17.listopad 1989. Skutečně byl nečekaný? Ekonomika

 

 

bon - pět tuzexových korun
bon - pět tuzexových korun

 

Nemohu se ubránit názvu: tento díl je pouze pro „fajnšmekry“. A jako základ si dáme rok 1988, což je rok, kdy se ledy (byť to většina občanů neviděla) lámaly.

 



Především  je zajímavé, jak se liší autentický názor Ústředního ústavu národohospodářského výzkumu z pohledu komunistického a jaké je hodnocení z tržního hlediska.

Pro ty, kteří se nechtějí prokousávat celými texty, zdůrazním parafrází poslední odstavec v pravo dole: kdyby byl propočet dle spotřeby energie, bylo by Československo na 7-8 místě…..

Ale o to přece šlo. My neměli peníze na špičkové, úsporné motory, chlazení, výkonné pece a tím se nám západ vzdaloval, neboť dosáhl levnější výroby. A právě takto „mezi řádky“ se mohl každý dozvědět, jak na tom skutečně jsme. I když se nikdy nedozvíme, zda to tam úmyslně doktor Šedivý vložil. Tudíž velká tabulka v tehdejších novinách  je prostě komix, vysvětlený tehdy na psacím stroji v dalším skenu.


Takto jsem se to tenkrát snažil vyložit.


 

 

A zde jsou konkrétní čísla slovníkem trhu

Pár slovíček je nám blízkých i dnes. Zadlužování a dotace. (K tomu se ještě vrátíme) V čem se však liší? Ona záporná daň a různé přesuny peněz nikdo nedokázal vnímat jako zadlužování. Prostě se říkalo, že nemáme léky, lékařské přístroje, kdo vyjel pracovně na západ, dostal  1  západoněmeckou marku (15 korun v přepočtu na den), fronty na všechno, všude lešení a neomítnuté domy, nebyly toaletní papíry, ani vložky. Ale noviny viz výše nás krmily, že stačí přepočítat a jsme v ekonomické špičce západu.

A lidé tomu většinou věřili! Dokonce někteří i dnes...



Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...