Motto: Vidím to z ponorky a občas je mlha.

Zeolit

V knihovně jsem si vypůjčil knihu ÉRA NEVINNOSTI /ČESKÁ POLITIKA 1989-1997/, autor Lubomír Kopeček. Už PROLOG mě zaujal Husákovou větou: "Nejsem hovno na cestě, do kterého lze kopnout." Snad ještě za zmínku stojí to známé Jakešovo: "…aby my jsme…byli jak kůl v plotě, neměli jedinýho slova podpory…" A úvodem se musím přiznat, že petici Několik vět, kterou sepsal Havel po propuštění z vězení v polovině roku 1989, jsem se bál podepsat. To Hana Zagorová byla jiný kanón. Na kuráž si dala dvě skleničky šampaňského a petici podepsala.

Jinak jako anonymní křoví jsem chodil na demonstrace při příležitosti vhodných výročí, ale nikdy jsem nebyl takový hrdina, abych se nechal od policajtů mlátit. Včas jsem vyklízel pole. Z Albertova jsem odpochodoval na Vyšehrad, ale protože mi byla hrozná zima, odjel jsem metrem na Václavák, tam byl klid. A tak jsem skončil místo na Národní ve vaně plné horké vody. Následující dny, týdny, měsíce jsem prožíval v nádherné euforii. Pracoval jsem v Hostivaři. Vracel jsem se metrem, nevystoupil jsem na Náměstí Jiřího z Poděbrad, ale až u Muzea. A pospíchal jsem honem Ke koni. A tam jsem jednou prohlásil, že i kdybych měl být o vodě a chlebu, nebudu nikdy litovat, že komunisti jsou v háji.

Lubomír Kopeček umí psát a má co psát. Předem se omlouvám, že tak subjektivně "vypichuji" některé události a jiné daleko důležitější pomíjím. Havel v dopise prezidentovi Spolkové republiky odsoudil vyhnání Němců po válce jako "nejhlubší nemorální čin". Tehdy jsem Havla obdivoval, takže jeho omluvu sudetským Němcům, jsem mu neměl za zlé. V diskuzích U koně jsem ho hájil.

Pithart si v projevu "položil" i rétorickou otázku: "Je opravdu každý komunista nemravným člověkem a je každý aktivista Občanského fóra bezúhonným idealistou?" Možná, že to tehdy s jeho slyšením růstu trávy přehnal. Ale mně dodneška nedělá problém se postavit za heslo Nejsme jako oni. Připomínal jsem si Akční výbory v roce 1948, vyhazovy lidí z práce. Výsledek toho byl, že děti rodičů přehmaty aktivistů nikdy nezapomněly. Zrušení KSČM si přirovnávám k odstranění politického rivala. Nebylo to v 45. roce s Agrární stranou podobné?

Nemýlí se Tomáš Ježek v hodnocení Komárka? "Komárkovou vlastností bylo, že považoval všechny lidi za blbce, a vůbec se tím netajil. Všude přečníval vnitřní nekázní a neuspořádaním myšlenek, tím slovním průjmem, kterým trpěl." Ježkovu zásluhu na úspěšné malé privatizaci snad nikdo nezpochybňuje. V České republice bylo vydraženo dvaadvacet tisíc provozoven s výslednou celkovou dražební hodnotou přes třicet miliard korun.

O čem jsme se dozvěděli až později? Havel: "A tak jsem od OF dostal nepříjemný úkol: říct Václavu Klausovi, že nebude ministrem financí, ale předsedou Státní banky československé. Při plnění tohoto úkolu jsem hanebně selhal…a nechce-li do banky, ať si dělá co chce, jsem zdvořile ustoupil a řekl něco jako 'tak dobrá'. Za to jsem VH vděčný, kde bych sehnal tu mou, nyní lehce pošramocenou, kotvu… VH si nevedl jako politik špatně, Dubčekovi prezidentování rozmluvil a "Před volbou na konci června se setkal se zástupci KSČ, kterým vstřícně řekl, že má zájem, aby se s nimi jako s druhou nejsilnější politickou silou spolupracovalo."

Jaká to byla před 20 lety doba, ukáže další úryvek z knihy. Ministr Kubát neměl potřebu informovat vládu o hrozbách nátlakových akcí družstevníků. "Pokud jde o krávy družstevníků, které se octli před úřadem vlády, svérázný ministr zemědělství to před členy vlády glosoval slovy, že 'krávu praští do hlavy, nůž, že nosí vždycky s sebu, bachor a střeva hodí do kanálu a nabídne čerstvé hovězí'."

Co se vleče, neuteče. Ministerstvo obrany jako symbol 'nepořádku'? "Velkým problémem, který poznamenal Baudyšovo vládní působení, byla neschopnost řešit neprůhledné a často přímo korupční nakládání s penězi na ministerstvu obrany. Naplno tento problém vyšel najevo za působení jeho nástupce Viléma Holáně. Noviny tehdy začaly plnit skandály s předraženými nákupy často nekvalitních zbraní, vybavení a služeb pro armádu…Premiér v podstatě 'dosadil' Nečase na ministerstvo v září 1995, aby měl lepší přehled o jeho fungování… Na armádu mělo působení lidoveckých ministrů velmi destruktivní účinky."

Kde jinde, než ve vlastním hospodaření, by měly politické strany ukázat, že to "umí"? Proč výdaje tak překračují příjmy? "Nízký finanční příspěvek ze státního rozpočtu za volby nestačil a až na výimky postrádaly i větší majetkové zázemí, které by je zabezpečilo příjmy z pronájmů. Nutilo je to shánět peníze někdy dost pochybným způsobem. Kauza Mosca představovala pouze první případ valící se laviny finančních skandálů politických stran."

Bez komentáře? "Veřejnost příliš nerozlišovala, že zřejmě větší vinu než Klausova vláda na bankovní pohromě nesla Tošovského Česká národní banky, respektive její československý předchůdce. Ty totiž rozdaly bez větší kontroly mezi lety 1990 až 1994 asi padesát bankovních licencí. Slabý a zpočátku téměř žádný dohled národní banky nad bankovním sektorem pak zatloukl pověstný hřebíče do rakve. Miliardové škody musel nakonec sanovat stát."

Jak fungoval stranický sekretariát ODS, nejlépe ilustrují slova mluvčí Jany Petrové. Na otázku, proč ODS sponzorují Lájos Bacs a Radjiv Sinha, odpověděla: "protože nás mají rádi". Do dneška mi vrtá hlavou, jako to bylo ve skutečnosti s tzv. švýcarským kontem. Slova hlavního manažera Tomáše Ratiborského "Však máme ještě peníze v zahraničí." nebyla až tak jednoznačná.

Až mě mrazí, jak se mnoho tehdejších problémů se opakuje. "Velká proměna více jak třetiny vlády…skončila hubeným výsledkem v podobě pouhých dvou nových ministrů. Vzhledem k původním koaličním prohlášením o rozsáhlé rekonstrukci se jednalo o politickou blamáž… Prudce také stoupl počet lidí negativně hodnotících ekonomickou transformaci…Nálada veřejnosti tak rozhodně nebyla nejlepší… Pro pochopení příčin hluboké defenzívy, v níž se předseda vlády ocitl, je dobré brát v úvahu velký vliv průzkumů veřejného mínění, které média ochotně citovala a uváděla dramatickými titulky… Šéf odborářské konfederace Falbr na Staroměstkém náměstí přečetl prohlášení, které požadovalo demisi vlády, 'pokud není schopna vládnout jako sehraný a odpovědný tým.'"

Nemohl jsem chybět onen večer ve Sněmovní ulici, kde shromážděný dav vyzýval Klause, aby se nevzdával. Rumla jsem považoval za "svědomí" ODS, neměl jsem jasno. Na kterou stranu se postavit, pomohla NOVA. Jako jedna z hlavních zpráv byla informace o údajné vile Klause /opět/ ve Švýcarsku. Večer na demonstraci U koně, jsem už byl opět v klubu… Václav Havel hodnotil shromáždění slovy: "Když toto vidím a toto slyším, jsem zhnusen." A Havlův projev v Rudolfinu byl poslední kapkou. Přestal jsem ho mít rád. "…tak banální demokratická příhoda, jakou je pád jedné vlády, se jeví jako málem antické drama…" Nepovažuji pád žádné vlády jako banální příhodu… "Někteří poslanci, jako Petr Nečas, považovali Havlova slova za laciná až nedůstojná…"

"Konec Švejnarovým nadějím na premiérské křeslo ale učinilo zjištění, že má pouze americké občanství, což jej politicky diskvalifikovalo." Premiérem se nestal. Bude jeho druhá prezidentská kandidatura úspěšná? Mám trochu dilema. Uvítal bych v této funkci rozvážného a obecně přijatelného Evžena Tošenovského. Ale v případě zvolení Jana Švejnara bych neměl žádný problém, byl by to "můj" prezident.

"Ještě s větší nelibostí lidovci nesli ztrátu tří 'svých' dosavadních ministerstev, zvláště ministerstva obrany, které tradičně představovalo zajímavý zdroj rozdělování státních zakázek. Nepomohly ani ostré prostesty Luxe…" Nic se nemá přehánět, to známé, míra všech věcí je to nejdůležitější, má platnost stále. Zájem státu, tedy nás všech, by měl být prioritou.

A každý si může udělat představu, který směr v politice je v zájmu lidí. " Špidla nevěřil ústním zárukám předčasných voleb ze strany prezidenta a vládních politiků, protože podle něj 'slova v politice neznamenají nic.' Některé tehdejší názory druhého muže ČSSD přitom hraničily s extremismem a připomínaly komunisty v únoru 1948. V rozhovoru pro Právo den před hlasováním o důvěře Špidla otevřeně mluvil o uplatnění tlaku ulice: Předpokládám, že některé odborové svazy mohou sáhnout ke stávkám…"


Zeolit

Jaroslav Matuška

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...