Odkazy a připomínky mimo téma 

Mnozí sem přidáváte do diskuze velmi zajímavé odkazy mimo téma, které však vzápětí zapadnou a je to škoda.

Proto je do lišty vložen stálý odkaz, kde se bude moci cokoliv ukládat a případně se k tomu vrátit.

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

"Před 25 lety zahájila československ á armáda
před 10 měsíci

současnou tradici účasti českých vojáků v zahraničních misích. První část československé protichemické jednotky, které velel plukovník Ján Valo a která byla zapojena do operace Pouštní štít, později Pouštní bouře, odletěla do Saúdské Arábie 11. prosince 1990.

Po eskalaci napětí uplatňoval Irák vůči Kuvajtu požadavek na 10 miliard dolarů za ztrátu ropy z polí na hranicích s Kuvajtem. Kuvajt souhlasil s částkou 9 miliard dolarů, To proto, aby odvrátil nebezpečí, ale také zároveň aby iráckému diktátorovi nedal vše, co požadoval.

Navzdory dohodě, že jednání mezi Irákem a Kuvajtem o finančním vyrovnání budou dále pokračovat, nařídil Saddám Husajn 2. srpna 1990 v 01:00 hodin svým sto tisícům vojákům a s více než dvěma tisíci tanky zahájit postup do Kuvajtu. Lavina která se hnula se už nedala zastavit.

Saúdská Arábie až poté, co jí byly ukázány upravené satelitní snímky dokazující soustředění irácké armády na hranicích se Saudskou Arábií, oficiálně požádala síly Spojených států, aby vstoupily do království za účelem jeho obrany. První letky stíhačů odletěly na Blízký východ hned téhož dne. – tím také začala operace Pouštní štít.

Jejím cílem bylo zabránit Saddámovi Hussajnovi v jeho další expanzi. V tu chvíli nebylo zcela jasné, zda podaří dotáhnout do konce diplomatické či vojenské řešení krize. Přesto vše začaly západní státy přesouvat své vojenské jednotky do Saudské Arábie, a to s cílem odvrátit případný útok a zároveň vybudovat pozice pro případný zásah proti Iráku.

Federální shromáždění ČSFR vyslovilo dne 23. září 1990 souhlas s účastí česko-slovenské protichemické jednotky v řešení krize v Perském zálivu.

Protichemickou jednotku přepravilo do Království Saúdské Arábie v období od 11. do 14. prosince 1990 třináct obřích letounů C-5 Galaxy. Na Štědrý den 24. prosince 1990 zaujala československá vojenská jednotka prostor v severní části Království Saúdské Arábie v poušti poblíž města Hafr El Batin. Dne 5. února 1991 byla jednotka doplněna o 37 osob, převážně výsadkářů.

V průběhu následné bojové operace pod názvem Pouštní bouře se čs. jednotka přemístila z výchozího prostoru poblíž města Hafr-El Batin až k hranicím Kuvajtu. Postupovala s vojsky prvního sledu a překročila hranice Kuvajtu.

Na území Kuvajtu prošla československá jednotka známou Saddámovou linií minových polí a ukončila svou válečnou pouť pouze několik kilometrů jižně od hlavního města Kuvajtu nedaleko od hořících naftových polí.

Velitel kontingentu vyčlenil několik příslušníků jednotky k ochraně našeho velvyslanectví v Kuvajt-City, k očistě jeho okolí od munice a k provedení oprav vedoucích k opětovnému připojení elektřiny a dodávek vody. Velvyslanectví tak mělo možnost obnovit svoji činnost mezi prvními zastupitelskými úřady v Kuvajtu."

http://www.mise.army.cz/informacni-servi...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...