. Ale upřímně, četl by někdo Pařát dnes, kdybych vysvětloval následovně:

pokud bychom zkusili medián pro náš soubor hodnot X = [1, 2, 2, 3, 4, 5, 75], tak bychom získali:

Me(X)=x(N+1)/2=x(7+1)/2=x8/2=x4=3

Všimněte si, jak zajímavě zmizelo číslo 75, o které v diskuzi šlo. Mediánem, který označíme Me, bude prvek, který je uprostřed, což je číslo 3.

V žargonu se tomu říká, že se extrémní hodnoty oříznou. Pan Opus111 však opisuje WIKI: Medián je hodnota, jež dělí řadu podle velikosti seřazených výsledků na dvě stejně početné poloviny. Ve statistice patří mezi míry centrální tendence. Platí, že nejméně 50 % hodnot je menších nebo rovných a nejméně 50 % hodnot je větších nebo rovných mediánu.

A diskutér mi nadává, že se nic neořezává atd. Jistě, nůž není třeba, ale ve výpočtu mediánu prostě extrémní hodnoty mizí!

A kdo se trochu zamyslí, není těžké zjistit, kam že zmizelo číslo 75 a proč se objevilo číslo 3. 

Výhody mediánu

Medián na rozdíl od průměru netrpí problémy, pokud jsou v souboru hodnot nějaké extrémy. Ve výše zmíněném příkladu se souborem X = [1, 2, 2, 3, 4, 5, 75] bychom získali průměr    92/713.142892/713., což je divná hodnota, když šest ze sedmi prvků je daleko menších. Mediánem je pak rozumné číslo tři.

Následně při sudém počtu: obecný vzorec pro hodnoty X o velikosti N se seřazenými prvky xi by vypadal takto: Me(X)=xN/2+x(N/2)+12 Pokud takto vypočítáme medián hodnot Y = [1, 2, 3, 4, 5, 75], kde prvky označíme yi, získáme:

Me(Y)=yN/2+y(N/2)+12=y6/2+y(6/2)+12=y3+y42=3+42=3,5

Při sudém počtu jsou obě čísla 3 a 4 stejně uprostřed. V tomto případě se to řeší tak, že se vezmou oba prvky, které jsou takto uprostřed a mediánem bude jejich aritmetický průměr. Mediánem hodnot Y by tak byla hodnota (3 + 4)/2 = 3, 5.

Co z daného vyplývá? Že se prostě napříč světem musel najít statistický konsensus, jakési modus vivendi, ze kterého se vychází. A tím je medián, který je sice úžasně přehledný, ale s pravdivostí z pohledu pracovníka je to podobné, jako bychom to přepočítávali přes teplotu slunce, rovníku a stáří babičky z Horní Dolní.

Mzdové nůžky se ve vyspělých zemích neustále rozevírají.

Příklad: za rok 2010 dosáhla v Česku průměrná mzda 23 951 Kč. Vyšší mzdu než 24 001 Kč však v Česku pobírá pouze 38,8 % zaměstnanců. Důvodem je skutečnost, že průměrná hrubá mzda je „nadhodnocena“ příjmy nejlépe placených zaměstnanců.

Přitom právě mzdy nejlépe hodnocených rostou rychleji než ostatním pracovníkům. Zvyšování průměrné mzdy tak je často důsledkem zvyšování mezd a platů 10 % nejlépe ohodnocených zaměstnanců.

To je přesně rozdíl hodnoty, s kterou zoufale nesouhlasí onen Opus111. (Opět lidsky napsáno, že třetině se zvedá plat dramaticky, ostatním stagnuje. Ale onen oponovatel chce, abych nepsal třetina, když je to víc jak třetina a druhá část je méně, než dvě třetiny)

Prý Pokorný dokonce škodí: zde dávám jasný příklad dle vzorce výše.

Bakala s platem milion se přistěhuje na Modravu, kde bude hypoteticky jeden vrátný s platem 10 000 Kč. Jaký bude následně průměrný plat na Modravě? Medián nelze ze dvou čísel prakticky vypočítat (rovná se průměru), ale průměrný plat bude pro vrátného 505 000 Kč. Což je ideál pro statistiky, ale řekněte vrátnému, že se má dobře, protože statisticky má plat 505 000 Kč a na výplatní pásce dostane 10 000? Pošle vás ke všem čertům!!

Ale náš drahý Sobotka z ČSSD promluví k národu, jak jeho zásluhou se zvedl průměrný plat v Modravě na krásných 505 000 Kč, protože rok předtím tam byl pouze deset tisíc.

Všimněte si: měl by s číslem 505 000 Kč průměrného platu vrátného Sobotka či Opus111 pravdu? Samozřejmě! A nic nemohu namítat. Měl by Sobotka a Opus 111 pravdu, že se za rok v Modravě zvedl průměrný plat z deseti tisíc na krásných 505 000Kč? Samozřejmě a tím by nás ubili, jak jsou pravdomluvní. Čísla sedí, tudíž je vrátný bohatý. Tak co je na tom podvodného?

Protože je bohatý statisticky, ve skutečnosti však ne. Za statisticky vysoký plat si jídlo nekoupíš!

Právě to žonglování s čísly, které Zeman zdárně využíval, ho vyneslo na piedestal. Přiřazení k něčemu, kam to nepatří. Průměrný plat uvádí pouze politický podvodník, nebo ho smí použít v rámci porovnání se světem. Medián je sice malinko lepší, ale skutečná vypovídající hodnota je pouze, předložíme-li to za daný obor. Jinak ne.

A tak vidíme, že platy nejchudších se zvedly politicky hodně, ale ve skutečnosti jenom o pár korun. A lapidárně ten, který bral deset tisíc a přidají mu dvě stovky, si akorát odplivne, protože statisticky bere půl milionu a plat se mu zázračně zvedá... Na papíře! A samozřejmě ten s platem deset tisíc oznámí, že Sobotka je demagog a blbec. Kdo má skutečnou, nikoliv statistickou pravdu?

Proto není vypovídající ani průměr Prahy (např.), protože tolik manažerů a generálních ředitelů jinde tolik není, zatímco v Praze kuchař, dělník, vrátný apod., bere to, co je v tabulce na MPSV oborově, a nikoliv kolik nám předkládá podvodník politik.

Už se nadále k tomuto tématu nebudu vyjadřovat, těžko lze totiž napadnout z výpočtu cokoliv. Vlastně někteří "experti" zpochybní i dýchání. Kdo chce, může si nalézt prapodivné argumenty pana "Opus111" a vložené do socialistické lživé internacionály Bohuslava Sobotky a Miloše Zemana. (To však neznamená, že dnešní politická scéna druhého spektra nedělá totéž - dělá z nás idioty a Pařát dnes to prostě nepřijímá!)

 

P.S. Upozorňuji, že už z výše zmíněného důvodu nemožnosti přes demagogické urážky nebo napadání, chcete-li, cesta nevede nikam a točil bych se stále ve stejném kruhu, nebudu se zapojovat do diskuzí. Na druhou stranu pokud bude něco v nějakém článku zde zveřejněném nejasné, rád dovysvětlím, či se obrátím na další autory, jak tu kterou pasáž mysleli. Děkuji předem za pochopení.

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

n
před 5 měsíci

Další zrada....polobotky http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domac...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...