Levná ropa, šíleně drahý benzín, šíleně drahé potraviny. Proč?

 

Cena ropy na světových trzích klesá na mnohaletá minima, benzín je na tom úplně jinak. Během minulého týdne se ropa dostala na nejnižší hodnoty od února 2009.

 

 

Ropa stojí stejně jako před šesti lety, benzín je ale o devět korun dražší

Vyštípali jsme ruský Lukoil, který tvrdě srážel ceny. Výsledek se dostavil. Ceny se skoro sjednotily! Bohužel na nejvyšší úrovni...

"Děkujeme" za sankce USA...


Pro pravdivost dodejme, že k tomu částečně přispívají i intervence ČNB, které by se měly už ukončit. Změna názoru? Nikoliv, přidáváme se k Václavu Klausovi a spol. z jednoznačného důvodu: v okamžiku, kdy ekonomika robusně nastartovala, pomáhá ČNB vládě k absurdnímu zadlužování a všichni rozhazují, jak šílení. Přitom i podle Keynese by se nyní měl dluh umazávat!


A co teprve potraviny!!

Dvě třetiny stejných potravin, které byly nakoupeny v Německu a posléze v České republice, jsou levnější v Německu. Dokládá to test Potravinářské komory. Navíc je nejen levnější, ale i kvalitnější.

V průměru se potraviny nakoupí v ČR skoro o čtvrtinu dráž než u západních sousedů. Komora testovala dvacet produktů. Ale totéž dokazují lidé z pohraničí, kteří raději nakupují v Německu za české platy a ušetří.

"Nejkřiklavějšími případem byly jahodová zmrzlina Carte ď Or, kde rozdíl činil téměř 37 procent, nebo tuňák v olivovém oleji Rio Mare s rozdílem 40 procent," uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.

Upozornila, že například Kinder mléčný řez stojí o polovinu méně v Německu než v ČR.

Edizione speciale

Laboratorní testy pak dokázaly větší kvalitu německých výrobků, tvrdí komora. Ty německé obsahovaly například více masa nebo měly vyšší gramáž. Příklad je salámová pizza Dr. Oetker, která v české verzi obsahuje šest procent salámu (německá 12 procent), je o 10 gramů lehčí a vyrábí se v Polsku. (Pařát dnes může po zakoupení potvrdit)

"Český spotřebitel ale lehce získá dojem, že si kupuje něco speciálního, protože v ČR se tato pizza s mizivým obsahem salámu honosně nazývá Edizione speciale," podotkla mluvčí. (Tato informace ze Seznam.cz)

Potravinářská komora ČR se dlouhodobě snaží dokázat, že české obchodní řetězce mají vysoké marže a stojí za vyšší cenou výrobků. Naopak nadnárodní výrobci argumentují tím, že se snaží optimalizovat cenu pro klientaa že se snaží zohlednit regionální chutě konzumentů. Obchodníci zase tvrdí, že případné „horší“ složení preferují zákazníci kvůli nižší ceně.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesti-zakaznici-zaplati-za-potraviny-o-ctvrtinu-vic-nez-v-nemecku-1c4-/ekonomika.aspx?c=A150817_175834_ekonomika_fer#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

A pak si na závěr opět musíme připomenout: většina důležitých firem, bank apod. je v zahraničních rukách. Výsledek od roku 1989 je tristní:

Jenom technická: nebyl problém v prodeji a následném postupu. Problém byl v tom, že jsme jim dali pobídky bez omezení, že jsme jim dali nekonečný prostor bez hranic a nebýt zákona o ČNB, další bilion by si stáhly banky - matky našich zprivatizovaných bank dokonce za symbolickou 1 Kčs... (Dnešní Kč)

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zatloukalová
před rokem

Dalo by se lépe vysvětlit, jak je to se zadlužováním a ČNB? Asi to tak bude, když to říká tolik lidí, ale pro mnohé to asi pochopitelné není. A prohlášení Klause jsou příliš odborné, nerozumím jim. Děkuji.

p.
před rokem

Ale lidé přece nemlčí, poctivě nadávají na vše, dle toho, co jim sdělovací prostředky naservírují; a právě teď jsou našimi úhlavními nepřáteli islámští emigranti, toužící znásilňovat české ženy, sekat ruce za krádeže a zakázat naši největší kulturní hodnotu, tedy pivo.

Orient express
před rokem

Lidé sic nemlčí, ale většinou u toho piva. Moc málo jde s odvahou a vlastním názorem ven na ulici. Ale jsou už i tací co jdou. Všechno zlé- imigrantská tsunami momentálně- je na něco dobré. Minimálně se národ začíná probírat z 26leté letargie a přestává se tvářit, že věří, že vláda vládně pro něj a ne pro Washington a Brusel. Budou volby, zamysleme se nad osudem této malé sladké slovanské zemičky. Lidem se má pomáhat, ale ne za cenu sebevraždy vlastního národa. Zamyslete se nad tím, proč jde islámská tsunami do křestanské Evropy a nikoliv do islámských petrodolarkrálosvství jako Omán, Maskat, Emiráty, Saudská Arábie, Kuwait, Maroko...a zamyslete se nad tím proč nám to tady nikdo neumí uspokojivě vysvětlit a proč to neumějí vysvětlit ani imigranti sami

Jiří
před rokem

Děs, děs a děs. A dneska lidi mlčí! To najednou oslepli?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...