Tymošenková na Ukrajině už není a ropa... Tak jak je to?

Za potížemi s dodávkami ruské ropy do Česka přes ropovod Družba jsou snahy ruských ropných společností zvýšit cenu suroviny. Uvedl to ruský list Kommersant s tím, že dodávky z alternativních zdrojů by vyšly české rafinerie ještě dráž.

(Předtím se to svádělo na Ukrajinu)

Na vině jsou prý ruské společnosti, které nepředložily novou žádost o dodávky na český trh. V úterý nakonec podnik oznámil, že je připraven zajistit Česku veškerý dohodnutý objem suroviny. Podle Kommersantu Rusko hledá možnosti, jak využít spuštění nového ropovodu BTS-2 k nátlaku na odběratele ropy Urals v Evropě, aby dosáhly zvýšení cen.

„Snížení exportu přes Družbu do jedné z evropských zemí bude využito ruskými společnostmi k přehodnocení podmínek dodávek po celém ropovodu. Česko se stalo ideálním uchazečem o tuto roli. Je konečným bodem jižní větve Družby po Slovensku a zmenšení dodávek nepostihne další odběratele. Kromě toho rozdrobená struktura vlastnictví českých rafinérií vylučuje předčasnou konfrontaci s regionálními monopoly, jako je MOL či Orlen,“ poznamenal Kommersant.

A Putin se v projevech směje - Rusko vzkvétá

Ruské společnosti trvají na ceně ropy pro evropské rafinerie z alternativních zdrojů.

Při omezených přepravných kapacitách neměly ruské firmy na výběr, ale spuštění BTS-2 s terminálem Usť-Luga jim poskytlo nejen alternativní trasu k exportu na Západ, ale i přebytek přepravních kapacit. Pozice ruských exportérů tak zesílila a vývoz přes Družbu se stal méně výhodným.

V dubnu mělo Česko dostat 350 tisíc tun, ale zatím je dohodnuta dodávka jen 80 tisíc, z čehož 60 tisíc tun již bylo přepraveno. Zbývajících 20 tisíc tun má Transněfť přepravit během tří dnů a přepravce doufá, že Česko tento čas využije k tomu, aby ruským firmám nabídlo výhodnější podmínky. Žádné technické potíže s Družbou nejsou.

Dostane Tymošenková tvrdší trest...?

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...