Blesková zpráva: Turecko, Erdogan, vojenský převrat (zatím ztroskotal)

.

Zmatené zprávy těch, kteří by měli mít nejlepší informace - od Merkelové k syrské teroristické opozici značí, že toto bylo připraveno mimo tureckou armádu.


Je jasné, že ani my v České republice nemůžeme mít více informací. Můžeme však s jistotou popsat některé překvapivé změny a na tom pracovat.

Za prvé je Erdogan skutečně diktátor bez slitování, takže zastání by nebylo na místě. Kdyby...


Kdyby se poslední měsíce nestaly podstatné změny a mainstream je nedokázal analyzovat. Shrňme je prosím:

Premiér Netanjahu poslední dobou několikrát osobně jednal s prezidentem Putinem. USA to nesly nelibě a: izraelský generální prokurátor nařídil prozkoumat záležitosti související s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Oznámilo to podle agentury Reuters bez dalších podrobností izraelské ministerstvo spravedlnosti. Známý scénář - korupce, nebo údajné zneužití? 

 

Recep Tayyip Erdogan zeslabil podporu chráněnců USA v Sýrii, začal jednat s prezidentem Putinem, přestal tlačit na odchod Asada a prezident Putin mírní sankce, měl se obnovit turistický provoz a obnovila se jednání opět o plynu, ropě a obchodu. Vzápětí:

Tureckem zmítá od pátečního pozdního večera pokus o státní převrat, za nímž stojí část armády. Zahynulo při něm na 60 lidí, většinou civilistů, ale také 17 policistů. Dalších 150 osob utrpělo zranění. Počet lidí zatčených v souvislosti s pučem vzrostl na 754. Turečtí vládní činitelé tvrdí, že se jim podařilo puč potlačit.

 

Prezident Putin nařídil větší údery na syrské teroristy včetně těch, kteří jsou podporováni USA a Saudskou Arábií. Okamžitě odletěl ministr zahraničí USA Kerry do Moskvy a tlačil Putina na změnu strategie. (Podrobnosti nejsou známy, Putin s částí rezolutně nesouhlasí).

 

Prohlášení z USA, že Asad se připravuje na odchod ostře dementuje Asad, odmítá mluvčí Putina Dmitrij Peskov.


Pokud shrneme změnu strategie na blízkém východě, stále se zvyšující nervozitu USA,  jednání NATO týkající se skoro frašce o největším nepříteli, přestože lidé umírají naprosto jinde, a tam NATO je bezradné, dává to velice silné přesvědčení, že v Turecku mělo být další "arabské jaro". Dál nelze spekulovat, ale minimálně toto je jeden směr, který by měl být sledován. A afektovaná prohlášení různých ministrů nechme stranou. Vše může být jinak!

 
 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

opus111 a jeho vyfetovannej mozek
před 4 měsíci

Diskutovat z dutohlavem (opus111) je pod mojí uroveň.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...