Pošlete experty na boj s ruskou propagandou, vyzval (i) Čechy Brusel. Plat 4350 eur měsíčně

Při Evropské komisi vznikne nový odbor strategické komunikace zaměřený na boj s ruskou protizápadní propagandou.

Odborníci na komunikaci plynně ovládající ruštinu mají sídlit v Bruselu a za svou práci budou pobírat 4350 eur měsíčně (zhruba 120 tisíc korun).

Plyne to z dokumentu Evropské služby pro vnější činnost (EEAS) zaslané koncem března zástupcům všech členských zemí EU. Jeho kopie je ke stažení zde: EEAS – Notice of vacancy SG.3.

Práce na dobu určitou

Evropská služba pro vnější činnost podléhá komisařce pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federice Mogheriniová. Cílem služby je „ zajišťování koherentnější a efektivnější zahraniční politiku EU a posilovat tak úlohu EU na světové scéně“.

Na nové pozice – zatím na dobu určitou po dobu jednoho roku s možností prodloužení – není vypsáno klasické výběrové řízení; kandidáty mají navrhovat jednotlivé členské země EU.

Podmínkou je univerzitní diplom, znalost francouzštiny, angličtiny a ruštiny a také praxe v oboru žurnalistiky, zkušenosti tiskového mluvčího a znalosti v oboru sociálních médií. Finanční odměnu by členům týmu neměl platit Brusel, ale konkrétní země EU, jež je vyšle.


Čtěte též: Chystáme návod, jak čelit ruské propagandě, říká šéf bruselského týmu


Podle informací HlídacíPes.org z české diplomacie své kandidáty navrhlo zatím jen Polsko, Litva a Estonsko, tedy země, jež na nebezpečí ruské informační války a nutností jí čelit nedávno upozornily otevřeným dopisem komisařce Mogheriniové.

Podle dokumentu EEAS bude člen týmu mimo jiné:

  • podporovat celkovou komunikaci EU mezi Ruskem a Východním partnerstvím
  • monitorovat a analyzovat ruskojazyčná média
  • provádět korekci a faktografickou kontrolu dezinformací a mýtů ruské propagandy
  • podílet se na mediálních kampaních
  • spolupracovat s relevantními evropskými institucemi na strategické komunikaci a podpoře svobody slova a nezávislosti médií

Jeden krok proti informační válce

Plánovaný vznik nového odboru je první odpovědí na březnovou výzvu lídrů Evropské unie k tomu, aby EU aktivně čelila pokračující ruské informační válce a dezinformační kampani.

Zároveň si Evropská komise zadala u bruselského think-tanku Evropská nadace pro demokracii studii toho, jak čelit protizápadní propagandě. První návrhy má think-tank představit na summitu Východního partnerství v Rize na konci května.

Detailní návrhy pak komisi předá v průběhu června. „Současná nabídka Kremlem ovládaných médií vychovává v Rusku generaci, na niž více působí mýty než realita a pravda,“ řekl pro HlídacíPes.org výkonný ředitel think-tanku Jerzy Pomianowski.

„Platí, že k tomu, abychom dostali pluralitu do ruskojazyčné mediální sféry, potřebujeme nasadit mnohem víc kreativity, zdrojů a peněz, než nyní,“ dodává Pomianowski.

HlidaciPes.org | Žurnalistika ve veřejném zájmu

 

Dovětek Pařátu dnes: minulý týden mnozí zuřili, když se rozběhla fáma, že dostáváme peníze z Ruska. A "ejhle", byla to dělostřelecká příprava na manipulaci veřejnosti, jak rozběhnout "skutečnou západní propagandu svobodného střihu"!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Leon Tuzemák
před 2 roky

O toto lukrativní zaměstnání již usiluje redaktor Jan Macháček!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...