Gauck a Klaus - otevřený dopis šéfredaktorovi Čásenskému (Mf Dnes)

                                                                                                           Praha 10.října 2012

 

Vážený pane šéfredaktore Čásenský,

 

V den setkání významných státníků prezidentů Gaucka a Klause mi dovolte, abych Vás oslovil se závažnou otázkou: proč se nepřetržitě nepravdivě komentuje nejenom v deníku Mf Dnes, ale ve většině celostátních zpravodajských relacích o skepsi vůči EU?  Skutečně nemůžeme být otevření jako prezident Německa Gauck?

 

 

Vážně nikdo nechce změnit polohu České republiky, vážně nikdo nechce ostnaté dráty na hranicích. A ti, co fanaticky rozdělují společnost na černé a bílé, lžou. Proto mi dovolte, abych předem mého otevřeného dopisu vysvětlil, proč se obracím přímo na Vás. Pro české občany jste spolu s Deníkem.cz  rozjeli kampaň „za zdravé potraviny“ a chtěl bych vám touto formou poděkovat. A nejenom já bych si velmi přál, abyste občanům stejně seriózně udělali kampaň, co vlastně od „Evropy“ chceme, ale co jí skutečně i můžeme dát. Jednoduše řečeno pravdivý a nezkreslený postoj občanů, kteří jsou nazýváni hanlivě euroskeptiky. Vynechme extrémní podpásové údery jedné a druhé strany a zahajme celospolečenskou diskuzi, jak dál.

Můj první příspěvek Liberálnímu institutu před léty zněl: nikoliv my od Evropy, ale Evropa od nás by se měla poučit. Neboť pouze my z relativně bohatého státu jsme zažili dopad až na dno socialistických výdobytků a vnitřního zadlužení, abychom se klopotně opět drápali do ekonomických špiček! Pouze my jako relativně bohatý stát v počátcích jsme zažili byrokratickou a ubíjející RVHP, abychom na pár měsíců svobodně vydechli. A co dál?

 

 Významná a převažující část občanů neodmítá Evropu, ale nesmyslný systém!

 

Rozdělme si to prosím na dvě části:

1) Byrokracie v takových rozměrech, že už se občan ztrácí

2) Jaký je rozdíl mezi dotacemi a dotacemi?

 

Ale popořadě – co nás spojuje?

Chceme, aby se vrátily ostnaté dráty? Ne! Chceme, aby český občan přestal obchodovat s Francouzem, Němcem a dalšími? Ne! Chceme se snad odstěhovat z Evropy? Ne! Chceme zvláštní privilegia či speciální zacházení? Ne! Nebo dokonce odmítáme společnou Evropu? Ne, ne, tisíckrát ne! Tak o co tu běží, kde je ten zakopaný pes?

 

My starší jsme zažili výplody chorých byrokratických mozků z Moskvy a ústředí komunismu v sídle RVHP. Když jsme zvonili klíči, tak jsme věřili, že tento moloch bumážek a nesmyslů se nevrátí. A co se v krátké době stalo? Obdobní byrokraté založili svoji stáj v Bruselu a dennodenně nás zahlcují stejnými nesmyslnými příkazy, zákazy a nařízeními, ba co víc, ve stále větší intenzitě! Kdyby to byly jenom „zakřivené banány a výstřihy na Oktober festu“. My občané si pokládáme otázky, kam zmizel náš cukr, proč pravidelně a na věky odcházejí peníze v miliardách z páteře ekonomiky – bank do zahraničí, proč dokonce máme zachraňovat soukromé banky německé a francouzské, které špatně hospodařily, zisky (úroky) šly do těchto států, ale jejich dluhy máme platit my ostatní a další a další nespravedlnosti? Co to má společného s klasickým, poctivým trhem, byť se to tak nazývá?

A podívejme se i z jiného pohledu: kde se objeví kancléřka Merkelová, je vidět nenávist a zloba. Dokonce v Řecku jí nastavovali občané hákové kříže. Ale nemají tak trochu pravdu, že nemohou a nesmějí devalvovat, nemohou v podstatě vůbec nic než protestovat a zoufat? (Jistě, zkreslování údajů si zavinili sami, ale to ostatní?) Kdo dělal masáž na vstup, kdo vyloženě zatajoval zápory a psaly se jenom klady stejně tak jako v našem státě, dokonce někde se referendum opakovalo, dokud nebylo hlasování „správné“?

A co dotace? Jedny jsou záhadné a druhé? Jeden z tisíců příkladů: jablka a další ovoce (nejenom) z Německa je levnější než naše, ač platy mají vyšší a k tomu doprava…Při stejné produktivitě. Ale dotace na vývoz mají vyšší. Navíc, my vyvážíme dotované k nim a oni dotované k nám. Kde je logika?

A můžete pane šéfredaktore vysvětlit čtenářům, proč se nazývá pohyb našich peněz do Bruselu, které přepočítají a pokud poprosíme, část pošlou zpět slovem dotace? Naše peníze nás nedotují! A ještě se cestou  část na platy a převody bank vytratí? (Jistě, není to jedna ku jedné, ale brzy bude)

 

Vážený pane šéfredaktore, někdo by měl zvednout toto téma, protože tam, kde nelze zastavit byrokratickou mašinérii, začne nesvoboda a nenávist nikoliv k jedincům – viníkům, ale vůči celým národům. Naši předkové to zažili a bylo to strašné. A dnes na Řecku, začíná i Španělsko vidíme začátky stejné. A u nás se opět derou k moci komunisté se světlými zítřky. . Nenastal čas udělat s šíleně předraženým a nákladným Bruselem stejné, jako s RVHP? Nenastal čas na skutečně seriózní debatu?

A nenastal už čas podívat se pravdě do očí možná minutu po dvanácté?

 

Petr Pokorný

Zasláno i dalším deníkům a politikům k vyjádření

 

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Brabec
před 4 roky

Kdo z nich to otiskne a bude se tím zabývat ?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...