Ekonomika: Klaus, Kalousek, Mládek a evoluční Janeček

 

Jak číst výstupy statistických dat a může to vůbec veřejnost pochopit?

Zatímco např. číslo tři je v počtech číslem tři, v matematice je také číslo tři, v makroekonomice je číslo tři definováno jako dobré tři, špatné tři, úspěšné tři či neúspěšné tři. Rozuměl bych, kdyby se jednalo o výklad jako ve škole horší trojka či lepší. Ale ono ne. Ono je to o tom, kdo o tomto čísle referuje. A já se podívám na číslo tři teď, za hodinu, či zítra a stále vidím číslo tři. Záhada?

Evoluční Janeček, geniální to myslitel, chce změnit myšlení lidí. I přednese vzorečky, ty pokrátí, vynásobí, odečte a sečte, odmocní a umocní a pak oznámí, že je toto číslo na ideál volební, kam se hrabou výpočty v CERNu.

Velice dlouho sleduji výstupy makroekonomiky. A stále nechápu. 14. února byla poslední data států EU za poslední kvartál.  A já jsem zmaten. Velice zmaten. A říkám si, co chudáci lidé, kteří to nesledují vůbec, čtou pouze nadpisy v novinách či první ekonomické věty a jak mohou jít volit, když tři je tři, protože tři není tři. Jsem blázen? A co evoluční Janeček? Ten to zohlednil ve svých excelentně propracovaných volebních kombinacích?

Hospodářské noviny a Mf Dnes – data všude stejná z celé Evropy. Jak to čtou ti, co to pro veřejnost přežvýkávají?

V Hospodářských novinách se dočteme, že Česko je v nejdelší recesi ve své historii. To souhlasí. Obrátím stranu a dočtu se: Německu se daří, ale Česko se od něj odpojilo, píše přes celou stranu Václav Lavička. A se mnou to otřese. To je hrozné, česká ekonomika klesla o       -1,1% a německá stoupla o 0,7%. Naše vláda je hrozná. Pak se dokonce v Mf Dnes dočtu, že zatímco naše klesla o -1,7%, tak německá o stoupla o 0,4%. Mám pot na čele, jak se ty čísla rychle mění dokonce tisk od tisku v jednom dni. A podívám se na další graf a mám minutu před infarktem. Mezičtvrtletní změna – poslední kvartál:

Česko          – 0,2

Německo      -0,6

Slovensko    +0,2

To už je na omdlení! Slováci šlapou jak hodiny…

A tak zahodím noviny a podívám se na to očima, které mám já: zatímco my oproti minulému kvartálu měli pokles o dvě desetiny, Němci o - 0,5 a Slováci dokonce pokles proti minulému kvartálu o -0,6%!

Pane Kohoute, vemte si svého evolučního miliardáře za ruku a vlezte nám s volebními strategiemi na záda. Dokonce bych měl jednu radu. Když se matematický génius miliardář Janeček tak nudí, nechť se pustí do informační revoluce, do sjednocení, aby lidé, kteří tomu nemohou rozumět, dostali relevantní informace. Protože bez nich jakýkoliv výpočet volební strategie je plácání do vody a nic jiného.

 

P.S Tímto se Pavlovi Kohoutovi omlouvám. Jeho ekonomické texty jsou velmi dobré. Ale bez jednotných výstupů nemá cenu vůbec ani volby dělat. A když ve finále vidím trojici boží na Čt 24 ve složení Bóža Sobotka, Mládek a evropský Rouček  z Bruselu jak říkají: Nečas v Bruselu zase velice špatně ne 500 miliard, ale tisíc miliard,  bilión a víc měl sehnat, připomíná mi to pověstný projev z Červeného Hrádku pro komunisty Milouše Jakeše: Zagorová je to milá holka, ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další ne 600, milión, dva milióny berou. Jandové a jiní každý rok, nemám už co dodat.

Je jasné, že když se takto předloží data, tak z toho má 99% v hlavě (lidově guláš či hokej) a nikdo nic neví, naopak v televizi defilují stratégové politických stran, vyberou jedno číslo a… Teď babo raď! Za rok jsou volby….

Petr Pokorný

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...