Polemika na dálku s ekonomy Kohoutem a Šichtařovou

Vůbec nepochybuji, že dle ekonomických pravidel mají tito dva odborníci pravdu. Jenomže problém Ruska a rublu je výsostně politický, podmíněný ekonomickou změnou a nikoliv naopak.

 

Pokud by to byl ryze ekonomický problém, nelze ani slovem pochybovat.

 

Ale: pane Pavle Kohoute, přes sílu ekonomiky USA, jak se změnil kurs dolaru, jak prudce v týdenních změnách nastal, když se projevila strašná krize, pády bank USA a šílené zadlužení v roce 2008 – 9? A porovnáme li se zásobami (dobře, vynecháme zlato) eur a dolarů, skutečně tvrdíte, že prudký pohyb během dvou dnů je zaviněn dlouhodobým poklesem ceny ropy? Jak to, že neberete v potaz smlouvy budoucí na vývoz plynu, ropy, na dohody o obřích investicích na jaderné elektrárny do Indie, jak to, že doporučujete Itálii a především Řecku odchod z eurozony a devalvaci měny, ale pro Rusko je to katastrofa? Jak to, že toto vše nebere v potaz ekonomka pani Markéta Šichtařová? Vždyť přece je to základní!

 

Jistě, nevím, co se stane s Ruskem za rok. Ale stejně jsem si jist, že to nevíte ani vy dva. Natož nějaký Tomáš Sedláček.

 

Včera: Standard & Poor's sráží rating Ukrajiny na "CCC-", výhled negativní

Jak to, že až teprve nyní, když už je v podstatě v bankrotu a jenom politicky je udržována na jakési zdánlivé bilanci? Ta Ukrajina, co je v bankrotu, ale žádá zbraně a vyhrožuje totální válkou Rusku? A Polsko jim chce zbraně prodat? Co to má proboha společného s ekonomickými záležitostmi?

Vůbec nebudu zasahovat do vašich výsostných vod, ve kterých jste experti. To nepopírám. Ale v okamžiku, kdy se to překlopí do politické ekonomie, troufám si tvrdit, že pravdu nemáte a topíte se. Čas ukáže.

Vůbec nemohu souhlasit, že to má znaky výkyvu roku 1998 za prezidenta Jelcina. Ale souhlasím, že to má jednoznačné, krátkodobé znaky nájezdu Sorose na britskou libru v roce 1992.

Dále: jak je možné, že věhlasní ekonomové z USA nejsou schopni doložit, jaké cenové relace položí Rusko a jaké těžbu z břidlic? Vždyť u břidlic se to pohybuje od cca 70 až ke čtyřiceti dolarům za barel! Jistě, každé ložisko není stejně bohaté, ale měl by být odhad, od kterých cen začnou mít potíže z horších nalezišť až po ty z nejkvalitnějších nalezišť. To je tak přísně utajené, že jsou pouze spekulace? Nebo to dotuje americká vláda za cenu dluhu?

 

Nezlobte se vy dva, ale pokud máte přesné informace, dejte je na stůl. Jinak s vámi nehraju. My je nemáme. A pokud pouze spekulujete a zabrousíte do politické ekonomie, vězte, že se hluboce mýlíte.

A to za předpokladu, že: většina těžby z břidlic v USA a Kanadě bude ztrátová pod 70 dolarů za barel, ženou se do záhuby USA. Pokud bude většina až pod 40 dolarů za barel, má pravdu o předpokladu bankrotu Rusko. Pokud máte věrohodné informace a jednotlivých těžbách, dejte je na stůl. Já o nich nevím. Pokud nemáte, pouze politicky spekulujete a není to ekonomická rozvaha, ani analýza.

¨Navíc skutečně nevidím do těchto úvah zapracovány smlouvy budoucí o prodeji plynu a ropy a výhodách devalvace, o vývozu zbraní a jaderných elektráren. A jako poslední: stačí se podívat na nové sankce: Krym. To není namířeno proti Rusku a Putinovi, ale lidem, kteří potřebují práci. Ukrajina je totálně zdevastovaná a že na Krymu budou mít ještě větší bídu zásluhou USA a EU, pomůže snad rozvoji Ukrajiny a potrestání Ruska?

Vždyť je to americká fraška!

Jak potom chcete na základě těchto nesmyslů a podvodných čísel dělat jasnou analýzu je mi plnou záhadou. Další nesmysly uvádět snad ani není třeba.

To neznamená, že nakonec pani Šichtařová nemusí mít pravdu, ale nikoliv na podkladě jasných a čitelných dat. Tudíž i prý spekulace Jana Cambella dle slov Kohouta nelze vyvrátit, protože by musela být dána relevantní čísla na stůl. A ta nejsou.

 

O devalvaci: proč to bude tedy dělat ECB, když Rusko tím zkrachuje? Zde: Putin si myslí, že krize ruské ekonomice pomůže

 

 Pavel Kohout: Potopili rubl záměrně Američané? Nesmysl, kroutí hlavou ekonom. Něco takového prý na finančních trzích vůbec nejde

 

 Šichtařová: Historie tvrdí, že Rusko zbankrotuje

 

 Máme ještě osud světa ve svých rukou?

Jan Campbell se zamýšlí nad jednou opomíjenou americkou strategickou bitvou namířenou proti Rusku a na základě analýzy dospívá k závěru, s nímž možná mnozí nebudou souhlasit více čtěte zde

 

P.S. Osobně se domnívám, že toto Rusku (pokud nenastane divoké změna rublu či cena ropy) pomůže. Tvrdá západní konkurence není pro začátečníky trhu. Vidíme to na našich bankách, byť jsme byli vzděláním dál, než všeobecně Rusko a kolik peněz ročně dnes zbytečně proudí do zahraničí. Nyní se mnoho lidí v Rusku naučilo trhu a potřebují se nadechnout ekonomicky. S tím kurs nemá nic společného. (Mimo exportu a importu) A pod pláštíkem podvodů západu mohou reformy jít rychleji kupředu. Ostře se kritizuje případná státní pomoc Rosněftu, ale státní pomoc americkým a evropským bankám se zamlčuje. Samozřejmě to bude náročné. Splátky jsou v dolarech a ta jim je USA blokuje!

A perlička na závěr: iniciátorem sankcí je tentokrát náhodně mírumilovná Kanada s USA, jakoby náhodou zrovinka společně dva státy závislé nyní na břidlicích, útočící na Rosněft. V  lednu má evropská ECB rozjet státní pomoc bankám skupováním dluhopisů (kvantitativní uvolňování podobně jako v Rusku tedy masivní nákup státních dluhopisů). .Proč? Nastává krize?

 Ne, to není vtip! Je to ekonomický boj na život a na smrt o dvou neznámých…

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Brabec
před 2 roky

Šichtářová je pro mne osobně zklamáním, nejde jen o tento případ. Mnoho i jiných "názorů" svědčí o tom, že je koupená a kope za pravdoláskaře. Tak se holt děvenka musí živit - hlavně aby ji publikovali a zvali o naší-jejich TV.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...