Ostrý spor guvernéra Singera a ekonoma Kohouta očima průměrného

V Lidových novinách se rozhořel ostrý spor mezi guvernérem ČNB Miroslavem Singerem a ředitelem pro strategii Partners Pavlem Kohoutem o směrování ČNB a stimulaci ekonomiky. A dlužno podotknout hned v úvodu: spor není o populistických politicko-ekonomických blábolech tužkovného, "pemprskového" či dalších nesmyslů.

Tento spor je naopak seriózní a velmi potřebný, dokonce je velmi dobře, že LN tento spor nastupující generace po té Václava Klause otiskují jako HN v roce 1990. Byly to  ostré výměny mezi Oldřichem Schwarzem - bývalým ředitelem Kotvy a Václavem Klausem, kde si mohl normální občan utvořit jasné vidění do budoucna a jaké si vybrat směrování.

O co jde?

Je lépe rovnou jejich slova: "Co je špatného na tom, že si lidé chtějí vytvořit finanční rezervu?" ptá se Pavel Kohout v reakci na slova Miroslava  Singera: „Naše země ani světová ekonomika na tom prostě nejsou tak špatně, jako to vypadalo a dílem i bylo před třemi lety. Ale my se chováme dnes, jako by se měl svět zítra zhroutit. Lidé se nemusí chovat tak konzervativně. A proto jim snižujeme sazby, abychom jim znepříjemnili držení peněz v bankách.“ Nabízí se řada otázek. "Co je tak špatného na tom, že si lidé chtějí vytvořit finanční rezervu? Nejsou spíše vystrašeni nejistotami a nepředvídatelnými kroky vlády? Není důvodem ke znepokojení, že centrální banka uvažuje o rozdávání peněz? Je „Helicopter Mirek“ vskutku ta správná přezdívka pro guvernéra?" dodává Pavel Kohout.

Klasický spotřebitel mezi ekonomickými odborníky

Dovolím si vstoupit mezi odborníky (to není ironie) a popsat pohledem běžného spotřebiče se "selským" rozumem. Přečtu si rozhovor guvernéra Singera odděleně a podepíši každé slovo. Jenomže  si přečtu text Pavla Kohouta (odkazy na konci) a také podepíši každé slovo. To znamená: buď jsem blázen a nebo.. Nebo to nemá háček, ale přímo velký hák. A jestli mi omluví moji troufalost oponentury, pokusím se...

Nejdříve fakta: naše ČNB s novým zákonem (zatím) velmi kvalitně drží naše úspory, aby neodtekly do zahraničí navzdory nátlaku EU. Naše úspory (plusy) v bankách vysoce převyšují půjčky (minusy) a všechny banky na českém území mají obrovské rezervy. To nemá žádná zadlužená země, možná žádná na světě nebo možná výjimečně třeba Katar..(odborníci opravte) Ministr Kalousek škrtá a odbory žádají utrácení. Schizofrenie?

A já jako občan se ptám: co je komu do toho, jaké výsledky má vláda v přítomném čase? Co mě je do HDP v aktuálním čase? Jestliže je v Evropě takový blázinec, tak své úspory zvýším a pokusím se dát na co nejmenší riziko. A dokud bude Česká vláda, česká ČNB a platit zákon ČNB, kupuji dluhopisy, a šetřím. Korunku ke korunce už od začátku krize. A nejsem sám. Pokud vezmeme medián, odbouráme nejbohatší, odbouráme závislé na dávkách potřebné, paradoxně zjistíme, že všem úspory stoupají, přestože se jim snížily mzdy. Včetně mě. Tudíž jednoznačně podporuji Pavla Kohouta. A jak to souvisí s guvernérem Singerem s opačným názorem? Popíši v čase a úspory bank dávají zapravdu, že tak dělá většina českých občanů.

Od jara do zimy

Bylo jaro a na obzoru se rýsuje drama ještě větší. Řecko, Portugalsko, Španělsko, bouří se zase lékaři, kteří prý nemají na jídlo, jako učitelé apod.. Tak jsem ještě více zatáhl za finanční brzdu navzdory doporučení i Václava Klause, kterého si ekonomicky vážím. Co kdyby nebyla práce, co kdyby a kdyby. Jenomže jak běží čas, úspory se zvedly a zjišťuji, že skutečně ČNB  zatím drží pevně opratě, dokonce premiér tvrdě odmítl (a snad slovo dodrží) vykradení našich bank eurovalem a dalšími zrůdnostmi a já se rozhodl, že co jsem našetřil tento rok (nikoliv minulé, zatím není vyhráno) pustím "chlup" a na vánoce už začnu opět nakupovat. Poslední dny jsem kontaktoval několik malých podnikatelů, kteří se živí zakázkami pro méně majetné a světe zboř se: všichni tvrdí, že jim nabíhají zakázky, do února jsou vytíženi. Je jejich chování tržní, řídí je snad neviditelná ruka trhu, nikoliv politici? Jasně, bezprostřední hrozba není a EU nám zatím neodebrala skoro nic. Tak co stahovat kalhoty, když brod je daleko, možná už za Českou republikou a je z čeho, narozdíl od všech států EU, brát, neboli z našich úspor?

Takže jak je vidět, z jara měl ekonom Kohout pravdu (ale i dnes), zároveň ale i dnes ekonom a guvernér Singer. V čase rozložené oba. Pouze se domnívám, že jejich slova musí být jako doporučující, nikoliv násilná, nebo dokonce jako použitý "vrtulník", na nějž možná dojede spojená eurozóna  s Evropskou bankou či jiní.

Takže děkuji Lidovým novinám, ale i zatím korektním, tvrdým středům skutečných odborníků a moc bych si přál, aby Lidové noviny v tomto započatém trendu pokračovaly, byť my (normální, nefanatičtí a ne-davoví) spotřebitelé se nadále budeme řídit naší kapsou a nikoliv ukazatelem HDP. To ať si dělá ministr financí, ale pouze žádám, aby žádný ministr už nebyl grázl a rychlost zadlužení snižoval až do úplně vyrovnaného rozpočtu. My potřebujeme důvěru a pohodu, nikoliv rozhazování peněz a sociální haury, abychom za pár let měli nahé pr....

Tímto závěrem a z výše popsaného je jasné, kam se má vláda ubírat, i když fázování nerozumíme. Ale neviditelné ruce trhu ano, byť se jí někteří smějí.

Prý to za nás rozhodne soudruh ministr...

Odkazy na články

2012

 

26. 10. 2012

Pavel Kohout: Deflace, sazby, vrtulník

Co je špatného na tom, že si lidé chtějí vytvořit finanční rezervu?

celý text zprávy

Pavel Kohout

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...