USA šílí: ratifikací Čínou zahájí oficiálně 7.července v Moskvě činnost rozvojová banka BRICS

1. července Čína oficiálně ratifikovala dohodu o založení rozvojové banky BRICS. Dříve tak už učinili ostatní členové tohoto formátu – Rusko, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika.

Neuvěřitelný drive - každý týden obrovský posun a USA nemohou nic dělat!

Očekává se, že činnost banky bude odstartována 7. července v Moskvě na prvním společném zasedání jejích řídicích struktur.


Země BRICSzakládají rozvojovou banku jako alternativu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, aby úvěrovaly projekty výhodné nikoli Spojeným státům nebo EU, ale právě rozvojovým zemím. Cílem banky je financování v první řadě vnějších projektů. Umožní zemím BRICS společně prosazovat v zahraničí své zájmy.

„Domnívám se, že ekonomický efekt, který přinese činnost rozvojové banky BRICS, bude skutečně citelný. Ekonomické cíle jejího založení jsou naprosto jasné. Mezi zeměmi BRICS se rozvíjí spolupráce v nejrůznějších oblastech, hlavní je ale ekonomika, říká profesor Ren Yuanzhe.

Prvním předsedou rady správců banky bude zástupce Ruska. Prvním předsedou rady ředitelů zástupce Brazílie. A prvním prezidentem zástupce Indie. Kromě sídla v Šanghaji bude mít banka regionální centrum v jižní Africe. Taková organizační struktura je jednou ze záruk rovnoprávnosti jejích členů a přihlížení k jejich zájmům.

Dnes v BRICS předsedá Rusko. Summit pěti zemí se bude konat ve dnech 9. —10. července v Ufě. Dříve už ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva počítá s tím, že se na tomto summitu podaří odstartovat praktickou činnost rozvojové banky BRICS a také poolu devizových rezerv.



Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Leon Tuzemák
před rokem

Ovšem stále žije Paul Adolph Volcker, je mu 87 let a ještě před pár lety dělal Obamovi poradce! V letech 1979 - 1987 byl Volcker guvernérem FEDu a proslul zvýšením základní úrokové sazby FEDu až na 21 % (Rusko loni v prosinci jen 17 %). Tím se stal hrobařem americké ekonomiky ("promyšlená a chladnokrevná vražda milionů malých podniků v USA"), ale zajistil tím příliv zahraničního kapitálu do USA.

Guvernérka Yellenová se, naštěstí pro BRICS, až zbaběle drží technické nuly (0.0–0.25%). Ve svém květnovém projevu potvrdila, že centrální banka přistoupí ke zvýšení sazeb ještě koncem tohoto roku. :-)))

Leon Tuzemák
před rokem

"Americký dolarový Otesánek rostl díky vypořádání obchodů s ropou v dolarech (petrodolarům), používání dolarů jako místních měn (dolarizace) a povaze dolarů jako rezervní měny."

Ad Petrodolary - loni petrodolary potichu zhynuly, export petrodolarů v roce 2014 byl poprvé po 18 letech negativní: když ceny ropy spadly na polovinu na 50 $ za barel, tak Saúdská Arábie a další země OPEC tyto „petrodolarové“ rezervy rychle vyčerpávají.

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Arti...

Ad Dolarizace - dolarizované jsou Zimbabwe, Ekvádor, El Salvador, Panama, Libérie, tyto zemičky USA zrovna nevytrhnou

Ad Rezervní měna - největším zahraničním věřitelem USA je Japonsko, má amerických státních dluhopisů za 1,2244 bilionu dolarů (Japonsko stále nakupuje, Japonsko v únoru 2015 poprvé od roku 2008 předstihlo Čínu a stalo se opět největším věřitelem USA, kterým bývalo i před rokem 2008), druhá Čína drží amerických státních dluhopisů za 1,2237 bilionu dolarů (v roce 2008 měla Čína v dolarech 2/3 devizových rezerv, nyní už jen 1/3), dále následují karibská daňové ráje s dluhopisy za 0,350 bilionů dolarů. Čtvrtým největším majitelem amerického dluhu je Belgie s 0,345 biliony dolarů (předpokládá se, že v Belgii mají uložené dluhopisy Čína i Rusko).

http://www.ft.com/cms/s/0/28e83252-e38c-...

Zahraniční investoři (centrální banky, hedgeové fondy, pojišťovny, penzijní fondy) tedy nakupují americké státní dluhopisy více a více, na konci února 2015 vlastnili americké státní dluhopisy za 6,16 biliónů dolarů. Americká centrální banka FED díky programu kvantitativního uvolňování vlastní státní dluhopisy za 2,5 bilionu dolarů. Americký státní dluh je nyní 18 biliónů dolarů (pro srovnání: při Obamově příchodu do Bílého domu v lednu 2009 byl státní dluh pouze 10,6 bilionů dolarů).

Leon Tuzemák
před rokem

JUJUJ, POOL DEVIZOVÝCH REZERV 9. - 10. ČERVENCE V UFĚ, UŽ JE TO TADY, MÁME HOLE V RUCE!Copak tam bude, co to bude za koš???!!! Čínská měna renminbi? Rubl! Euro? Švýcarský frank! Že by snad česká koruna, nééé, nechme se překvapit.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...