Prosíme, pomozte! Nechceme s Romy válčit!

 

Předem upozorňuji, že jsem se nikdy žádného protiromského, či proromského pochodu nezúčastnil.

Na druhou stranu znám situaci před i po v Matiční, jezdil jsem kolem domů v Teplicích, kdy stály na „kuřích nohách“, než byl spodek zazděn. Znám situaci u Kutné hory až k Neškaredicům a... A především mě velice silně uráží, jak o nás píší ti, co mají sami máslo na hlavě a jednají ve skutečném, rasistickém duchu!

Přestože je to reakce na „protiromské akce“ a na Hovory z Lán prezidenta Zemana u vinného střiku k téže otázce, nechci rozebírat soužití s touto skupinou. A soudný člověk nemusí hledat původce konfliktů. Ale tentokrát se jedná o úplně něco jiného. „Evropská unie nám vyhrožuje, zní jeden nadpis. Evropská komisařka varuje, je další titulek. Česko by mělo více dbát na ochranu práv romské menšiny. Takové poselství o víkendu v americké Nevadě pronesl známý hinduistický aktivista Rádžan Zéd.... Evropská komisařka nakázala zbourat Slovákům zeď, která je obdobou té v Matiční.

 

Že z Matiční zmizeli i původci zla v okamžiku, kdy se starousedlíci odstěhovali snad ani nikoho nezajímá. Podívejme se, co se ve skutečnosti udělalo. Sešly se různé komise, podkomise a subkomise, vytvořily se různé vládní agentury a výsledek? Situace se stále zhoršuje. Komiks, nebo paradox?

Co se podívat pravdě do očí a uznat fakt, že jsme v tomto bodě prohráli a řešení neznáme? Nebylo by přiznání skutečně nejčistším řešením? Že se zkoušelo to i ono, mnohokrát poctivě míněné a odpovědí byl výsměch a tanečky na ulicích?

Co si přiznat, že ti, co nás kritizují, nenabídli žádné řešení, ale jenom nás šikanují? Že Angličané postavili selektivní hlídky dokonce v pražské Ruzyni, že Francouzi a Němci Romy lifrují zpět do vlasti a žádná pravidla EU pro ně neplatí?

Máme skvělého prezidenta Zemana

Ten si poradí i s Ústavou, natož z českou vládou. Proto nastíním, o co bychom mohli požádat našeho nejskvělejšího prezidenta, aby nebylo nutné poslouchat výtky ze všech koutů světa!

Dopis prezidentovi Zemanovi

 

Vážený nejskvělejší prezidente Zemane

Jak jste již určitě zaznamenal, přes veškeré pokusy všech organizací a vládních činitelů se mezilidské vztahy mezi romskou komunitou a většinovou společností nezlepšují. Ba právě naopak. Vím, že to tvrdě kritizujete. A plným právem. Proto Vás s velkou úctou prosíme: Vy, tak moudrý, ve všem se vyznající prezident zajisté dáte jasnou radu, jaké kroky učiniti, aby naše společnost mohla být pochválena, nikoliv pokárána.  My víme stoprocentně, že Vaše moudrá hlava přesně ví, co bude první, druhý až xtý krok. A věřte, Vaše blahorodí, že tyto kroky velmi rádi učiníme, protože zajisté Váš návod bude stoprocentní, jako Vaše všechny kroky v politickém životě. Vždyť jste tak moudrý...

Zároveň Vám, jako velmi moudrému muži dáme do rukou k vyjednávání velký trumf. Mnoho synů a dcer vysokých politiků, lékařů či soudců jezdí na studijní pobyty především do administrativy Bruselu, ale i jinam. Vysvětlete nám, prostým občanům, proč tento selektivní a rasistický způsob tolerujete, proč ombudsman takovýto tvrdý rasismus přehlíží a nekoná další kroky? Proč segregujete Romy a studijní pobyty zakazujete?

Proto v zájmu soužití navrhuji: vyberte prosím, studijní skupinu 1500 až 2000 Romů a za naše peníze jim vyjednejte stipendium. Lze na to dokonce použít dotace Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) financovaný z Evropského sociálního fondu (ESF).Můžete se poradit s Patricií Tiso Ferulíkovou, která  pracuje jako ředitelka odboru fondů Evropské unie na pražském magistrátu.) Vyšlete tuto studijní romskou skupinu do Bruselu za dotace EU v délce, jakou dostávají mladí z většinové společnosti (několik let), a kteří se zaučují na práci v Bruselu. Odmítáme diskriminaci Romů lidmi, kterým toto vzdělání odpírají a dávají přednost majoritě – svým dětem! "Evropská unie byla vždy zavázána bojovat proti všem formám rasismu a xenofobie. Evropská komise je proto vždy připravena v rámci svých kompetencí zasáhnout, aby znovu potvrdila principy ne-diskriminace," vyjádřila se  komisařka pro výchovu a kulturu Andrula Vassiliuová . I my, čeští občané žádáme totéž!

 

Jsme si jisti, že studijní pobyt této skupiny Romů pod přísným dohledem komisařky Vassiliuové a její komise, která toto určitě velmi ráda přijme, Romům velice prospěje. Dokonce bude dobré, když tam naše vláda zaplatí pobyt i vládní zmocněnkyni, která bude výsledky monitorovat a aplikovat do České republiky.

 Domnívám se, že studijní pobyt této skupiny v sídle EU pomůže Romům z celé Evropy a dá životní perspektivu. A moudrých rad od Vás, pane prezidente, jakožto komisařů a komisařek z EU  náležitě využijeme. Pak už se nemusíte bát, že by se česká společnost radikalizovala, ale naopak je po několika létech s radostí přijme zpět. A se skutečnými rasisty si poradíme!

 Jsem si jist, že rádi poskytnete záruku za kvalitu jejich vzdělání a diskriminace již bude minulostí. Vždyť vy víte, pane prezidenta, jak na to. My ne, jsme prostě jenom obyčejní lidé.

S úctou Petr Pokorný

 

Kdo za to může?
Kdo za to může?

P.S. Samozřejmě asi každý pochopil, že to není atak na Romy, ale na „knížecí rady kritiků“, kteří zatím žádné rady nedali, ale jenom kárali. Nechť nám v čele s prezidentem Zemanem ukáží, jak na to v praxi a jsem si bez ironie jist, že celá společnost (mimo skutečných grázlů) zajásá. Věří někdo, že Miloš Zeman a komise EU dá záruky, že část Romů (kolem 2000) dostane na vysokou úroveň, protože ví, jak na to, když my skutečně nevíme, jak dál? Nebo jsou to pouze lháři a natřásají si peříčka? Přijme Zeman k sobě do rodiny skupinu Romů? Půjde příkladem? A ta perlička tkví v tom, že Brusel skutečně Romy diskriminuje, protože tam za dotace žádná romská rodina s dětmi na studijní pobyt nejezdí!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Věra
před 3 roky

Chtělo by to napsat do Bruselu a do OSN žádost o zřízení samostatného romského státu. Zbytek návrhů jsou jenom keci.

Petr Pokorný
před 3 roky

Ty kecy jsou právě proto, že žádat o prostor (na úkor koho) je totální nesmysl. A protože nechápete podstatu, je to kritika těch, co kritizují, ale nápad nepředloží. Pouze řvou, že jsme rasisté, ale návod na řešení nemají. Takže je to pouze lidská špína a spodina.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...