Jak zbohatl Babiš a vznik Agrofertu (paradoxně zpracováno pod záštitou Janečka)

Odkud je převzato? Články píše Karel Havlík spolu s dalšími autory. Celý projekt pak zaštítil miliardář Karel Janeček. Ten patří do nové generace miliardářů, kteří nezbohatli na privatizaci.(tolik na Money MAG.cz)

 

Podotýkám, že je to jenom kusý výběr, podrobněji vzhledem k dalšímu prověřování Ministře Kalousku, je čas zrušit RVHP! Kolik „stojí“ 528 miliard? po rozběhnutí vlády a Babiše jako ministra budeme pokračovat dál.

 

A kdo je Janeček? Šéfdirigent Nadace proti korupci Karel Janeček

 

Andrej Babiš a Agrofert

Dobyvatel posttotalitního území. Král české chemie, potravinářství, médií a nově i politiky...

Fascinující příběh muže, který chtěl být vždy raději „zdravý a bohatý, ako chorý a chudý“.

Na VŠE se věnoval práci v mezinárodní organizaci studentů AIESEC, jejímž se stal posléze prezidentem. Vysokou školu ukončil s červeným diplomem a 1. 11. 1978 nastoupil do PZO Chemapol Bratislava. V témže roce (1978) se stal také kandidátem KSČ, jejím členem se pak stal o dva roky později, v roce 1980.

Od roku 1982 byl, dle zveřejněných dokumentů slovenského Ústavu paměti národa, vědomým agentem StB s krycím jménem „Bureš“. Agentem měl být v letech 1982 až 1985. Ústav paměti národa však upozornil, že pravdivost archivovaných dokumentů nijak neověřuje. Sám Babiš jakoukoli spolupráci s StB rezolutně popírá.

Na podzim 1985 byl vyslán jako delegát Petrimexu do Maroka, kde zastupoval asi 15 podniků zahraničního obchodu, např. Lignu či Motokov. V Maroku pobýval i v době sametové revoluce. Poté se vrátil do PZO Petrimex. Stal se ředitelem obchodní skupiny, která dovážela veškeré suroviny pro výrobu hnojiv.

Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dvě děti. Nyní žije s manželkou Monikou, se kterou má také dvě děti.

Vydatně finančně podporuje publicistický server Česká pozice.

V roce 1992, když bylo jasné, že se Václav Klaus a Vladimír Mečiar domluvili na rozdělení Československa, navrhl zřízení kanceláře Petrimexu v Praze, a tak vznikl 25. 1. 1993 Agrofert. Začátkem roku 1995 pak došlo k navýšení jeho základního kapitálu švýcarským investorem.

Vývoj Agrofertu je spojen hlavně s americkou bankou Citibank, která podniku jako první poskytla úvěr na provozní financování ve výši 4 milionů dolarů.

V roce 2010 spravovaly Babišem vlastněné firmy 67 000 hektarů půdy a ročně pobíraly státní dotace ve výši 3 miliardy korun.

Do portfolia Agrofertu kromě chemické výroby, potravinářských podniků a zemědělské výroby patří také vydavatelská firma AGF Media a. s., která vydává týdeník 5plus2 a na jaře roku 2013 spustila i svůj vlastní internetový portál. Od června 2013 také Agrofert vlastní velký mediální koncern MAFRA a. s., který v roce 2013 vydává 2 celostátní tištěné deníky a 1 pražský regionální deník, provozuje 3 televizní stanice a 2 rozhlasové stanice, dále provozuje zpravodajský internetový portál a vlastní jednoho virtuálního mobilního operátora.

Expanzi zažil Babiš po nástupu sociálních demokratů do vlády. Nikdo už neví, nebo nechce říct, jak se to stalo, ale slovenský podnikatel zaujal ministra průmyslu Miroslava Grégra, který do vedení státního Unipetrolu pustil Babišovy lidi. Společnou řeč s Grégrem našel i při první privatizaci Unipetrolu. „Česká petrochemie je provázaný celek, Unipetrol není možné rozdělit na jednotlivé podniky,“ tvrdili oba. S tímto heslem zvítězil Agrofert v roce 2001 v privatizaci podniku. Potom se ale Babiš dostal do problémů – nebyl schopný splnit vládní podmínku prodeje a doložit, kdo „jeho“ Agrofert vlastní. Než se mu to po osmi měsících podařilo, přišly volby a změnila se vláda. Babiš za privatizovaný Unipetrol nezaplatil – chtěl dodatečnou slevu za povodně – a vláda podnik nakonec od neplatiče znovu převzala pod svá křídla.

Příběh druhé privatizace je znám. Za usilovného přispění české vlády, která ze soutěže vyřadila všechny konkurenty – na zasedání, ze kterého se ztratil zápis a na jehož průběh si prý čeští ministři nepamatují –, zvítězil opět Babiš spojený s PKN ORLEN. Jenže zklamaní konkurenti Pitr s Mrázkem se nedali. A začal onen tajuplný vodopád nanejvýš zneklidňujících informací. Tu televize odvysílá kazetu usvědčující šéfa sekretariátu premiérů Grosse a Paroubka z korupce, tu se dozvíme o schůzce ministrů s gangstery, tu o přátelství Pitra s Krejčířem, nebo třeba o miliardovém úplatku za privatizaci podniku.

Je zřejmé, že souboj neskončil. Mrázek je mrtev, ale Pitrovi jde stále o pozici v biolihovém projektu, a možná má nadále zájem o vyhlédnutý kus Unipetrolu – Chemopetrol. Pouštění informací může být varováním pro vládní úředníky: pozor, víme na vás hodně, a když nám nepůjdete na ruku, budou skandály pokračovat. Ve hře je také stále Setuza. V tisku proběhla minulý týden informace, že Jansta tlačí na svého přítele (a nájemníka), ministra zemědělství Jana Mládka, aby prodal čtyřmiliardový závazek Setuzy u státu Babišovi, díky čemuž by „chemický Andrej“ Pitrovo hájemství obsadil a ovládl. A tak je možná zveřejnění informace o stomilionové odměně varováním pro Janstu, aby se držel zkrátka.

Přeskočme prozatím pokračování. To, že nyní je Agrofert v zisku, je dobře, ale není to podstatné. Ve vzduchu visí dvě otázky, které budeme hledat: jak se protáčí eurodotace skutečně v tomto složitém impériu a co vlastně skutečně Babiš zamýšlí. (Zda někdo nenínad ním)

Že by se tak obětoval pro Českou republiku? Proč ne, mnoho starších lidí najednou staví nákladné kostely (italská mafie např., která přitom celý život dokonce vraždila) a mohou být i jiné důvody. Takže lidsky: říci dnes, že Babiš je hajzl, si nedovolím. Ale právě pro výše popsané a převzaté záhady nejen já musíme být ve střehu. Pokud ho ukočírujeme, jenom pro nás dobře, pokud ne, Bůh nás ochraňuj.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...