Chomsky: teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo jako nálet NATO na budovu srbské televize RTS



Cirkus Humberto dle západního střihu?
Cirkus Humberto dle západního střihu?

 Noam Chomsky pro CNN srovnal teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo s náletem NATO na budovu srbské televize RTS v Bělehradě, kde v březnu 1999 zahynulo 16 novinářů.

 

 Jaký rozdílný přístup mají média?

 „NATO a američtí představitelé tento čin ospravedlňovali jako snahu o podrytí režimu Slobodana Miloševiće,“ připomíná zde Chomsky.

„Mluvčí Pentagonu Kenneth Bacon tehdy prohlásil, že srbská televize je součástí Miloševićovy vražedné mašinérie, stejně jako armáda. Tato věta pak učinila z televizní stanice legitimní cíl bombardování.“


Chomsky konstatuje, že po náletu na redakci srbské televize se nekonaly masové protesty se státníky v čele, nikdo nevyvěšoval nápisy „Já jsem RTS“, nikdo nehledal příčiny tohoto barbarství v kořenech křesťanské civilizace. „Naopak, útok byl vítán. Americký diplomat Richard Holdbrooke, tehdejší zvláštní vyslanec USA pro Balkán, popsal útok na srbskou televizi jako významný a pozitivní vývoj, což byl názor, s nímž se ostatní ztotožnili.“


Jediný, kdo byl za vraždu 16 zaměstnanců srbské televize nakonec potrestán, byl její tehdejší ředitel Dragoljub Milovanović, který si odseděl deset let za to, že neukončil vysílání, ačkoli ho k tomu NATO „důrazně vyzvalo“. Pozůstalí po obětech se snažili domoci se práva u různých soudních instancí, ale neuspěli. Soudní tribunál v Haagu dospěl k závěru, že útok na budovu srbské televize není zločin. Německý nejvyšší soud žaloby zamítl z procedurálních důvodů – Německo může žalovat jen jiný stát, tedy Srbsko, nikoli jednotliví občané.

 

Navíc, co bylo vysíláno?

Chomský popisuje, že zatímco o "Paříži" se vysílalo barvitě, hrůzostrašně, tak o náletu na budovu srbské televize RTS v Bělehradě bylo strohé: Ve zprávěErlanger 24. dubna 1999: vysílač zničen, bylo zabito 16 novinářů! Nic o hrůzách náletů, hroucení pater, děsivých houkáních sirén a šíleném bombardování, jak popsal přeživší novinář.


"Jejich“ zločiny proti nám, podotýká  Chomsky, nejsou totéž jako naše zločiny proti nim. „Jejich jsou hrůzné, zatímco naše jsou mravné a snadno vymazatelné z živé paměti." 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...