Ruská ekonomika: krvácí, jak píší Novinky, nebo je z nejhoršího venku?

Komentáře k vývoji ekonomik jsou občas zmatené, ale k ruské je to  komiks propojený s Fatou Morganou. (Novinářskou)

 

Ruská ekonomika rychle krvácí, peníze z ropných fondů brzy dojdou

Opět jedna z perliček, přefiltrovaná přes ČTK.

Rusku prý docházejí peníze. Přestože to prý prezident Vladimir Putin nepřiznává, vyčerpávají ekonomické sankce Západu a vojenské operace na Ukrajině i v Sýrii rozpočet jeho země do takové míry, že Kreml musel sáhnout do rezervních fondů. (Takže nikoliv vytisknout peníze jako USA?) A s příjmy to kvůli levné ropě vůbec není slavné. Tři klíčové ratingové agentury, tedy Standard & Poor´s, Moody´s a Fitch, které hodnotí zdraví ekonomik a tím pádem ovlivňují to, za kolik si země půjčují, už varovaly, že je současný trend neudržitelný. Rusko má podle Standard & Poor's rating BBB-.(Tato zpráva je stará půl roku) A tak musí sahat do rezerv - skutečně do rezerv, nikoliv do dluhů a to je prý špatné...)

Ruská ekonomika je ve velké recesi. Ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 4,3 procenta, o čtvrtletí dříve to bylo o 4,6 procenta.

 

Zdroj:  Novinky Ruská ekonomika rychle krvácí, peníze z ropných fondů brzy dojdou

V číslech to je vyjádřeno, že v srpnu USA ekonomika klesla o 0,1%, v září o 0,2%. Pokud se toto v dalším kvartále potvrdí, Rusko v čele s centrální bankou se západu vysměje. Počkáme si na další kvartál a pokud trend bude dodržen a Rusko už se odrazilo ode dna, aniž by vybralo všechny rezervy, znamenalo by to, že  už je stabilní ekonomicky a současně potáhne státy BRICS nahoru.

Ale k doplnění: na obou stranách jsou to zatím desetiny, takže je seriozní dodat, že musíme počkat na další ukazatele, aby se tento graf (úmyslně takto vyobrazen) potvrdil. Zatím to vypadá, že ruská ekonomika se prostě zlepšuje a americká zhoršuje.

A co Čína?

Samozřejmě v okamžiku prudkého propadu Ruska je znát i nějaká desetinka na sousední Číně. Propad ekonomiky a devalvace rublu větší, než čínského juanu prostě vzájemnou bilanci zhorší. Stejně tak s Brazílií a dalšími státy BRICS:

Zde realistická zpráva z Roklen.cz

Jedním z ostře sledovaných trhů vůbec je nepochybně ropa. Jak Brent, tak i WTI si před dvěma týdny připsaly zisky, které jim pomohly až k hranici padesáti dolarů za barel. Pozitivní vývoj však neměl dlouhého trvání a oba druhy „černého zlata“ opět poklesly. Brent na 49,75 dolarů a WTI na 47,22 dolarů.

Sentiment trhu se už více jak rok nese ve znamení amerických společností využívajících metodu frakování, se kterými soupeří především Organizace zemí vyvážejících ropu, OPEC. Ta se rozhodla nesnížit svou celkovou produkci, aby tak „porazila“ americkou konkurenci. Dlouhodobě bylo prohlašováno, že členové organizace nemají s levnou ropou problém. Ovšem dle neoficiálních zdrojů se situace začíná měnit.

Agentura Bloomberg zveřejnila informace o tom, že vláda Saúdské Arábie (o USA a bankrotech jsme již psali) zdržuje platby firmám, jež momentálně pracují na vládních zakázkách. Důvod je jednoduchý, levná ropa snižuje příjmy státní kase, což ve výsledku dle neoficiálních zdrojů dovedlo rozpočet do prvního deficitu do roku 2009.

Opožděné platby se prý týkají především firem, které pracují na infrastruktuře. V některých případech prodlení dosahuje šest a více měsíců s tím, jak se saúdská vláda snaží udržet si na svých účtech co největší objem volné hotovosti. Nejde však prý pouze o zpoždění, politické vedení země začíná tlačit i na nižší ceny provedení vybraných projektů.

Ropa je klíčovým zdrojem vládních příjmů, na kterých se podílí zhruba 80 %. Jakmile však ceny komodity dlouhodobě klesají, je potřeba výpadek něčím „nahradit“. V tomto směru se saúdská garnitura zaměřuje především na osekávání výdajů, emisi nových dluhopisů, stejně tak si sáhne i do zahraničních rezerv. Poté, co zahraniční rezervy dosáhly svého historického maxima, se koncem letošního srpna snížily o přibližně 82 miliard dolarů.

„Z hlediska příjmů je těžké se držet zpátky, pokud cena ropy roste. Ovšem ještě těžší je osekat výdaje, jakmile jdou ceny dolů,“ řekl pro agenturu Bloomberg Simon Williams, vedoucí ekonom pro oblast střední a východní Evropy a Východu banky HSBC. „Snižování výdajů je nepochybně za dveřmi. Rozpočtový deficit je příliš velký a nelze již dál předstírat, že všechno jde tak, jak má,“ dodal.

Vládní výdaje byly v případě Saúdské Arábie silným motorem růstu. Aktuální prodlevy však poškozují nejen rozjeté projekty, ale i tvorbu nových pracovních míst pro postupně se rozrůstající populaci. Pro příklad, když saúdská vláda ohlásila v roce 2011 navýšení sociálních výdajů, ekonomika prudce zrychlila, a to až na 10% růst produktu. Letos bude růst mnohem pomalejší. Bloomberg odhaduje, že se východní zemi podaří dosáhnout sotva 3% tempa.

Mezinárodní měnový fond míní, že se ropný propad pozorovaný v posledních více jak 12 měsících projeví na dosažení deficitu rozpočtu o velikosti až 400 miliard rijálů. Vláda se proto již dnes snaží osekat výdajovou stránku. Dle neoficiální informací již bylo zastaveno několik budovatelských projektů, stejně tak byly odloženy nákupy nových aut a nábytku.

Takže na závěr: zatímco Saudská Arábie a Rusko sahá do úspor, USA se stejně jako Venezuela zadlužují. Pravda, je to rozdíl vah, ale princip je stejný. Putin našetřil a sahá do rezerv, USA zarazily dříve sekeru do futra a ta se prohlubuje. A Venezuela na to prostě nemá...



 Dodatečný dovětek - před chvílí byl přidán na internet text, který to jako další potvrzuje:

Rusko jde hospodářsky do háje a zkrachuje, četli jste tento ...


 

 

 

Rubriky: ~ Štítky: ,

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

USA - Saúdská Arábie - Rusko
před rokem

Saúdská Arábie je letitým spojencem USA. Američtí experti prý Saúdům poradili s efektivnějším pumpováním mořské vody do vrtů..........
To se dělá, že se do vrtů vstřikuje mořská voda "s cílem zvýšit tlak v ústí vrtů a zvýšit tak produkci". Skutečný stav ropných rezerv Saúdské Arábie není znám. Tvrdí o sobě, že mají druhé největší ropné zásoby na světě (268 miliard barelů) po Venezuele (306 miliard barelů).

http://blisty.cz/art/78398.html

Ale teď to asi Saúdové rozjeli s vodou nějak ve velkém, že ty ropné vrty ani nemůžou odstavit z provozu a musí těžit a těžit a prodávat a prodávat?

Zjevně ale Saúdské Arábii takové nízké ceny ropy nevyhovují!
Vždyť ropa představuje 90 % jejich státního rozpočtu, loni měli rozpočtový deficit, letos budou mít ještě větší rozpočtový deficit a budou muset vydat státní dluhopisy.

Takhle sám sebe ožebračit a skončit ve státním bankrotu, jen aby vyhověli ministrovi zahraničí USA Johnu Kerrymu, aby Katar postavil plynovod přes Sýrii a Turecko a do Evropy a uškodili tím Rusku? Saúdové se asi zbláznili?

11. října 2015 se ruský prezident Putin setkal s ministrem obrany Saúdské Arábie, korunním princem Mohammedem bin Salmán, na Formuli 1 v Soči.

Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
If the mountain will not come to Mohammed, Mohammed must go to the mountain.

Mimochodem, třicetiletý princ Mohammad bin Salmán je už několik týdnů pod palbou - nezvládá válku v Jemenu a v červnu utratil částku 200 milionů korun za obří párty na Šmejcově ostrově na Maledivách.
(Jiří Šmejc, lichvář Home Credit, Air bank, PPF Group je zlodějský kumpán Petra Kellnera).

Asi má nervy v kýblu. Nedivím se.

http://www.expres.cz/saudsky-princ-party...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...