Blíží se soumrak Evropy? I Německo padá! A co dál?


Německo se otřásá v základech, a i když nás naše vláda oblažuje úžasnou budoucností, Evropa začíná být vystrašená. A ani ECB si není jistá, co bude dál!

 

Soumrak, nebo selský rozum?
Soumrak nebo selský rozum?

Pozor: po migrantech v Německu další rána! A my jsme jejich vazaly!

Export se v červenci podle sezonně upravených údajů snížil ve srovnání s předchozím měsícem o 2,6 procenta na 97,1 miliardy eur (2,6 bilionu Kč). Politici se to snaží zlehčovat, že jsou prázdniny. Jenomže...

 

Stále běží v Evropě tisk peněz jak "záchodových papírků" (indikovaný konec QE v březnu 2017), ale přitom jsou obavy z opačné trajektorie. ECB stále nakupuje vládní dluhopisy jako spásná záchrana, Řecku se vyhrožuje už po tisící, že naposledy a konec, a přitom se nahlas mlčí o hlavních problémech: výsměch Velké Británii, že libra oslabila (mimochodem stejně trapně se smáli politici a zarytí prounijní ekonomové Rusku a rublu), i zde nese své ovoce:

Německý vývoz do tzv. třetích zemí, kam patří Čína, Rusko, Japonsko a USA, se propadl o 13,8 procenta. Vývoz do zemí EU mimo eurozónu, kam spadá Británie, klesl o 8,8 procenta.

Přitom každému trochu zdatnějšímu obchodníkovi se selským rozumem muselo být jasné, že devalvace rublu a libry s německou, potažmo evropskou ekonomikou zamává. Takže slabší euro je jakási pohádka, která ničemu nepomáhá. Že slepá poslušnost Merkelové podřídit se USA, i když část firem v Německu rebeluje, nese své ovoce. Slepota a hluchota, či merkelovská poníženost? Zlé jazyky tvrdí, že je Merkelová vydíraná a spekuluje se čím. Dozvíme se pravdu?

Ať tak či onak, fakta jsou jasná. Navíc, i když americké zbrojení trhá opět rekordy, Janet Yellenová (FED) zahajuje boj proti inflaci, aby současně zabránila recesi. Najednou ukvapené zvednutí sazeb prý udusí ekonomické oživení v USA, a tak prý to tvrdí pouze proto, aby vyprovokovala americkou ekonomiku. „Ekonomický výhled je nejistý a monetární politika není předem pevně daná“, vysvětluje zmateně. (Když si to porovnáme s fantastickými výkony "A guvernérem roku se stává... Elvira Sachipzadovna Nabiullinová - Rusko!"), tak člověk žasne, co se v USA dostává do čela za karikatury ekonomiky. I tehdejší údajný guru americké a světové ekonomiky Greenspan žasnul, když bublina praskla a americká ekonomika klekla a nevzpamatovala se dodnes. A "Yellena vyvádí další psí kusy".

Co nás čeká?

Tak přes silácká vyhlášení nikdo neví nic. Ani já (ani mé okolí) si nedovolíme, chceme-li být narozdíl od politiků slušní, predikovat nic. Ale: ruská ekonomika je na začátku prosperity dlouhodobé (zda pomalé a slabé či silné nevíme, ale určitě je). Čína vývojem předbíhá USA, např. "Čína přebírá vesmírné otěže. Na oběžnou dráhu vyslala přelomový..." a spolupracuje s Ruskem. Přitom Rusko nemá skoro žádný dluh, takže souběh všech těchto faktorů snad vyvolává v USA duševní depresi a není se co divit vojenskému vyhrožování a následným pomateným prohlášením prezidenta Obamy. Pokud se nenecháme vydírat vládou USA a Bruselem, nemusíme mít pokles žádný, dokonce můžeme paradoxně ještě více akcelerovat, i přes pád západních států v EU v čele s Německem. 

A přesně to je úžasné prozření pro mnoho českých občanů: nemusíme mít "Zemana a Klause" rádi, ale kopou za Českou republiku víc, než mnozí jiní, mající to v názvech neziskových... A proto si do nich kopou stále více ti, co si hřejí bruselsko-washingtonskou polívčičku za špinavé americké dolary, aniž by je zajímalo, jak se českým lidem žije. (Nezaměňovat s tím, že se dramaticky nepropouští.) Ale především: jaká je prosperita české budoucnosti? Ti poctiví a slušní vědí přesně, o které zločince se jedná! A příjde čas...!

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

vostok
před 2 měsíci

A z čeho ...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...