Jak jsem seřval revizora v tramvaji

 

Mám revizory a policisty rád. Ne, neťukejte si na čelo. Ani to není ironie. Mám je skutečně rád.

Ten, kdo zažil častěji noční jízdy hromadnými dopravními prostředky, mi dá za pravdu. Noční tramvaje, především od podzimu do jara, jsou přeplněny pozvracenými, špinavými bezdomovci, jejichž moč prosakuje až na látková sedadla a dopravní podniky je začínají vyměňovat za umělá či dřevěná. Nemyté bezdomovkyně bez mnohaměsíčního mytí čpí močí na půl tramvaje a lidé často drží nosy pod oděvem, pokud se nechtějí pozvracet. Do toho agresivní německá a anglická mládež, mnohokrát v těsné symbióze se slovenskou soutěží, kdo víc bude řvát, nadávat, či machrovat po dávkách alkoholu.

 

Diví se snad pak někdo, že když je spatřena na zadní plošině dvojice policistů, případně společně s revizory, pro normální cestující je to jak střední výhra ve sportce a jsou skutečně vítáni? Minimálně za to, že smějí vyrazit zapáchající společnost z tramvaje, což civilista nesmí.

Bohužel někdy se narazí na pomatence i z řad DP, kteří si službu vykládají jako mstu. Jako např. v noční tramvaji č.54 z Lazarské ve 3:15 směrem na Barrandov. Při nástupu kdesi na Smíchově samozřejmě nástup této kontroly byl vítán. A samozřejmě okamžitě nachytali pár lidí, co se sice vozí rádi, ale k placení se nemají. Až nás vyrušil divadelní pláč jedné slečny. Na tyto „dramatické podvody“ jsme zvyklí, výmluvy jsou různé. Jenomže když se mezi vzlyky dalo poznat, že lístek byl neplatný o 1 minutu!! Opakuji o jednu minutu, na další stanici o dvě...  A to už byla tramvaj skoro na konečné, vstal jsem, abych se přesvědčil, zda se jedná o jednu minutu, či „jeden den“. A revizor se i na mě tvrdě ohradil, že minuta je také nezákonná a pokud se mi to nelíbí, mohu to za ni zaplatit. Přeskočím peripetie a nesmysly.

Výsledek byl, že ona slečna skutečně za mého přispění utekla, ke mě přišli strážníci a když jsem jim vysvětlil o neférovosti onoho revizora, (nikoliv o nějaké napadení) pozdravili a vrátili se do tramvaje. A dokonce i řidič tramvaje, stejně jako slušní cestující nad tímto revizorem kroutili hlavou.

 

Ano, revizor měl podle litery pravdu, jedna minuta prodlení už je podle jízdního řádu provinění. Koneckonců starý film „Anděl na horách s Marvanem je o tomtéž. Ale místo upozornění, když nejde drahá jízdenka prodloužit a  musí se koupit celá, platit obrovskou pokutu? Ta slečna skutečně jízdenku měla, ale o minutu ji prošvihla. Drama. A vedle utekl ten, co se nenamáhal koupit jízdenku vůbec. Nakonec jsem měl dobrý pocit, že i řidič autobusu scénku na stanici pozorující, byl téhož názoru: zakroutil hlavou, poklepal si na čelo a se slovy – dobře jste udělal – odejel.

Mám revizory a policisty rád. Ale k smrti nesnáším šikanu za prkotiny, která se tak zneužívá. A ti skuteční, co nás okrádají, se smějí.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
xx
před 3 roky

Můj druhý syn se narodil 17. prosince. Než se člověk vzpamatuje z té události, přijdou vánoce spousta radosti a starostí. Takže na místní úřad jsme přišli poníženě prosit o vyřízení povinností které už na novorozence klade zákon až první týden v lednu.

Paní byla milá, žádný problém nám nevyrobila i když by asi mohla, kdyby chtěla.

Přesto mne zarazila jedna věc - paní měla monitor počítače natočený proti přepážce a když v něm hledala k vytištění doklad k zaplacení odpadů, našeho tehdy ani ne tří týdenního synka našla mezi dlužníky. Sotva se narodil, že dlužil státu 465 Kč !

Jelikož tenhle seznam mohl vidět každý, komu paní hledala doklad o zaplacení, neměl jsem z toho vůbec dobrý pocit. Mám poněkud neobvyklé jméno v našich končinách, takže každého praští přes oči. Je to „jen“ nepříjemnost.

xx
před 3 roky

V jedné obci jsem loni četl na vývěsce, že bude prováděna dražba nemovitosti z té obce. Dražba bude probíhat kdesi na druhém konci republiky a nařídil jí exekutor z důvodů uspokojení pohledávky v celkové výši 12 tisíc a nějaké drobné !!

Problém našeho šíleného systému je v tom, že každý z nás porušujeme neustále nějaké normy, zákony nebo vyhlášky co oči otevřeme. Nikdo je nezná, jsou jich milióny. Když si jakýkoli ouřada zamane, kohokoli dostane do problémů.

Jsme v neustále nejistotě, alespoň ti z nás kteří si to uvědomujeme. Jsme otroci, v podstatě nevědomky ale jsme. Jsme odkázáni pouze na slušnost a toleranci drábů státu.

Norem stále přibývá, jejich vágnost nahrává výkladu mocných, jsme v zajetí a dokud na ty mříže člověk nenarazí, ani si to neuvědomí.

Pes na řetězu se také může cítit svobodný, dokud řetěz nenapne.

Ano, můžete naříkat nad bezdomovci, jak strašně smrdí a obtěžují. Ale uvědomit si, že za jejich vznikem může stát i taková jedna jízda na černo a snaživý revizor a ještě snaživější exekutor, to už chce trochu širší pohled na svět. Takový bezdomovec mohl klidně před 10 lety sedět vedle Vás v té tramvaji a vy jste si liboval jak hezky voní, je dobře oblečen a má způsoby slušného člověka.

Ostatně, on takový normální cestující možná nesmrdí, ale může to být klidně vrah.

Petr Pokorný
před 3 roky

Hluboká poklona, takto krásně bych to nenapsal. Pracuji s cikánem. Říká, že jsem fajn chlap. Není to hvězda pracovní. Ale snaží se pracovat, áčka nedělá, snaží se uživit prací. Splácí za černou jízdu. Tudíž platí správně a ani to nezpochybňuje. Co je drastické? Bydlí v podnájmu a činže mu zabere plat, který vydělá. Běžná činže. 15000 Kč. Snaží se najít bydlení levnější, ale mimo špinavou komunitu. Mimo části své komunity a netají se s tím. Mladý chlap, který se snaží dojít dál, než jeho rodiče. Přesto mu MOJE společnost prostor nedá. Úřady bydlení nemají v rámci NE -ZISKU pro relativně slušné a co má chudák dělat? Pronajímatelé bytů či realitky se mohou přetrhnout, ale stačí příjmení a je ticho po pěšině. Nikoho nezajímá, jak se snaží žít. A to jsem zkusil i za něj. Ale když vynadám lumpům cikánům, nebo to napíši, jsem rasista. Kde se bere ta zvrácenost? Proč úřad nepomůže jakousi zárukou, co dělali bolševici, když jedině úřad může zjistit, jak žije doposud a tito lidé jsou skoro dokopáni nechovat se řádně? A zvrácené agentury berou víc, než by byla pomoc těmto relativně slušným a pro ostatní by to byla inspirace? Jsme vážně taková hovada? Ne, vážně nejsem slepý, proto jsem tenkrát založil tento blog. Snažím se hrát fér. Jistě, asi nikdy nedokáži 100%, ale snažím se vše vidět z nadhledu a i ti, co pomáhají dodat informace, jsou stejného náhledu.

Zeolit
před 3 roky

Blog, který pasuje do předvánoční doby. Vlídnost, domluva, používání zdravého selského rozumu se všem, kteří mají propůjčenou moc nad jinými lidmi, mnohokrát vrátí. Tleskám i chování řidiče, policistů, přihlížejících. Věřím, že dobré se lidem vrací, mně se to snad vždycky "vyplatilo"...

Tchyně byla postižená Alzheimerovou chorobou. Několikrát ji domů přivedli policisté. Byli inteligentní, slušní, s pochopením. Dodneška na ty mládence rád vzpomínám.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...