Megalomanství a nenažranost developerů přispívá k evropské krizi

Stavebnictví se propadá do neuvěřitelných ztrát a bere s sebou vše od zaměstnanců až po návazný průmysl. Jenomže musí tak velký propad být? Rozevírající se nůžky mezi platy "vyvolených a nepostihnutelných" lékařů, justice a dalších institucí včetně manažerů a na druhé straně stagnující či klesající platy 2/3 obyvatel někde musí zanechat stopy.

Tupá odborářská Špidlovsko-Škromachovská teorie, že zdroje jsou a dluhy se neplatí v celém světě padla, ale setrvačnost myšlení je jak z bolševické učebnice. A kosmetické úpravy nepomohou. I zde platí další argument: jestliže osvícený našetří hromady zlata, ale lidem ani za práci z něho nic nedá či nezaplatí, lidé umřou hlady, ale stejně tak i ten, kdo zlato bude mít v trezoru, ale chleba nemá kdo vyrobit. V praxi to vidíme s umrtvenými penězi v obrazech, ve zlatě, v nemovitostech "zdánlivé honorace", ale běžní lidé jsou nezaměstnaní.  Ve finále celá měna či stát bankrotuje a honorace je  najednou na stejné lodi jako ti původní nemajetní. (Argentina, dnes Řecko, bude Itálie)

A i když mají lidé práci, jejich mzdy jsou velmi nízké. A přesto se staví byty za 2,5 až 5 milionů a developeři vydírají stát, aby jim je z daní zlevnil. Jenomže, potřebují mladí či důchodci super vybavené byty, když mají nízký plat? Místo, aby se vrátili k osvědčenému receptu postavit levné "holobyty" a mladí si je budou průběžně zařizovat, na trhu jsou stále neprodejné drahé a luxusní a ty už rok, někde dva chátrají. Má to logiku?

Prosím, nezaměňovat holobyt pro mladé s holobytem pro nepřizpůsobivou chátru, která vše zdemoluje, spálí a vybydlí, aby jako tlupa táhla jinam. (Nášlapné záchody apod.) Po holobytech pro poctivé občany ale bez vybavení by se jenom zaprášilo. Jenomže zisky by developeři neměli v řádu miliard a desítek procent, ale v milionech a jednotek procent. V tom je zakopaný pes. A na to navazují vysoké pronájmy, jejichž majitelé těží z toho, že je "zdánlivý" nedostatek bytů, přestože jich je už v řádu stovek neobydlených. Je na čase, aby bublina splaskla i u nás a trh s byty se cenově zhroutil a potom rozhýbal na jiném, poctivém podkladě.

Nelze zvyšovat platy majetným a snižovat málo majetným. Tato cesta vede do pekel, protože komu prodají své zboží ti bohatí majitelé, když většina na to nebude mít peníze? Přestaňme už  dotovat vyděrače! Jinak se krize bude stále víc prohlubovat. Zvyšovat daně, aby lékaři, soudci, advokáti měli stále víc včetně nenažranosti developerů a manažerů má své hranice. A na západě to je už vidět. Vraťme se k poctivému trhu bez dotací a podvodů. Jinak budoucnost nepoznáme.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
jitka
před 4 roky

Souhlasim s clankem o uceni to neni jen o vychcanosti

anonym
před 5 roky

Měl jsi se líp učit, mohl jsi mít víc i ty ;-)

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...