O ruském dokumentu o srpnu 1968 II.

 

Nevraždili jsme, přesvědčovali!
Nevraždili jsme, přesvědčovali!
Petr Bajnar
Petr Bajnar

 

Včera jsem zde 

Petr Bajnar

bajnar.blog.idnes.cz (rss)

publikoval článek „O ruském dokumentu o srpnu 1968“. Dopustil jsem se přitom jedné zásadní chyby. Článek jsem napsal aniž jsem se na dokument podíval. Vyšel jsem pouze ze záběrů zveřejněných ČT. 

Dovolte mi prosím vsuvku: neumím rusky, abych mohl rozsoudit, kdo má pravdu. Na druhou stranu v období neuvěřitelných lží mě autor natolik zaujal, že jsem požádal o souhlas s celým uveřejněním obou částí. Jeho popis mi totiž připadá naprosto věrohodný. A kdo umí dobře rusky, prosím, napište, co si myslíte o vloženém dokumentu níže a o tom, co napsal autor - Bajnar. A vložil jsem i ony další, které lidé komentují. Ale kdo je ten další autor na vzdělávání? Nevím. Děkuji. Petr Pokorný

 

Když jsem ruský dokument dnes ráno spustil, nestačil jsem se divit. Vůbec se nejedná o dokument o srpnu 1968, jak nám předkládají média a jak jej nazval i server idnes. Jedná se o hodinový dokument o historii Varšavské smlouvy natočený na základě studia nedávno otevřených sovětských archivů. Událostem v Československu v srpnu 1968 se věnuje pouhých 5 minut.

Pod včerejším článkem jsem dostal mnoho reakcí. Je zajímavé, že ani jeden z reakcí mně neupozornil na  mou chybu. V diskuzi převažovaly názory, že Západ se nikde nerozšiřuje. Že na Západě vládne demokracie a v Rusku totalita a oligarchie.

Nebudu se dnes k těmto názorům vyjadřovat. Raději všem doporučím si poslechnout záznam rozhovoru s Petrem Robejškem v pořadu Interwiew na ČT24. Petr Robějšek patří mezi hrstku  politologů, kteří pochopili, že nám nevládnou politici, ale oligarchové z řad finančního průmyslu. Není to hlas lidu, ale právě přání bankéřů, kdo má klíčové slovo na dnešním Západě“. To by si mohli uvědomit ti, kteří píši o Západu jako světu demokracie a Východu jako světu oligarchie.

 

Toto byl první článek

O ruském dokumentu o srpnu 1968 I.

Ruská televize nedávno odvysílala dokument pojednávající o událostech roku 1968 v Československu, který vzbudil silné reakce především v Čechách a na Slovensku. 

Dokument je manipulativní a překrucuje fakta. Po sovětských vojácích se v srpnu 1968 z kulometů rozhodně v Čechách nestřílelo. Stejně jako je přitažená za vlasy představa přípravy ozbrojeného převratu ze strany NATO. Západ v té době rozdělení Evropy respektoval. Odsouzení invaze ze stany západních politiků tak bylo spíše jen formálním protestem.

Jaké jsou důvody manipulace? Myslím, že je lze  hledat, jak tvrdí i mnozí ruští komentátoři v současné konfrontaci Rusko-Západ. Konfrontaci, jejíž součástí je i informační válka spojená s překrucováním faktů na obou stranách  konfliktu. Rusko se a ne bezdůvodně cítí ohroženo ze stany Západu. Jen naivní člověk si nemohl nevšimnout, že za vzletnými slovy o šíření svobody a demokracie směrem na Východ v posledních letech je snaha mocensky expandovat a rozšířit sféru svého vlivu co nejvíc k ruským hranicím a pak i za ně. Není to nic nového. Již Napoleon během svého tažení na Moskvu roku 1812 hlásal, že není nepřítel Rusů, ale naopak chce do Ruska přinést svobodu a prosperitu.

Důsledkem pocitu ohrožení je pak vše co se děje v Rusku a co se nám nemusí líbit. Přísná kontrola nevládních organizací financovaných ze Západu. Růst nacionalismu. Vyzdvihování význačných osobností ruských dějin, které nějakým způsobem přispěly k velikosti Ruska jakými byli Stalin a Ivan Hrozný spojené s pomíjením jejich temné stránky. V této atmosféře vznikl současný ruský dokument o roku 1968. Jeho tvůrci oprášili staré sovětské archivy a divákům představili dokument ne nepodobný starým komunistickým dokumentům obhajujícím okupaci jako internacionální pomoc ve snaze ukázat i na historii věrolomnost Západu.  

Přesto však je třeba říci, že dnešní Rusko není Sovětským svazem z roku 1968.

Za prvé „buržoazní kontrarevoluce“ mezi tím zvítězila i v Rusku. Socialismus, který v Československu Brežněv zachraňoval již v Rusku není. Putinovo Rusko je kapitalistickým státem.  

Za druhé všichni poslední tři vládci Kremlu: Gorbačov,Jelcin a v roce 2006 při návštěvě Prahy i Putin okupaci odsoudili.

 Za třetí i přes řadu výhrad je dnešní Rusko demokratickou zemí ve které zaznívají různé názory. Názorně se o tom můžeme přesvědčit během Putinových tiskových besed, kdy zaznívají i velmi nepříjemné dotazy. Svědčí o tom i kritické reakce které zazněly vůči dokumentu v samotném Rusku.

Mnozí komentátoři a média se rozhořčují nad ruským filmem manipulujícím s fakty. Bohužel však manipulace s fakty jsou běžnou součástí i dnešních českých a západních médií. Vzpomeňme jen kolik komentátorů se nás snaží přesvědčit, že osvobození roku 1945 rudou armádou bylo ve skutečnosti ruskou okupací. Vzpomeňme na falešná zdůvodňování nutnosti vojenských zákroků v Jugoslávii a Iráku. Pravda to má bohužel v celém dnešním světě těžké. Lidé jí přijímají jen velmi neradi ať již žijí v Rusku, Číně, Anglii či USA. Žijeme v kalijuze, věku lži a klamu, boje a nepřátelství.

Samotné překrucování historie je disciplinou, která je praktikována v nejrůznějších koutech světa již po staletí a tisíciletí. Při této příležitosti jsem si vzpomenul na ilustrativní příklad rozdílného pojetí historie u sousedních národů. Zatímco u nás se píše o událostech přelomu 9. a 10.stol. jako době vpádu maďarských barbarů do střední Evropy a rozvracení Velké Moravy, tak v maďarských učebnicích se píše o tom, že Maďarské kmeny přinesly do Evropy mír.

A zde jsou onen sporný dokument vysílaný televizí v Rusku

Tento dokument byl v ruské televizi.


Avšak lidé si našli  -  níže, ale datum je: Publikováno 16. 4. 2012

Dovětek: chtěli jsme svobodu. Byla to jednoznačně okupace a potvrdili to všichni od Jelcina po Putina. Pokud má autor pravdu, tak kdo rozdmýchal zase toto běsnění?

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...