Na možný odchod Řecka z eurozóny se připravují velké firmy

čtk: Obecně se předpokládá, že by Atény v případě návratu k drachmě přijaly omezení pohybu kapitálu, aby peníze zůstaly v zemi.

Například pivovarnická skupina Heineken proto přesouvá volnou hotovost z Řecka i eurozóny a do měn jako jsou americký dolar či britská libra. Společnost takové operace provádí rutinně, v současnosti zvýšila jejich frekvenci. „Snažíme se, abychom v Řecku nenechávali moc peněz, abychom omezili rizika,“ uvedl mluvčí firmy.

Podobně se jistí například i farmaceutický gigant GlaxoSmithKline či výrobce alkoholických nápojů Diageo. Některé řecké firmy si narychlo vypůjčily peníze ze zahraničních i domácích bank. Obávají se, že po případném návratu k drachmě by k úvěrům ztratily přístup.

Společnosti se začínají chystat na občanské nepokoje

Poradenská firmy Roland Berger sídlící v Německu pak radí firemním klientům, aby například do smluv zahrnovali doložky stanovující měnu či směnný kurz, jenž se bude používat v případě řeckého opuštění eura. Společnosti také v Řecku a stále více i ve Španělsku trvají na větších platbách předem za své služby a zboží. Někdy jde až o 50 procent celkové částky. Snižují třeba také lhůty pro uhrazení faktur ze 30 na 15 dní.

Euler Hermes patřící do skupiny Allianz a Coface spadající pod francouzskou investiční banku Natixis oznámily, že kvůli rostoucímu riziku přestanou pojišťovat zboží dodávané do Řecka.

Některé firmy se pak připravují i na rozpad eurozóny. Například mateřská společnost Airbusu, European Aeronautic Defence & Space, uvedla, že návrat k národním měnám by změnil její plány na expanzi či způsob výběru dodavatelů. „Pokud se vrátíme zpět, bude německá měna pravděpodobně silnější než ostatní, což v dlouhodobém hledisku znamená problémy při umístění našich provozů,“ uvedl mluvčí podniku. Dodal, že ve francouzsko-německé skupině by mohlo vzniknout napětí, protože platy v jednotlivých zemích, kde firma působí, by se lišily.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...