Vadí Kanadě a USA Ukrajina? Ne, ropa! Už je to tady!

 


Klesá-li cena ropy, určitě jde nahoru dolar. Drahý dolar je ale pro americkou ekonomiku nebezpečný, protože může poškodit exportní potenciál země, růst výroby a vytvoření nových pracovních příležitostí.

 

 

Problém rostoucí měny již znepokojil Federální rezervní systém, který slíbil, že bude pozorně sledovat vývoj situace.

Washington dokáže zabezpečit ropou vlastní zemi, ale aktivním vývozcem nebude.

 

Zdroj: http://www.investicniweb.cz

Propad cen ropy je cítit. V USA a Kanadě se zastavují těžební stroje

20. 12. 2014 18:00| redakce

Počet těžebních souprav na ropných a plynových polích v USA v posledním týdnu klesl o dalších 18 na 1 875. Data zveřejnila společnost Baker Hughes. V předchozím týdnu se zastavilo hned 27 těžebních souprav (z 1 920 na 1 893), což byl největší pokles za téměř dva roky.

 

Především Kanada bije na poplach, proto je iniciátorem sankcí na Rusko
Především Kanada bije na poplach, proto je iniciátorem sankcí na Rusko

 

Počet činných těžebních strojů je považován za jeden z důležitých indikátorů stavu celého těžebního odvětví. V posledních týdnech je ještě více sledovaný kvůli rychlému poklesu cen ropy pod 60 USD za barel.

Z velkých břidlicových ložisek v USA zaznamenala pokles počtu aktivních strojů ta v Permian Basin (-9), Willistonu (-7) a Marcellusu (-1). V Eagle Ford naopak těžilo od dva stroje více než před týdnem.

Největší pokles aktivity je patrný v Kanadě. Ropných zařízení v chodu ubylo hned 25 (z 215 na 190), na nalezištích plynu klesl počet činných souprav o 15 na 201. Tím pádem celkový počet aktivních těžebních strojů v Kanadě meziročně klesl z 398 na 391.

 

Při jaké ceně ropy mají problémy američtí producenti suroviny z břidlic?


Přehledná tabulka z dílny Bank of America Merrill Lynch.

Takže shrnuto (zatím)

Jasně to dokazuje, že nastal nesmiřitelný boj, kdo z koho. Skutečně Putin je par excelance a vyvracením se Obama jenom zesměšňuje.  USA rok nakupovaly cenné papíry (kvantitativní uvolňování). Jenomže nyní je v nevýhodě euro a tak 22.ledna je připraveno totéž v Evropě, aby zase proti dolaru otočilo euro trend. Bláznivé? Samozřejmě, protože nikdo neví, jak z dluhů. Proto dohoda byla a zatím je, že vyšachují Rusko přes těžbu ropy a plynu.

Zatím se nepodařilo, Putin našetřil příliš mnoho dolarů, eur a zlata

Ruskem to otřáslo, navíc run na rubl v úterý byl extrémně silný, ale snížení ceny chce vyrovnávat zvýšením těžby. (Gazprom, Gazprom Něfť, Surgutněftěgaz a Rosněft) ) Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/sankce-usa-a-eu-tvrde-zasahnou-ruske-plany-na-tezbu-ropy-1118527#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkZároveň si Rusko připravuje cesty na budoucí prodej, (Čína, Japonsko, Indie) až mnoho těžebních věží zbankrotuje. (Doposud se odhadovala míra defaultů v sektoru mezi 5-6%, analytici UBS tento poměr posunují až k 10%, pokud se cena ropy bude delší dobu ohybovat blízko hranice 50 USD. Objem vydaných dluhopisů v sektoru dosahuje kolem 203 mld. USD, což představuje cca 15% amerického rizikového dluhopisového trhu. Podle agentury Bloomberg dluhopisoví investoři v sektoru přišli již o cca 40 mld. USD.

Podle průzkumu při cenách pod 70 USD zůstává zisková pouhá necelá třetina všech projektů. Pokud by se všechny neziskové projekty ukončily znamenalo by to do roku 2025 úbytek 7,5 miliónu barelů denně, což odpovídá cca 8% celkové současné světové poptávky.

 To znamená, že se stále věnujeme Rusku, ale kanadský a americký sektor energií to drtí neskonale víc!

Opět se musí vysvětlit: zatímco břidlice je de facto průmyslová výroba, klasická těžba jede na plno stále dál. Na ní dluhopisy nejsou. A protože USA počítaly s obrovskými zisky, také tak šíleně zadlužily "budoucí prosperitu z břidlic". Jenomže jak je vidět, byla to pouze bublina.

Jenom pár excelentních nalezišť dokáže těžit pod 40 dolarů!!!

Z toho je vidět, že Ukrajina byla pouze záminka. A útok na Rusko byl dávno připraven. Proto je USA obklíčily raketami z více stran od Albánie až po pobaltí, protože se očekávala silná bouře.

A to bouchlo!

Nejdříve do obklíčení zarazil Putin klín bleskurychlým obsazením Krymu a následně (zatím) ustál run na rubl. Nyní se otřásají USA a Kanada. Bankroty těžařských firem z břidlic se zrychlují a už padají i ty bohatší!

Samozřejmě že nevím, kdo bude vítězem. Ale zatím vítězí Putin, i když Rusko krvácí. Ale podle agentury Bloomberg dluhopisoví investoři v sektoru přišli již o cca 40 mld. USD. A každým dnem se defaulty zrychlují. Kanada krvácí nejvíc, následují USA a Rusko. Kdo víc, skutečně nevím a odmítám spekulovat.

Z výše popsaného prostě odmítám názory kvalitních, ale čistě jenom ekonomických expertů, když je v tom příliš proněnných. A masáž a la Goebels lze vyvrátit čísly, jasnými popisy a časovou osou.

Petr Pokorný

Odkazy: 

Ne   8:56  Podíl krachů v energetickém sektoru naroste na dvojnásobek, nejohroženější jsou... Vladimír

První zprávy: Proč Ukrajincům lhali, že budou členy Evropské unie?

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...