Záhadné platové studie: Jourová a Šlechtová

 

 

V Babišových podnicích berou chlapi 14000 bez přesčasů. Ne denně, ale měsíčně. A pak se dočteme:

 

 

 

Studie srovnala platy žen a mužů ve 38 zemích. Všude berou ženy méně

Tak pane majiteli a ministře financí Babiši, neměli bychom ty chlapské platy srovnat se ženskými? A v čem že je problém? Zatímco my, lidé to chápeme, feministky a gender slepice nikoliv.

Pokud budou hornice lepší než horníci, nechť berou více. Pokud budou lepší dlaždičky než dlaždiči, nechť berou více. Pokud budou lepší matematičky, IT  programové pracovnice, nechť berou více. Ale kolik žen se těší ma dlaždičku, asfaltérku, horničku, dřevorubkyni, matematičku, „ajťačku a programátorku“?

O tom už ta studie geniálních věd není….

 

A oficiální zdůvodnění?

Pokud by, tvrdí zpráva MOP, "nevysvětlitelnou" srážku ze mzdy zaměstnavatelé dorovnali, vydělávaly by ženy v některých případech více než muži. Mezi státy, kde by k tomu mohlo dojít, patří Švédsko, Litva, Slovinsko, Brazílie a Rusko.

MOP si všímá také rozdílu v platech matek a bezdětných žen, které vydělávají více. Například v Mexiku dostávají matky zhruba o třetinu menší plat než bezdětné ženy. Zato (záhada diskriminace?) ruské matky vydělávají jen o dvě procenta méně, než kdyby zůstaly bezdětné. Rozdíl v platech se navíc zvyšuje s počtem dětí a závisí na tom, v jak rozvinuté zemi žena žije.

Podle zprávy MOP částečně mohou za rozdíly v platech genderové stereotypy o ženských rolích a fakt, že péče o rodinu je tradičně považována za výhradně ženskou "práci". Dorovnat platy žen by podle MOP mohla pomoci i politika aktivního otcovství.

A dlaždičky, horničky či asfaltérky, alou do práce!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
pavel
před 2 roky

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let jsem poprvé přijel pracovně na delší dobu do tehdejšího SSSR a první co každého praštilo do očí, že všechny těžké práce vykonávaly ženy (zedník, asfaltér, kopáči, popeláři a pod. Přál bych to současným soudružkám, aby si takové práce opravdu zkusily.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...