Katastrofálně podseknutá ekonomika Nečasem a Kalouskem....? Listopad 2013

 

Je jisté, že ekonomika se zakládá od půl roku do jednoho roku. To nikdo na světě nezpochybní. Kdo založil ekonomiku před rokem? Ištvan? Babiš? Sobotka či Zeman? Není horší peníze „rozfrcat a prožrat“, než prostě odložit spotřebu a několik měsíců později a mít jistotu, což se nyní začíná projevovat?

 

Je pravdou, že s HDP se dá manipulovat.Stačí si vypůjčit o cca 15 miliard víc a prohnat je ekonomikou České republiky. V okamžiku, kdy se to dá na velké projekty, lze docílit až k 1% zvýšeného HDP, přestože stát je v krizi a  zadlužen.

Neříká ČNB, že deflace už je neúnosná a může dělat velké problémy?

Co říká guvernér Singer?
Co říká guvernér Singer?

 






Ale!!!

Jestliže mi někdo z expertů typu Pavla Kohouta tvrdí, že šetření je tragédie, že podseknutá ekonomika vytváří děsivé budoucí ekonomické klima a pak se zjistí, že ekonomika čtvrtý měsíc stoupá právě v odvětvích, která  byla údajně podseknuta, začínám o odbornostech Pavla Kohouta a jemu podobných silně, velmi silně pochybovat.

 

Kde udělal Nečas s Kalouskem chybu?
Kde udělal Nečas s Kalouskem chybu?

 

 

Problém je, že tito žreci čísel nevidí, co se děje kolem nich a kde je skutečný život. Zatímco v počítači ťukají do klávesnice o strašné krizi, svět se točí podle jiných zákonů.

 

 

A nyní bez ironie

Proč se mýlila dříve vláda a proč dnes již vše tolik nesedí právě oněm guru makroekonomiky? Co za tím vězí? Podívejme se do reality!

Zatímco Nečasova vláda v první části přebírala data z EU, či byla navázána, nyní se ukazatele mění. Přílišné navázání na EU bylo děsivou závislostí, kdy pšouk těchto států vytvořil totální smrad na periférii. Neboli ukazatele v našem státě byly závislé na každém posunu Řecka, Itálie, Francie versus Německo apod. Naprosto neovlivnitelné z vnitřní strany, byť naše ekonomika a banky byly zdravé!!! Prostě veškerá predikce šla k čertu! V okamžiku, kdy se podniky vykašlaly na slavné „Spojené státy Evropské“ a razily si cestu znovu všemi směry, získali zakázky a další destrukce EU už tolik neničí Českou republiku.

 

Je čas udělat analýzu, kolik procent šlo do EU před krizí a dnes – v listopadu. Jaké je rozvrstvení a diverzifikace.  To napoví víc, než slavná prohlášení Pavlů Kohoutů a dalších kapacit ekonomické teorie!

Jen tak nenápadně
Jen tak nenápadně

I z toho je vidět, jak nemají pravdu eurošílenci! Ten, kdo chce řádně hospodařit, musí se svobodně rozhodovat o svém obchodu a výrobě. Nesmí se podvázat jedním odběratelem, nesmí být svázán pupeční šňůrou s jednou společností. Stále znovu a znovu opakuji: pane Nečasi, pane Kalousku, děkuji, jak jste nás provedli strašnou krizí! A s HDP, kdy stačí, aby Babiš se Sobotkou nasekali dluh 30 miliard a koneckonců příští rozpočet už další zrůdnou cestu naznačuje cesty do pekel!. TOP 09 se chce opět svázat s EU, eurovaly které se dají nazvat eurorozvraty zabudovat do naší soustavy a Babiš s jeho slavnou ANO přímo svázat pupeční šňůrou na eurodotace (naše peníze uložené v Bruselu).

 

Pane Bože, to z nás budou stále dělat idioty a lid nezakročí?  To opravdu věří, že vláda padla kvůli pár korunám platu tří poslanců a jedné milenecké roztržky, jak jak zmanipuloval české občany Ištvan?



Předešlé

O ho, hoóóó, po volbách Babišův a Sobotkův ekonomický zázrak!

Jak Češi přicházejí o iluze (ekonomické)

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
xx
před 3 roky

Někde jsem četl, že kdysi po válce měly naše zákony asi 100 tisíc paragrafů. Za komunistů se to rozrostlo na cca 400 tisíc paragrafů. Dnes jich je asi 1,6 miliónu !

Nevím jestli to je pravda, nezkoumal jsem to.

Ale když jsem se díval na ten nový občanský zákoník a zjistil jsem že má nahradit dva stávající zákony a jeden z části, přičemž ty tři zákony které nahrazuje mají dohromady 1700 paragrafů a nový zákoník jich má 3000, tak to nebude asi daleko od pravdy.

Tchán i můj otec postavili svépomocí za komunistů rodinné domy. I tehdy bylo třeba stavební povolení. Ovšem vypravovali mi jako to probíhalo. Postavili dům podle svých představ, pak si našli nějakého stavebního technika, ten jim k tomu nakreslil plán, šli na úřad, tam zkontrolovali jestli to není nějak nebezpečně nesmyslné a dali razítko.

Dnes ? Zkuste si postavit jen rekreační chatu. Desítky posudků a vyjádření, posuzování souladu s ÚP, pak projekt, máte nadiktovány min. rozměry místností, min. počet místností, izolace, sklon střechy, šířku schodiště, zkrátka do detailů vás omezují normy.

A pak se všichni diví, že se staví satelity podle katalogu, jeden dům jako druhej a jeden hnusnější než druhej. Čím to je ? No díky obrovské byrokracii, díky které musíte najmout drahého experta na každou kůlnu, protože sám se v těch zákonech a normách nemůžete vyznat.

Proč má zákon určovat, jakou minimální světlou výšku má mít místnost v přízemí a v podkroví. Proč mi zákon diktuje jaký poměr musí mít rovná plocha stropu k podlaze v podkrovních místnostech, jak široké smím mít schodiště, kolik dveří musí oddělovat záchod a kuchyni a další stovky nesmyslů a nařízení.

A tohle všechno musí někdo posuzovat, zpracovávat, povolovat a zakazovat. A to dělají úředníci. Stovky a tisíce ouřadů úplně zbytečných, kteří posuzují jestli mám dvoje dveře mezi záchodem a kuchyní, jestli mám místnost 2,5 m vysokou atd. Co je jim sakra do toho jak vysoký mám strop ! K čemu má mít někdo, kdo měří 1,5 metru místnosti minimálně 2,5 metru vysoké ? Proč musí vytápět tolik prostoru zbytečně ? A pak jiný ouřada mu vynadá že jeho dům moc spotřebuje a že si tam musí dát větší izolace.

Udivuje mne, že to lidem vůbec nepřijde divné, jak moc nás byrokracie drží v kleštích.

Petr Pokorný
před 3 roky

Asi ten, kdo se dočetl sem, nepochybuje, že je to diskuze "z prava". Přesto se lišíme. V čem? Nikoliv ve filozofii, ale v realitě. Vzhledem k tomu, že je zde hodně námětů (a věřím, že přibudou další), průběžně se tady budou ty důležité probírat detailněji. Uceleně. Ale nyní jenom diskuzně naznačím: lékaři. Lékařská komora, byrokracie a vše návazné. Jak uděláte konsensus, když voliči přejdou tam, kde demagogie vítězí? A levice (víme o Škromachovi a Sobotkovi před léty) prostě podlehnou a tím dostanou hlasy? A to je ta praxe. To je realita. A to nikdo neví, jak to udělat. Jak lidem zpřístupnit obyčejným jazykem strukturu zlodějny např, pod názvem dotace. Strukturální fondy, když ti, co s tím mají bojovat, je využívají? Nikde mimo Pařátu jsem to neviděl. Ne, že by se o tom nepsalo. Mach to pranýřuje stále. Ale lidově, aby to pochopila veřejnost? Prostě ta realita mi schází. Něco jako v pravo nahoře "Babišovy dotace". A najít u pravicových stran konsensus, jak to předat prostým občanům, kteří do toho nevidí. A cesty, jak bez excesů k tomu dojít.

xx
před 3 roky

A víte co je na té debatě pak nejsmutnější ?
že když tohle někde řeknu nebo napíšu, nakonec jedinou reakcí není - pojďme tedy společně protestovat, ale pouhé „a co jste proti tomu už udělal, že nám tu takhle předhazujete naší pasivitu“

Hm, alibismus, odtažitost a neochota k aktivitě. On ale taky nic nedělá, tak co já bych se snažil. Jeden stejně nic nezmůže. A to si říkají všichni.

xx
před 3 roky

Z toho dokumentu - svět je nebezpečné místo k životu, ne kvůli špatným lidem, ale kvůli těm, kteří proti nim nic nepodniknou - Albert Einstein.

Zeolit
před 3 roky

xx, právě čtu knihu Politika jaká nemá být od Petra Fialy. Tam se dočítám, co je potřeba dělat, abychom se v té demokracii neutopili. Chce to jednoduše vstupovat do politických stran - podle svého gusta. Vybral jsem si ODS... Kecám, protože v mém věku to už není aktuální, voličem ale s pouhou jednou nevěrou jsem byl a budu i nadále. Na květnové volby do EP se těším. Zdravím. /Mimochodem jsem Vám moc vděčný, že si najdete čas na zdejší diskuzi. Doufám, že se přidají i ostatní návštěvníci./

xx
před 3 roky

Tohle si myslím už dlouho a také jsem to na mnoha diskusích psal - mnoho lidí jsou otroci, vnitřně myšlením ! Jako otroci příjmají nekriticky vše co „vrchnost“ nařídí nebo udělá. Možná trochu brblají pod vousy ale jinak ani nehnou prstem.

Zalezou na svoje chaty nebo zahrádky a rejpou se v hlíně. Frustraci si schovávají pod matraci nebo jí rozpustí v hnojivech a postřicích na svoje květinky.

To je opět dědictví totality. Totalita lidi tak převychovala.

Já osobně jsem těžce nesl období totality. Neustále jsem narážel na bariéry a mantinely které totalita stavěla všude. Vidím je v lidech doposud.

Měl jsem to štěstí, že mí rodiče to nelámali přes kolena a nevychovali ze mne také otroka. Jsem jim za to vděčný.

Včera na CT2 - pořad Evropo dávej - stará paní tam říkala - páni si udělají co chtějí, bez ohledu nato co lidi říkají.

Jelikož lidé takto uvažují, politici si na všech úrovních dělají co chtějí. Např. u nás ve městě - sázeli stromy v ulicích a jeden stál 5000,- Ten vlastní stromek v zahradnictví ve vedlejší vesnici stojí 25 Kč !

Firma dělala chodník, 1m dláždění stál 2500,- ale běžná cena je 800 Kč za 1m !

Takové věci se dějí na malé obci, ve velkých městech je to násobně větší. Škody jsou obrovské.

Ale co je nejhorší není to rozkrádání - ale to že lidé skloní hlavu a jsou se rýpat na zahrádky, místo aby stáli v ulicích a protestovali. Lidé stále čekají, až přijdou ti slušní politici. Stále brblají že tam nahoře jsou gauneří a zloději a jako řešení vidí jediné - spasitele který to tam nahoře vyčistí a dosadí tam anděly.

Zkrátka si myslí že je třeba začít nahoře. To oni musí něco udělat.

Kdysi jsem diskutoval o tomto na aktuálně, a vyslovil jsem názor že za marasmus nemohou ani tak Paroubek, Nečas nebo Kalousek, ale my lidé, voliči, občané. Schytal jsem to pěkně, protože si to většina vztáhla na sebe, ale většina si myslí že oni za nic nemohou, že oni by to dělali jinak, lépe a že to se musí změnit ti oni, ti nahoře, ti politici. A že když nám politici dávají špatný příklad, tak i my dole se chováme špatně.

Zkrátka lidi si zaměňují příčiny a následky. Skutečnost je přesně opačná. Zespoda se do politiky tlačí gauneři. Starosta co krade na vesnici v tisících, když přijde do parlamentu nebo na ministerstvo, bude krást v miliónech.

Když mu lidé tolerují ty tisíce, nic ho nepřiměje nedělat to v miliónech když bude nahoře.

A to je ten problém. Lidé si to nechají líbit a hledají neustále nějaké spasitele. A oni nepřicházejí. A i kdyby nakrásně nějaký spasitel přišel, ta mašinerie a ten tlak odspoda ho zkrátka převálcuje.

Nedávno jsem viděl zajímavej dokument - jmenoval „ryba smrdí od hlavy“ ? http://www.youtube.com/watch?v=Cyng6O1dn...

Tam se mi potvrdilo to co si myslím již dlouho - změnit to lze jen zdola, jen my sami v sobě to můžeme změnit. Změna vlády nám nepomůže.

Rozhodně si najděte hodinu a podívejte se na ten dokument, pokud jste ho neviděl. Stojí to za zamyšlení.

Zeolit
před 3 roky

xx, Víte, kde jsem ten film viděl? U Karla Janečka... Pozitivní evoluce zvítězí a lež a nenávist bude poražena. Stačí, když si ve volbách vybereme ty "slušné"?

xx
před 3 roky

Dám vám příklad - znáte problém autorských práv a stahování autorských děl.

Jsem programátor a IT specialista. Obracejí se na mne kamarádi tu a tam pro radu nebo pomoc. Nedávno se na mne obrátil známý, jestli bych mu nepomohl „nějak získat“ pokročilý program na úpravy fotografií. Ptal se doslova, zda dokážu „ukrást“ placený software.

A to jsou ty chvíle, kdy my ostatní můžeme na lidi působit a obracet věci k lepšímu. Ne volat ke vládě ať už něco udělá s nelegálním stahováním, ale něco dělat a přesvědčit lidi aby se nechovali zle.

Řekl jsem mu, ať mne neuráží a nemyslí si o mne že jsem nějaký zloděj. A zeptal se ho, jak by se mu líbilo, kdybych se mu vloupal do auta a ukradl autorádio, zhruba v ceně toho programu, který chtěl on ukrást. Ujistil jsem ho, že je to pro mne zhruba stejně náročné, takže si může vybrat.

Nakonec si myslím, že jsem ho přesvědčil. Ten program si sice nekoupil, protože je pro něho zbytečně drahý. Ale koupil si jiný, jednodušší, který mu dobře poslouží.

Takhle je třeba dlouhodobě působit na nejbližší okolí. Když se nad tím člověk zamyslí, zjistí že má kolem sebe spoustu lidí, ochotných ke zlodějinám a podrazům, ale kteří si to ani neuvědomují, protože je k tomu vychovalo prostředí. Ale když jim to člověk připomene, dojde jim to a dělat to vědomě nechtějí.

Ti politici kteří se odspoda dostávají do vysoké politicky již navyklí na korupci v malých absolutních sumách, jsou na tom alespoň někteří podobně. Schází jim jen ta zpětná vazba. Ale lidé kteří tu zpětnou vazbu také nemají, jim jí neposkytnou a je to začarovaný kruh.

A když pak se objeví ojedinělý výkřik odvážných novinářů, ti politici jim často upřímě nevěří a považují je jen za jakési provokatéry nebo najaté hlásné trouby opozice která baží po jejich aktuální funkci.

Neříkám že to je tak u všech, to zdaleka ne. Ale tímto způsobem by se podle mne dalo zapůsobit na mnoho lidí a zvýšil by se tlak i na ty deprivanty, kteří páchají zlo vědomě a promyšleně a nejsou schopni studu ani jiné sebekritiky právě z důvodů svojí deprivace.

xx
před 3 roky

Nikoli, to je právě nesmysl. Vybrat ty slušné nelze a i kdyby se to zázrakem podařilo, tak to ničemu nepomůže, dokud ostatní budou neslušní.

Poselství toho filmu je právě opak. Musíme se snažit všichni se změnit a působit na svoje nejbližší okolí. Pomocí tzv. sociálních vazeb tak jsme schopni ovlivnit a udělat pro dobrou věc mnohem více, než tím že budeme usilovně vybírat nejpoctivějšího z nás a toho dosadíme do čela prohnilých gaunerů za stálého doufání, že je napraví.

xx
před 3 roky

Zajímavě píše doktor Honzák a odpovídá vlastně na naše otázky - dovolím si ocitovat bez jeho souhlasu:

Česká strategie obecně spočívá v přežívání v blbých podmínkách. V těch si musíte trochu poskakovat, abyste měli dojem, že ve sračkách nejste po oči, ale jen po krk. Což je ale obecný mindrák, který velmi rychle poznáte, když zjistíte, na co je hrdý běžný český občan. Je to několik sportovců. A co dál? Škodovka a tím to mrzne. Třeba Jiří Bělohlávek už je na ně moc daleko. V Česku je největší problém, že tu není žádná idea společného smyslu. Ono přehazovat to z jedince na společnost a naopak je vždycky ošidné, ale je to podobné, jako když chybí smysl jedinci. U něj vidíme, že se stává neurotickým. Což se projevuje velkým sebepodceňováním na jedné straně a sebepřeceňováním na straně druhé. Uvedu příklad. Mám v terapeutické skupině pacienta a ptám se ho, jak diskutuje s praktickým lékařem o svých problémech. Odpoví mi: „Já s ním nediskutuju, protože on je kapacita.“ Ale pak odejde a udělá si to po svém. Takže on je v ordinaci takhle malinkej, protože potkal kapacitu, a po odchodu z ordinace je takhle velkej a hrdě udělá úplnou blbost. Jak říká klasik: „Vzbouřenej otrok je pořád otrok, jenom vzbouřenej.“ Aristoteles, jakkoli si o něm můžu myslet co chci, zase říká: „Kdo dává přednost bezpečí před svobodou, je právem otrok.“

Petr Pokorný
před 3 roky

Perfektní

Petr Pokorný
před 3 roky

Myslím, že je podobný pohled, ale v jednom se malinko lišíme. SSO a ODS. S Machem jsem několikrát hovořil. I pomáhal. Ale právě akademická zaslepenost a nevidění reality mi brání je opět volit. Ten rozdíl se nyní objevuje na Pařátu. Není pravdou, že Svobodní donutili přehodnotit ODS. Tam to bylo stále. problém byl, že příliš ustupovali eurofanatikům a veřejně svůj postoj neříkali. A k tomu stupidní hádanice. Ano, duševně jsem více ke svobodným, ale reálu se bliží víc ODS. Proto říkám, koalici ne. A neútočit a navíc podpásově. Jako Jehlička. Tříbit názory na pravici veřejně klidně, ale podpásově nadáváni NIKDY. Já uznávám čestný boj i v politice. Špínu tvrdě odmítám. Až se toto svobodní naučí, budou sílit a bude to dobře.

xx
před 3 roky

Pro mne ODS skončila v roce 2006. Jsem dost radiálně proti byrokracii a ODS navzdory svým proklamacím nebyla schopna nárůst byrokracie ani zpomalit, natož alespoň zastavit.

Výmluvy na to že někomu ustupovali mne nezajímají. Oni prostě vyměnili za koryta svůj program a to proč jsem je v minulosti volil.

Možná jsem radikál, nerealistický idealista. Ale v tomto s vámi prostě nemohu souhlasit.

Nevidím nic pozitivního co by se odehrálo za vlády ODS od roku 2006. Byrokracie je čím dál mocnější, normy a regulace nás čím dál více svírají a dusí. Co je nám platné, že ODS musela ustoupit aby se dostala ke korytu, když ustoupila prakticky ve všem ?

Stát řídí a požírá čím dál více ekonomiky, dnes kdo nedostane dotace nemá šanci uspět, a údajně pravicové strany toto ještě hájí a rozmnožují ?

To přece nejde podporovat a čímkoli omlouvat.

Rovná daň - jenom se jí tak říká, ve skutečnosti je progresivní.

Index ekonomické svobody - se během 7 let údajně pravicových vlád prakticky nezměnil a jsme na tom jako Botswana.

Daně - zvýšení

Výdaje státu - neustále rostly

Byrokracie - jen růst - zákony jsou stále objemnější - např. Pospíšilova chlouba - nový občanský zákoník, 3000 paragrafů nahradilo 1700 paragrafů minulých.

A tak bych mohl pokračovat.

Petr Pokorný
před 3 roky

To bych si dovolil rozdělit na dvě roviny. Drábek měl ambici rozjet to v programech a pak ušetřit. Proč se to nepodařilo nevím. Gauneři IT, nebo neschopní? Uspěchalo se? Faktem je, že ženy tam jedou na doraz. Ginis a dohledávání oprav, místo aby to vyhledávalo samo, Státní pokladna kdy se stále posílají příkazy, vrací se, protože se doplňuje po částech, neuvěřitelný chaos od listopadu. K tomu závěr roku a část se přeposílá do EU. Neuvěřitelné cvokárny na ministerstvech zachraňují lidé. Když se to mělo všechno převést na programy, bránily se instituce, lékaři, kdokoliv, který by byl kontrolován. Takže administrativa jede jak nahá oblečená a tím se zvyšují náklady. Měli třeba lékaře donutit samopalem? Já nevím, ale toto, co popisuji, je pravda. Co s tím? Babiš vyhrožuje, že stát se má řídit jako firma. I Svobodní tvrdí, že se musí dělat rázná opatření. Jenomže jak? A to je ta podstata, kterou sám nevím a jak vidno, neví nikdo. Chci Babiše vidět.... A třeba lékaři se smějí... Tím nemyslím přesčasy, ale kontrolu léčiv, vydávání, okrádání, korupci. A na to je stát krátký. Máte radu? Má SSO radu?

xx
před 3 roky

Na tohle téma mi s oblibou lidé namítají - ale přece nějakou regulaci potřebujeme, jinak bychom se tu pozabíjeli a zavládlo by právo silnějšího.

Na to mohu říci jedno - dopravní signalizace. Většině lidí u nás, když řeknete že zrušením dopravní signalizace na křižovatkách můžete dosáhnout nižší nehodovosti a plynulejšího provozu, tak si poklepou na čelo a pomyslí si něco o blázinci.

A přesto - v Anglii i ve Švédsku a v Holandsku udělali experiment a na rušných křižovatkách zcela odstranili signalizaci i značení. A hle - jaké překvapení - žádné nehody, žádní piráti silnic, žádné kolony které tam do té doby díky semaforům bývali pravidelně a propustnost křižovatek stoupla.

To jasně ukazuje škodlivost regulací a nesmyslnost argumentů, že bez regulace bychom nepřežili.

A proč se to nezavedlo všude ? No protože semafory jsou výborný kšeft, miliardový kšeft a kde je miliardový kšeft s věřejnými penězi, tam jsou zkorumpovaní politici. A jestli je to v UK nebo v ČR, na tom nesejde. Co by dělali ty všechny dopravní inspektoráty a celá oddělení státní správy zabávající se tím, kam dát semafory, kam zpomalovací pruhy a kam parkovací a jiné zóny.

To stejné jsou územní plány - je prokázáno, že územní plány zvyšují ceny pozemků - někdy velmi dramaticky. Je prokázáno, že územní plány umožňují podvody. Ale je to mnoha miliónový kšeft a práce pro spoustu ouřadů naprosto zbytečných.

Byrokracie dusí celou Evropu ve všech ohledech. A byrokracie v Evropě tvoří samostatnou zcela novou třídu lidí, nadlidí. Mají svoje školy, dědí funkce z rodičů na děti, děti úředníků v bruselu studují na úředníky ve speciálních školách, které chrlí ouřady dokonale zblblé a odtržené od reality, kde jim vštěpují důležitost jich samých a jimi zpracovávaných agend.

Je to děsivé.

xx
před 3 roky

Zcela jistě ano. SSO chce zrušit 26 zbytečných úřadů. Nikoli sloučit pod jiné úřady, vytvářet super úřad, dávat úředníkům jistoty a definitivy. Ale zrušit ty agendy.

Beztak je valná část agend zcela zbytečná.

Já netvrdím že se úředníci flákají a nudou dloubou v nose.

Ale jak bylo v seriálu Jistě pane ministře - nově otevřená nemocníce bez pacientů a lékařů, ale s pěti sty úředníky. Když se ministr ptal tajemníka, na co tam je 500 ouřadů, když tam nejsou pacienti, tajemník zalapal po dechu a pronesl, že tu nemocnici přece musí někdo řídit, nakupovat materiál, vykazovat statistiky, reporty a další věci - ti lidé tam trpí skutečnou přepracovaností, protože plánovaný stav má být 600 úředníků.

Myslím, že kdyby se na každém ministerstvu pomocí nějakého kouzla zmizela polovina oddělení, jediný kdo by se sháněl po výstupech chybějících oddělení by byli ti zbylí úředníci. Nikomu dalšímu by ta jejich práce nechyběla.

Máme tu obrovskou byrokratickou zátěž a neustále narůstá. I to údajně socialistické Švédsko je na tom mnohem lépe např. v rychlosti založení firmy.

Činnost úřadů je nekoordinovaná, duplicitní a chaotická. Navzájem se jednotlivé instituce ignorují, člověk je pak často jako mezi mlýnskými kameny, líté od jednoho k druhému jako slepička pro kapku vody a konec v nedohlednu.

Ale to přece proboha není jen o politicích - to přece musí koordinovat sama státní správa. Aby byli profesionály nevyhoditelnými, to se jim líbí. Ale aby se jako profesionálové chovali, tak to od nich nemáme čekat ? Za to mohou politici ?

Proč v HongKongu lze založit firmu během jediného dne za jediný dolar a u jediného ouřady, a v ČR na to potřebujete 1000 dolarů a skoro měsíc času a musíte oběhat spoustu míst ? Opravdu za to mohou jen politici ? Skutečně ten chaos a tu nevraživost a neschopnost komunikace navzájem způsobují jen politici ?

Já jsem na obhajoby byrokracie odjakživa alergický. Považuji to za neproduktivní a zbytečnou činnost.

Ještě jsem neviděl zemi, kterou by rozsáhlá byrokracie dostala na špičku vyspělosti a bohatství.

Naopak vidím třeba Indii, kde je obrovská masa špičkových odborníků a šikovných lidí, ale díky přebujele přebyrokratizované společnosti je to velmi chudá země.

Petr Pokorný
před 3 roky

A jeden dodatek politický: právě tato směrování mě vrátila k tomu, že jsem volil ODS. Protože TOP 09 v čele s "knížetem" byla na užší spolupráci s EU, zatímco ODS byla více na diverzifikaci. O plácanicích ANO a ČSSD jsem si nedělal iluze. Koneckonců včera babiš řekl, že všichni sice krademe, ale bude se s tím seznamovat 2 roky!!! S prominutím idiot. (I tomu se budeme věnovat) ODS má prostě obraz příšerný, ale vize a trendy dobré. Bohužel to nedokázala v hádanicích prodat. Pro Českou republiku je třeba zvrátit trend a export dostat na 50% - 50%. Tam by měl být cíl. Posílit střední vzdělání, které píši všude celých dvacet let. Nyní se probouzejí. Ale aspoň, že se probouzejí. Musí být konec montovnám a skladům (logistice)

xx
před 3 roky

Příklad - Tatra - všichni říkají jak skvělou pověst měly naše Tatrovky ve světě - fungovaly v těch nejkrutějších podmínkách, všude vyjely atd. To je pěkné - ale kdo je kupoval ? Na sibiři kde neměly konkurenci, v Africe nebo Jižní americe kde panují drsné podmínky ? Všude tam kde nemají peníze.

K čemu je skvělej produkt, kterej nedokážete prodat, protože většina lidí ty skvělý vlastnosti nepotřebuje a raději si koupí levnější konkurenci ?

Aero Vodochody - skvělej produkt - nikdo ho nechce. A to už v něm českého není skoro nic - motor HoneyWell, avionika tuším Lockheed, takže česká přidaná hodnota zase jen trošku.

Lapidárně řečeno - kdy jste naposledy někoho slyšel říkat - hele tenhle produkt musí být kvalitní, protože je český ?

Je to velmi velmi těžké se prosadit v konkurenci, když máme hendikep 40 let. jako jednotlivci jsme schopní uspět, ale firmy na to nemáme. Zničili jsme si je.

Bohužel.

Ale souhlasím, že by bylo dobré, aby se to změnilo.

ODS najednou objevila program Svobodných a přijala jej za své. Zase se snaží lidi nachytat, aby mohli ke korytům a když se tam dostanou, začnou se zase chovat jako nějací národohospodáři z centrální plánovací komise.

Ostatně, zajímalo by mne, to nemám dostatečně prostudováno, nakolik se švédská vláda zabývá a v minulosti někdy zabývala tím, kam jejich firmy vyvážejí, kam by měly vyvážet a co by měly vyrábět.

Podle mne to není vůbec práce pro politiky a jakmile se do toho politici začnou montovat, zavání to nějakým průšvihem, korupcí a podvody.

Mimochodem - co stojí za těmi vývozy do zemí jako Angola a pod. ? Nějaké zbraně ? Traktory, nebo vodní elektrárny ?

To je také důležité.

xx
před 3 roky

Tak ve vizích se jistě shodneme. To co jsem napsal neberte jako obhajobu stavu ale pouhé konstatování stavu.

Příklad z mého okolí - u nás zkrachovala fabrika, kde se vyráběly vlastní produkty pro domácí trh i pro zahraničí. Ti co to zprivatizovali to zkrátka nezvládli, byli nekompetentní a neměli dostatek zaujetí pro věc - jednoduše nahrabali si a osud fabriky jim byl lhostejný.

A kam se rozešli ti lidé ? Část šla dělat to stejné do německé firmy která vznikla nedaleko. Tam už ale nedělají vlastní produkty, ale jen vyrábí co němci vymyslí.

Další lidé šli dělat do jiných menších zahraničních firem, třeba lisovat plasty na motorky, nebo pod. Vše zahraniční firmy kam oko dohlédne, jen výrobní jednotky. Dělníkům to vyhovuje, vydělají si stejně nebo více, nemusí dojíždět daleko. Ale přidaná hodnota nízká, přínos pro ekonomiku nízký.

Je to důsledek devastace průmyslu komunisty. Absolutní ztráta kapitalizace firem za komunistů je příčinou.

Ano, máme tady kvalifikované dělníky, čehož i přes relativně vysokou daňovou zátěž západní firmy využívají. Český kvalifikovaný dělník stojí 3x méně než ten německý, ale přitom jeho schopnosti jsou prakticky stejné. To třeba někde v asii nebo v Africe takto není, i když tam je pracovní síla mnohem levnější.

Naši lidé sice kvalifikačně stačí západním kolegům. Ale to není všechno.

Schází nám podnikatelé s vizemi a schopni vzít na sebe rizika.

Schází nám těch 40 let a ty věhlasné firmy, na kterých jsme mohli budovat.

Podívejte se na západ - třeba Švédsko - srovnatelně velká země s ČR ( ne rozlohou, ale počtem lidí ), kolik světových koncernů tam odsud pochází ! Z tak malé zemičky - ABB, Atlas Copco, Volvo, SAAB, H&M, Lux, Erricsson, Scania atd. atd. Téměř všechny ty firmy mají stoletou tradici.

Dnes je velmi těžké až nemožné v souteži s těmito světovými giganty znovu vybudovat z českých zdrojů ( tak by zůstala přidaná hodnota doma ) takové firmy jako byla ČKD, Škoda a další.

Komunisti tu kontinuitu zkrátka zničili, zničili velké podnikatele, zničili kapitál těch firem, zlikvidovali potenciál.

Firmy které měly šanci stát se světovými koncerny komunisté zničili. A proto jsme dnes stále montovnou druhých.

A skoro bych řekl, zaplať bůh že nás komunisté nepřipravili alespoň o ty kvalifikované dělníky, jinak bychom neměli ani ty montovny.

Petr Pokorný
před 3 roky

Mimo čísel je třeba vidět i trendy, na které hodně dám. Tak tedy rok 2012 např. v rychlovce Afrika:
Nigérie: 1447 miliard (+15,6%)

Mali: 965 miliard (+38%)

Angola: 850 miliard (+32,1%)

Mauretánie: 640 miliard (+0,8%)

Ghana: 474 miliard (+20,5%)

Keňa: 367 miliard (jedna z mála -28,3%)

Senegal: 327 miliard + 44,7%)
A především poslední měsíce akcelerují, třeba do Angoly za prvních pět měsíců to bylo 51%!
V roce 2013 trend pokračuje.

xx
před 3 roky

Trendy - ano, ovšem trend pár měsíců nic neznamená.

Trend několika let je, že úspory klesají. Takže tvrdit že lidé a firmy sedí na penězích neobstojí.

V ekonomice o trendu nemá smysl mluvit v období několika měsíců. To dělají jen ti žvaniví analytici, co sledují spekulace s cenama na burzách.

Janeček by vám řekl, že trend uzná už během desítek milisekund :-D

Ale abychom mohli uznat za trend změnu orientace exportu, na to potřebujeme delší období.

Pokud se to skutečně stane trendem, byla by to zpozitivní změna. Otázkou je, jak jsou ty trhy stabilní.

V Africe se hodně angažuje Čína, možná tam nacpou hodně peněz a budou tam příležitosti. Ale kdo ví jak to vydrží dlouho ?

Petr Pokorný
před 3 roky

Zatímco v roce 1995 byl export zboží a služeb 51%. v roce 2000 63% a v roce 2010 79%.

Diverzifikace za rok 2012 (za 2013 ještě samozřejmě nejsou): celkový vývoz proti roku 2011 +6,4%. Pokles do zemí EU byl z 82,7% na 80,8%. Ale do prioritních zemí, které určila vláda (mimo EU) je změna + z 9,2% na 11,2% a do zájmových zemí z 5,4% na 5,6%.

Tyto několikaprocentní změny se mohou zdát jako malé. Je však třeba si uvědomit, že jeden procentní bod
v celkovém českém vývozu představuje částku zhruba 30 miliard Kč.
V roce 2013 nadále tento trend pokračuje. Navíc je to strategický plán pro roky 2012 až 2020 Nečasovy vlády o nutnosti diverzifikace zahrnut mezi priority jako jeden z nejhlavnějších bodů, což v současné době vidíme jako strašně prozíravé. Tedy já 100% ano!
A za toto jsem dával ODS obrovské plus. Bohužel v záplavě "ANO" zpráv toto jaksi zapadalo a nikdo to neviděl a nečetl. A bezvýznamným věcem dával tisk velký prostor. Jsem strašně rád, že jsme začali tuto diskuzi na Pařátu. Moc vám děkujim a věřím, že budeme pokračovat i na dalších tématech. Podle soukromých mailů to má dost slušný ohlas. I když se nechtějí zapojovat do diskuze ale respektuji to.

xx
před 3 roky

Co se týče sezení na penězích -
za rok 2012 míra úspor domácností byla 10,59% zatímco v roce 2006 to bylo 10,62%

To nevypadá jako nějaký dramatický růst úspor který by měl brzdit rozvoj ekonomiky.

Německo má míru úspor domácností kolem 16%, Francie kolem 15%.

I celková míra úspor se snižuje poslední roky. V roce 2006 byla míra národních úspor 25% kdežto v roce 2012 jen 20,7%
Podle ČNB je optimum pro ČR někde mezi 25-30%

Takže tvrzení, že firmy i lidé mají bůhví jak naspořeno a sedí na penězích až to ničí ekonomiku, je poněkud odvážné.

xx
před 3 roky

Nechápu dvě věci:

1) proč se navážíte zrovna do Pavla Kohouta - on nic z toho co píšete neříká.

2) struktura našeho exportu -
200-300 miliard do zemí jako je Francie a ostatní země EU

1600 miliard do Německa

U nás je mnoho německých firem, které vyrábí díly pro německé koncerny, které z nich kompletují hotové výrobky. Tyto firmy si nemohou hledat jiná odbytiště. Jak by mohly.

Jsme závislý na Německu a s tím Nečas ani Kalousek nehnuli.

A zvyšování daní v kritické době - tomu říkáte skvělé provedení krizí ? Chválihodnou snahu o snižování schodku tím totálně zničili a ekonomiku zbrzdili.

Podívejte se na hodnotu tvorby kapitálu v HDP

2008 - 1113 miliard
2009 - 896 miliard
2010 - 939 miliard
2011 - 937 miliard
2012 - 897 miliard

Rok 2012 byl z hlediska firem stejný jako rok 2009 !!!! Pročpak ? Protože nás Kalousek skvěle provedl krizí ? Nebo proto že zvýšil daně ?

Petr Pokorný
před 3 roky

Zákon akce a reakce. On nevidí jediný světlý bod zaslepeností v sebe. Nic není černobílé. Víte, co dělal "lid" v době poklesů platů? Navzdory "Kohoutově" teorii šetřil... Za druhé: souhlasím, že u nás je hodně firem, které dělají díly pro Německo. Na druhou stranu je hodně firem, které se za poslední dva roky odvrátily od EU a začaly vyvážet jinam (rychle se zvyšuje export do Afriky, asijských zemí a zemí bývalého SSSR. Toto započal Klaus, kterému za to nadávali) Čísla by měla být známa tak do měsíce - s radostí to sem dám. Za třetí, nemáte pravdu, co jste napsal níže "Dnes je trend, že státní zaměstnanci v průměru berou více než zaměstnanci v soukromém sektoru, což je velmi na pováženou. ". Například Drábek na MPSV všem lidem sundal platy o 5 až 10 tisíc, takže i ti, co dělají na ekonomickém úseku, dostávají platy 17000 hrubého. Ale protože banky propouštěly a propouští, lidé neprotestují. Za čtvrté: podle statistik mají nejenom lidé (nemyslím nejchudší) nastřádáno mnoho peněz. Mnoho firem má nastřádáno mnoho peněz. Ale nekupují, neinvestují. V okamžiku, kdy se nevědělo, zda se Eu nezhroutí, zda se euro nezhroutí, banky přitom mají neuvěřitelné zisky, které odcházejí do zahraničí, ač je obrovská krize, na tom nic tak hrozného nevidím, když to neposílá na "aquaparky".

xx
před 3 roky

Nějak tomu nerozumím. O jaké Kohoutově teorii mluvíte ?

V roce 2012 jsme 80% exportu měli do zemí EU, kam jsme vyvezli za 2,5 biliónu korun, z toho 1,9 biliónu do Eurozóny. Za 589 miliard do zbytku světa ! Jak moc se ty poměry dokáží změnit ?

Napíšete že je spousta firem takových a makových. Ale mne by zajímal konkrétní údaj. Já taky nevím, kolik přesně firem je absolutně závislých na exportu pouze do EU. Ale ty údaje o podílu exportu jsou zřejmé.

Za rok 2013 se od ledna do října zvýšil export mimo EU meziročně asi o 3% což tady není zrovna potenciál spasit naši ekonomiku. Rozhodně to nemění naší závislost na exportu do EU.

Naším problémem je, že tu jen vyrábíme díly pro zahr. firmy. Ani je nevymýšlíme, ani je neprodáváme. Oni nám dají výkresy a my podle nich vyrábíme kusy. A ta vysoká přidaná hodnota je jinde.

Je to jak spal Kohout, podobné jako s Apple - číňani je sice vyrábějí, ale zisky za tu přidanou hodnotu inkasují Američané.
V našem případě to jsou Němci, Francouzi a další.

O úsporách firem, to nemám přehled. Tam kde pracuji žádné úspory nemáme a už půl roku dostáváme platy na dvakrát až na třikrát, podle toho jak docházejí platby od zákazníků. Jestli nějaké úspory máme, tak to jsou ty peníze, které nám zákazníci dluží a kvůli nimž jsme v problémech.

Žena pracuje ve velké firmě, tam sice investují a problémy s penězi nemají, ale že by seděli na velkých úsporách si také nemyslím.

A co se týče toho odvádění zisků do zahraničí - to také není tak jednoduché.

1) příklad - Škoda auto - VW si každý rok odvede cca 11 miliard ze Škody. Někdo mu to má za zlé. Ale škoda tady díky VW udělá ročně ekonomickou aktivitu za tuším skoro 300 miliard korun, jestli si to pamatuju dobře. To za tech 11 miliard stojí.

2) díky koruně se nám vyvedené zisky vrací zpět do ekonomiky. Pokud tady firma podniká, obchody probíhají v korunách, tak odvedení zisku do zahraničí znamená, že firma musí nakoupit Eura. A tudíš se musí najít někdo, kdo ty eura vymění za koruny. A k čemu by někdo měnil Eura za Koruny ? No aby je v ČR za něco utratil. Takže díky koruně se část těhle odvedených zisků zase vrací zpět do naší ekonomiky. Zavedením Eura o tuto zpětnou vazbu přijdeme.

Petr Pokorný
před 3 roky

Ba právě naopak. Já osobně nevidím katastrofu v "odložené spotřebě. Prosím, nezaměňovat za "prožranou" spotřebu řádu socialistů. A za poslední: že to nebyla vláda totálních excesů si myslím nejenom já, ale i trh, který nás jako stát netrestal, ale naopak chválil. Tím trhem myslím hodnotu peněz na trzích, nikoliv pochvaly pofiderních loutek ekonomického teoretického nebe. Já neumím spočítat, jestli bychom si brali úvěry a ještě by nám platily jako Německu, kdyby Kalousek s daněmi nehýbal. Já pouze tvrdím, že si Nečasova vláda tak sprostou a ostrou kritiku nezaslouží. Protože dle této logiky a intenzity by měly být většiny vlád včetně FEDu a ECB přímo zastřeleny! A dle této logiky (mé) prostě vidím všude kolem sebe, že Nečasova vláda nezašlapala podniky a podnikatele do země, ale dle výsledků posledních čtyř měsíců vůči okolním státům máme našlápnuto relativně dobře. A data viz výše to potvrzují. Nuance co kdyby, kdyby, přesně spočítat nedokáži. Otázkou je, zda v době "turbulencí" Kohoutové ano. A když mluvím s podnikateli, jsou velmi optimističtí navzdory EU. Dokonce i velké průzkumy to potvrzují. Takže pro mě vůči Kohoutům platí: je to zákon akce a reakce, nic víc. Nic není černobílé. A v praxi nás Nečasova vláda nezničila. Co chceme víc? Řecko?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...