Jsou výhodné dluhopisy České republiky? (Pro širokou veřejnost)

 

Je jasné, že v době reklam a podrazů je třeba podat informace těm, co se rozhodují, kam s penězi, pokud mohou na rok postrádat pět či více tisíc. (Může se koupit i za tisíc, ale výhodnost už je naprosto zanedbatelná)

Nejkrásnější, či nejlépe podaný příklad pro širokou veřejnost uvedu na České spořitelně, která spravuje vklady největšího množství drobných střadatelů (5 265 097). A v podstatě každý z nás se s touto bankou setkal.

Jak funguje banka?

Sbírá peníze od střadatelů, za které nevyplácí skoro žádné úroky a naopak půjčuje tyto peníze za velký úrok. Navíc velmi dobře známe, že už nikdo si vkladní knížky nezakládá, protože minimální úrok lidem ani inflaci neošetří. Lidé rezignovali a celé úspory prohánějí přes službu, která má název SERVIS 24. Lidé prodělávají, peníze ztrácí hodnotu a majitel Spořitelny, Ernste bank jásá, jak nás odírá. Samozřejmě z toho vesele žije i Rakousko, protože peníze odvádí do rakouského systému a v podstatě sponzorujeme rakouské hospodářství.

PŘÍKLAD: Česká spořitelna je součástí mezinárodní skupiny Erste Bank, která vlastní téměř stoprocentní podíl.

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním pololetí 2011 čistý zisk o 5,2 procenta na 496,3 miliónu eur (zhruba 12 miliard Kč). Ale České spořitelně v pololetí stoupl čistý zisk na 7,2 mld. Kč. Jak je možné, že tato skupina tak obrovsky těží z České spořitelny, potažmo od občanů České republiky? Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17,5 miliónům klientů v 3200 pobočkách v osmi zemích.

Co se děje při vydání dluhopisů Českou republikou?

Vzhledem k hospodářským výsledkům proti ostatním státům je náš dluhopis naprosto bez rizika. Dokonce se prudce zvedá raiting - ekonomické mezinárodní hodnocení. A v téže době vydá vláda dluhopisy. Peníze, které ležely ladem ve Spořitelně a rakouská banka, potažmo ze zisku i Rakousko, začaly vydělávat pro Českou republiku. Rakouská banka rázem přichází o lehké peníze českých střadatelů a bude si muset shánět obtížněji na trhu. A paradoxně to mohlo být tak, že občané zadarmo nechávali peníze rakouské bance a ta našim vládám půjčovala na velké úroky. Absurdní a není mi jasné, proč naše dluhopisy nebyly vydány daleko dříve.

Takže je naprosto jasné, že drobný střadatel dostane konečně úroky jak za bolševika (i když při větší inflaci) a český občan na tom vydělá dvakrát: stát si půjčí levně, a občan dostane úroky. Ale německé, rakouské či třeba francouzské banky budou řvát, potažmo jejich "televizní mluvčí", protože přijdou o bezpracný zisk. A stačí se podívat, kdo zaměstnává ty, co dluhopisy kritizují. Musím dát ministru Kalouskovi za pravdu. A obrovské propady majitelů zahraničních bank mohou způsobit otřes i lidem, co mají své úspory u nich i když se vlády za ně zaručují. Ale přiklad Řecka ukazuje jasně, kde je hranice.

Závěr: samozřejmě, že odborníci znají větší výnosy. Ale 99% střadatelů tomu nerozumí a těm doporučuji za volné prostředky, které rok nebo pět let nepotřebuji,  nakoupit dluhopisy. Je to snadné, stačí občanský průkaz. Já už dnes patřím k majitelům dluhopisů, ač nejsem politik ani zaměstnanec bank. A běžným občanům nákup doporučuji.

P.S. Napsal jsem to lidovou formou, aby to pochopila i babička z HorníDolní a neměla strach, že o peníze přijde. I když vyrovnaný rozpočet bez půjček by pro občana bylo vůbec to nejlepší, jak prosazoval Václav Klaus. Bohužel...

Petr Pokorný

Rubriky: , , ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

bobby mikeš
před 5 roky

no nevim, myslím že si to žid pohlídá a stejně bude vysávat tuhle zemi dál

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...