Odchod Řecka z eurozóny šílený Armagedon nebo zákeřný podraz strašením?

Studie německé Bertelsmannovy nadace: Pokud by krizí drcené Řecko vystoupilo ze 17členné eurozóny, mohla by tato skutečnost rozpoutat globální ekonomickou krizi nedozírných rozměrů.

A tak www.paratdnes.cz  požádal  ekonomy Petra Macha a Aleše Michla o vyjádření -

Je někde na internetu i jiná studie, co by znamenal odchod Řecka z  eurozóny?  Jak jsme na tom strašně prodělali rozdělením Československa? Ze zkušenosti podle mě vůbec. Obchodní vztahy fungovaly. A mimo několika dnů (hledal se kurz) si toho ani nikdo nevšiml, pokud nepřejížděl hranice a neviděl jiné ceny. A otázka zní: pokud by Řecko odešlo, devalvovalo jako tehdy Slovensko, ale všechny vazby obchodní by zůstaly zachovány jako i odchodem dalších států, jaká by to byla ekonomická katastrofa? Prostě se mi to nezdá. Rozumím, že by mohlo ztvrdnout euro, když by zůstaly jenom silné státy, půjčky by musely banky vyrovnat sami, ale proč by nefungoval obchod? Asi by se ztížil vývoz Německa, asi by musela akcelerovat i naše vývozní skupina jinam, ale na jakých podkladech se vypočítává katastrofa opravdu nerozumím, pokud by se státy dohodly a rozpad by byl kontrolovaný a fázovaný? Já prostě pouze vidím, že špatné půjčky německé by prostě Německo muselo zvládnout samo atd...

Všude je pouze toto

Dnes 9:45 - Berlín ARMAGEDON

„Řecké opuštění eura v sobě nese riziko evropského i mezinárodního požáru a může vyvolat globální ekonomickou krizi,“ uvádí studie.Náklady na odchod Řecka z  eurozóny se odhadují do roku 2020 na celkem 164 miliard eur, což v přepočtu činí 14 300 eur na hlavu.  http://novinky.cz.feedsportal.com/c/33064/f/534746/s/24b47211aruje0Estudie0Bhtml/story01.htm

Nebo mají skoro stoprocentní pravdu?  Neměla by to potvrdit či vyvrátit studie ČNB, která je u nás důvěryhodná, abychom se jako občané ČR zorientovali?

PETR MACH

ekonom

Euro, tak jak je, nemůže přežít. Zřízení vlastní měny je nezbytností pro Řecko, jinak jeho ekonomika bude setrvávat v recesi. V omezeném rozsahu euro může přežít jako společná měna Německa, Rakouska, Nizozemí, Belgie a Francie – pokud se tyto země přestanou zadlužovat. Pro českou ekonomiku ale rozpad eurozóny může být přínosný. Německé euro posílí, což vylepší náš export do Německa. Řecká měna oslabí, což nám zlevní dovolenou v Řecku....

Když se rozpadal Sovětský svaz…

Když se rozpadal Sovětský svaz, jeho jednotlivé bývalé republiky postupně zaváděly zpět své národní měny. Rubl ale existoval dál jako měna Ruské federace. Podobně, když se rozpadala Jugoslávie, jednotlivé svazové státy zaváděly své národní měny, ale dinár dodnes existuje jako srbská měna.

Když se rozpadlo Československo, ještě skoro dva měsíce po vzniku samostatných států se používala společná měna. Až v únoru 1993 to bylo neudržitelné, protože stále více Slováků převádělo své úspory ze slovenských bank do českých. Začali si totiž myslet, že se měnová unie rozpadne, že slovenská měna znehodnotí a bude lepší vybrat si úspory v českých korunách z českých bank. Ty si pak vymění za slovenské v lepším poměru. Odliv slovenských peněz do českých bank byl v únoru 1993 tak masivní, že se politici a centrální bankéři rozhodli bez varování vyhlásit okolkování bankovek a tedy osamostatnění měn. Československá měna zanikla. Češi zavedli svoji korunu a Slováci svoji a ta záhy devalvovala. Československá koruna zanikla.

Měnová odluka není tragedie a případný rozpad eurozóny nebude mít fatální dopad na Českou republiku. Rozpad eurozóny spíš vrátí věci do normálního stavu. Kdo se však obává krachu eura, měl by se raději pro jistotu eur včas zbavit a úspory držet raději v korunách.

Aleš Michl

VŠE v Praze, LSE v Londýně a krátce Wharton ve Philadelphii. Analytik Raiffeisenbank.

Řekové jsou zase v ulicích, nelíbí se jim úspory. To, co potřebují, je reálné oslabení měnového kurzu. To lze udělat dvěma způsoby. (1) Snížení jednotkových nákladů práce. Tenhle indikátor sleduji teď místo HDP (o kterém dnes píší všechny noviny). Měří poměr mezi změnou mezd a změnou produktivity práce. Jednotkové náklady práce jsou v řeckém průmyslu proti roku 2005 stále vyšší o 36,9 procenta. V Německu o 5,5 procenta. V ČR dokonce nižší o šest procent. Tenhle indikátor dokazuje, že Řekové žádné škrty nedělají a místo stávek by měli více pracovat. (2) Druhá jejich možnost je nominální oslabení měny. To ale nejde, neb mají euro. Shrnuto, jak z toho ven? Když nejsou schopni snížit náklady práce jako pobaltské země a Irsko, pak vidím jedinou reálnou možnost, jak nakopnout jejich ekonomiku: odejít z eurozóny a získat volný kurz. Jejich podniky by pak dostaly povzbuzující kopanec v podobě slabšího kurzu a výhodnějšího exportu. Tím, že Řekové stávkují, ztrácejí čas. Tím, že politici summitují, ztrácejí čas. Čas jsou sice peníze, ale v tomhle případě jde o svobodu.

Ať už bude vládnout kdokoliv, země bude v problémech do té doby, dokud bude hloupě hospodařit. Tak, jak to dělá třeba s rajčaty. Na nich může díky příznivému počasí vydělávat, ale je tomu naopak.

Řecko loni exportovalo 14 470 tun rajčat v hodnotě 6,2 milionu eur. Za jednu tunu utržilo 6 200 000/14 470 = 428 eur. Naopak, Řecko loni dovezlo 15 550
tun rajčat v hodnotě 11,7 milionu eur. Tedy za tunu platilo11 700 000/15 550 = 752 eur. Pseudo, že ano?

To ale není vše. Rajčata dováží třeba z Nizozemska. Tam totiž modernizovali výrobu. Chrlí rajčata na trh hlava nehlava. Jsou to obchodníci, umějí je dobře prodat, zatímco na Krétě ve sklenících je chaos a doba kamenná. Dokud slunné Řecko bude prodávat rajčata za pakatel a za draho si je dovážet z Nizozemska, nepomůže mu nic. Ani kečup.

A tak Německo přichází s další fantasmagorií nebo špinavostí

"Předlužené Řecko by mohlo snížit zadluženost tím, že by za peníze půjčené od záchranného fondu eurozóny ESM zpětně skupovalo své dluhopisy z trhu za čtvrtinu nominální ceny", zvažuje německé ministerstvo financí. Neboli dluhy německých a francouzských bank převezme záchranný fond eurozóny ESM, za které máme ručit i my! Slováci si půjčí peníze, aby mohli půjčit fondu peníze. Euroval nebo eurorozval.....

Na nadpis jasná odpověď: strašení je špína, abychom zachránili společně francouzské a německé, trochu rakouské banky všichni a tyto státy (jejich banky) se špatných úvěrů a půjček zbavily na úkor nás. Neboli máme pomoci bohatým a chudé státy čert vem. Je to hnus!!!!!!!!

Je ještě co dodat?

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...