Tak jak je to: stoupá, nebo klesá těžba z břidlic a hroutí se Rusko?

 

Podle pravidelných týdenních statistik americké agentury EIA zásoby ropy v USA ve 29. týdnu rostly o 0,5% respektive 2,5 miliónu barelů na celkových 463,9 miliónu barelů.

 

To mnoha lidem (ale i redaktorům) stačí, aby si udělali úsudek. Prostě se těží víc z břidlic. A Rusko dostává na frak. Jenomže: podívejme se podrobně, proč zásoby rostly a rostou! A dostává Rusko skutečně direkt? (byť ztráty má skutečně velké).

 

Ve skutečnosti je to nejtvrdší souboj o ropnou produkci a Rusko má navrch. Je to strašný souboj nervů, ekonomických odhadů, riskování a nebýt amerického vyhrožování válkou, pokud by USA prohrály, je to nejkrásnější ekonomická studie s otevřeným koncem za posledních 200 let. Rusové jedou na doraz za nízkou cenu a USA s Kanadou prohrávají. Už vyzkoušely všechny páky od ratingu po sankce a Rusko sice má vážný pokles, ale dolar se šíleně otřásá v základech. Pro seriozní ekonomy neuvěřitelně vzrušující souboj, ale dramatický vzestup zbrojního průmyslu v USA nevěstí nic dobrého: co udělá jaderná velmoc USA, pokud se dolar na podzim zhroutí?

 

A zde jsou podrobně důkazy, které většina lehce přehlédne:

Celková ropná produkce USA ve 28. týdnu poklesla o 42 000 barelů na 9,562 miliónu barelů denně.

Celková ropná produkce USA ve 29. týdnu poklesla o 4 000 barelů na 9,558 miliónu barelů denně.


Ropné dovozy se ve 28. týdnu rostly o 38 000 barelů na 6,783 miliónu barelů. 
Ropné dovozy se ve 29. týdnu rostly o 587 000 barelů na 7,370 miliónu barelů.    

Neboli: stále se snižuje těžba břidličné ropy (i plynu), protože nízkou cenu už neutáhnou. A opět stoupá dovoz do USA (což radostně od Venezuely po Rusko těžaři kvitují).

US rafinerie v minulém (28.týdnu)  zpracovávaly 19,864 miliónu barelů denně, což představuje zvýšení aktivity o 618 000 barelů oproti 27. týdnu.

US rafinerie v minulém (29.týdnu)  zpracovávaly 21,021 miliónu barelů denně, což představuje zvýšení aktivity o 1,157 miliónu barelů oproti 28. týdnu. 

Vše do sebe zapadá a potvrzuje to těžký pád průmyslu v USA, který zabezpečuje ropné soupravy pro těžbu z břidlic a OPEC jenom z povzdálí souboj komentuje, byť nyní Saudové v Rusku dohody  o spolupráci dojednávali.

 Údaje převzaty z Kurzy.cz

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...