Alimenty, můra dnešních dní

MF DNES (iDNES) vydává další svědectví, jak se část exekucí a prolhaných žen vymyká běžné logice. A především, jak takovýto zákon mohl vzniknout?

 

Jistě, mnoho lidí udělá chyby. Ani důvěra nesmí být bezmezná stejně tak, jako důvěra v logiku zákona. Přesto je třeba mladé muže informovat, že naivita se nevyplácí.

 


Soud určil výši výživného, ale bývalí manželé se sami dohodli na střídavé péči. A otec platil výživné. Pan Vondráček platby nechával podepisovat jednou za čas, nebo je posílal přes matku. A bez soudu snížil v době péče o dítě, kdy ho měl sám,  výživné matce.  Samozřejmě naivita. Ale…


Vše bez problémů fungovalo, ovšem pouze do doby, kdy chtěl mít otec střídavou péči potvrzenou i úředně a podal návrh k soudu. „Chování bývalé ženy se v tu chvíli obrátilo o 180 stupňů. Řekla mi, že všechny alimenty, které nemám podepsané, zapře a podá na mě exekuci,“ popisuje Vondráček.


Soud o střídavou péči sice ještě neskončil, ale již skončil soud pro neplacení výživného. Podle něj otec na výživném dluží dvacet tisíc korun. S tím ovšem nesouhlasil. Jenže když dluh nezaplatil, přišla exekuce. Z původních dvaceti tisíc je dnes dlužná částka 93 tisíc. A nejenomže pan Vondráček měl strháván plat na exekuci, ale ještě mu nakonec exekutor sebral řidičák. Prý je to tak správné…

Normální člověk by si řekl, že sebrání řidičáku je pro lotry, co nic neplatí. Jak vidno, není to pravda..…


„Nelze se domnívat, že pokud je exekuce prováděna srážkami ze mzdy, není vydání exekučního příkazu pozastavením řidičského oprávnění nutné,“ podotýká Báčová. „Exekuční příkaz pozastavením řidičského oprávnění je prostředkem, který má povinného motivovat k urychlené úhradě exekuce,“ vysvětluje.

 

Takže shrnuto a podtrženo: pan Vondráček dlužil 20 tisíc. V dnešní době nic moc, ale budiž. A nezapíral. A splácel. Dokonce exekučně a zároveň se soudil. Nevyhýbal se. Zda to bylo narafičeno nevíme. Snad zjistí soud. Ale z 20 tisíc je exekuce 93 tisíc!! A z 20 tisíc je exekuce a ještě… Zabrán řidičák, protože co kdyby exekutor přišel o 73 tisíc… A splátky je třeba urychlit. Jak, když má na plat exekuci je plnou záhadou...?

Mě to rozum nebere a asi málokomu. Ale prý má dokonce štěstí.


„Pokud pan Vondráček potřebuje řidičský průkaz k výkonu své práce, musí to exekutorovi prokázat, nejlépe doložit listinami, například pracovní smlouvou nebo potvrzením zaměstnavatele,“ doporučuje advokát. V takovém případě exekutor zruší exekuční příkaz, kterým platnost řidičského oprávnění pozastavil.

 

Zdroj: http://finance.idnes.cz/neplaceni-alimentu-0au-/viteze.aspx?c=A140618_084034_viteze_Sov#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...