Ekonomika Ruska, České republiky, USA a Evropy bez růžových brýlí

 

Konec roku a začátek nového  je přesně tím obdobím, kdy bychom neměli občanům lhát a dát jim naději, či upozornit na těžkosti, což i to znamená, že víme li o nebezpečí, dokážeme mu čelit a pomáhat. A to není málo.

 

 

A tak učiňme obsáhlou analýzu,  kterou lze třeba za půl roku zesměšnit, či porovnat s ostatními, které jsou na úrovni Wall Street a a dalších expertních míst.

 

Začněme Ruskem, kolem kterého se nyní vše točí.

 

Všude v mainstreamu se píše, že už už je Rusko na kolenou. Popišme pravdivě plusy a mínusy, bez ideologického vynechávání kladného a zdůrazňování záporného.

Takže – Rusko  není v situaci, kdy má na rozdávání a může si dovolit cokoliv. Dnes se prodává ropa přibližně za 35 dolarů. Pokud takto dlouhodobě zůstane, musí opět rubl klesnout z nynějších cca 70:1 až na 90:1. To určitě nevyvolá nadšení u ruské veřejnosti, stejně jako to může vyvolat západní extázi nadšení z úpadku Ruska. V případě, že by cena ropy klesla až na nějakých 25 dolarů za barel, kurz rublu může jít až na 105 – 110 vůči jednomu dolaru. Jaký by potom propaganda mainstreamu dostala impuls si lze lehce představit. A přitom tato cena není nereálná ve střednědobém období, které může trvat až do podzimu roku 2016. Ustojí to prezident Putin a stabilita Ruska?

 

Měla by a zde jsou důvody, které málokdo ví:

 

Že Rusko nemá sytém známý ze západní Evropy, lze lehce vysvětlit. Zatímco u nás apod. sice některé věci schvaluje vláda, ale jednotlivá odvětví jsou řízena v zákonném koridoru a změny musí odhlasovat parlament, v Rusku toto řeší často výnosy a nařízení prezidenta Putina. Pokud by tímto způsobem (a skutečně i to v Rusku bylo) vládl někdo neschopný, navíc podléhající západním podrazům a zneužívání, (jako za Jelcina, kdy Rusko okradli  a rozvrátili za nadšeného potlesku a pochlebování), není to dobrý systém.

V minulých dnes začal přesun USA vojsk na Ukrajinu
V minulých dnes začal přesun USA vojsk na Ukrajinu

A že minutu před zhroucením skutečně Rusko bylo. Pak nastoupil Putin, zlodějské rádce a pochlebovače vyhnal, a Rusko šlo nahoru. Což USA nesly nelibě a rychle obklíčily pod hlavičkou NATO půlku ruských hranic. V takovémto období je ruský systém ideál a západ to ví. Proto útočí na osobu Putina a psychologicky méně na Rusko jako celek.


Je Krym expanze Ruska, nebo logická obrana před USA a NATO?

Jenom primitiv uvěří, že je to expanze Ruska!
Jenom primitiv uvěří, že je to expanze Ruska!

Kdybychom nevěděli (a my před pěti léty skutečně nevděli), že raketové základny a údajné nebezpečí nečíhá z jakési zaostalé Severní Koree, ale že USA raketové zbraně jsou cílené

pouze na nerostné bohatství Ruska, Afriky a arabská jara nejsou bojem za demokracii, ale pouze smrtelný boj o ropu a plyn, kdy se vlády USA neštítí pozabíjet statisíce lidí ve Vietnamu, Sýrii, Iráku stejně jako v Africe a snažit se přiřknout šílené zabíjení místním  vládám, asi bychom stále jásali nad dalšími raketovými základnami pod hlavičkou NATO. Že tupí Američané se svojí přezíravostí nepochopili, že my v socialistické zóně jsme v propagandě byli cvičeni padesát let, tudíž když protiruská masáž začala být kontraproduktivní a lidé už se veřejně smějí Palatům, Applebaumovým, Soukupům z Hospodářských novin, jakožto Romancovovům a Procházkovým (Petra), stále to přičítají malému množství informací a nikoliv stupidní a přepísklé mainstreamové masáži...

Ekonomika

Mezi lidmi je stále zakořeněn ruský neandrtálec a medvěd, těžkopádný, zaostalý a hloupý. Ale pouze pár zasvěcenějších ví, že to není pravda. Navíc je tam jeden faktor u nás známý pod staletým příslovím: „Bída naučila Dalibora housti“. Rusko totiž za 15 let udělalo skok, který se dá srovnat pouze s Čínou. (Nebo k Americe před 200 léty) A co je tím hybatelem? Zapojení dětí a mládeže do technických oborů. Putin například svými výnosy nařídil celostátní soutěže v této disciplíně. (My se po vzoru západu odkláněli a nemá dnes kdo dělat konstrukce, technické obory a zoufale hledáme kádry stejně jako západ.) Putin svými výnosy nařídil akcelerovat nejvyšší zapojení univerzit a zbrojařských firem, jakožto zbraně s nejvyšší přidanou hodnotou. A na prvním místě je opět člověk, což v bývalém Sovětském svazu nebylo. Akceleroval propojení s Čínou a Indií, navázal před BRICS propojení s Jihoafrickou republikou a Brazílií. Obrovská devalvace nastartovala společně s tlakem vlády proces, kdy nejvyspělejší komponenty do počítačových systémů nahrazuje ruská výpočetní elita. Na mnoha věcech spolupracují špičky Ruska, Číny a Indie. Té Číny, která ve vynálezech předběhla USA a Indie, která má technologická centra na úrovni USA. (Nezaměňovat se zaostalostí Indie mimo hlavní centra.) Ruské mikroprocesory se budou dodávat například do počítačů Lenovo a to je trh, který USA pozvolna ztrácejí. A matoucí krize Ruska po pádu ceny ropy a plynu je děsivě zavádějící a USA se šeredně mýlí. Nebo lžou. Toto je pouze období před ekonomickou explozí.

Co „zavinily“ sankce

Že Rusko má se sankcemi problémy, je samozřejmě pravda. Jenomže zde máme další data, která už nejsou tak jednoznačná. V první polovině roku prudce poklesly úvěry pro podnikatele. Pak se úvěry rozmrazily a… Začal boom podnikatelských aktivit. Banky snížily prohibitivní sazby a zvýšilo se průměrné měsíční čerpání ve výši 15% ve srovnání s první polovinou. V absolutních číslech bylo zahájeno více než 124 tisíc podnikatelských aktivit, což je třikrát více než v loňském roce. Tak proč se o tomto čísle tak sveřepě mlčí? Přitom v západních zemích by nad takovýmto číslem jásali jako nadšení z budoucnosti! Tak kde je ta ekonomická pravda a logika? A připočtěme si, že i Brazílie už vidí světlo na konci tunelu a investoři už se na hranicích štosují. Pravda, něco je spojeno s olympiádou, ale vypadá to, že propad už je u konce stejně jako v Rusku.

 

Další senzační zprávy jsou ze stále klesajícího odbytu ruského plynu a ropy. Přitom nejen numerické modely přesně ukazují, že zatím USA vše hraje do karet. Relativně teplo v USA a západní Evropě, Iránu "náhodně" USA od ledna zrušily sankce a povolily vývoz a ve stejné době USA uvolnily strategické zásoby ropy na vývoz opět do Evropy. To, že současně se uvolňuje Iránu vývoz a ropné zásoby z USA, trkne i slepého.  Je to americká hra vabank. Boj kdo s koho. Americké těžařské firmy se hroutí, ale vrty dodávají stále velké množství plynu a ropy. (V dalším díle o USA bude přesnější odhad)

 

 


Pokles kapitálových výdajů však ohrožuje budoucí těžbu. Firmy se letos zaměřovaly pouze na projekty, u kterých je rychlá návratnost. Naopak omezily průzkum a dlouhodobý rozvoj. Přirozené vyčerpávání ropných polí však znamená, že je potřeba dále investovat, aby se zastavil pokles těžby. A USA, jak víme, na průzkum nedávají už vůbec nic.

Takže shrnuto a podtrženo: přestože USA donutily většinu států světa zahájit ekonomický boj proti Rusku, kde Rusko bere tak ohromnou sílu nejen vzdorovat, ale dokonce v mnoha ohledech drtit USA akcelerací tam, kde se mělo zhroutit? Jiná věc je, zda to ustojí psychologicky. Když se lidem bude ukazovat poměr rubl versus dolar, tak občany Ruska časem nebude zajímat, že USA se drží nad vodou zásluhou šílených dluhů a kvantitativního uvolňování, včetně obsazení všech mezinárodních institucí svými lidmi. Prostě suchá statistika může občany Ruska zacloumat a o tom tato hra na život a na smrt je. O ničem jiném!

 

Troufnout si určit vítěze? To asi nedokáže seriózně nikdo. Za přepokladu, že to Putin ustojí a Rusové nezpanikaří ani při ceně 110 rublů za dolar, bude mít Rusko vyhráno a svět dostane jiný řád. V opačném případě – a na to se USA připravují posílením armády kolem Ruska, kdy přesouvají vojska na Ukrajinu včetně těžkých zbraní a budoucích raketových základen, může čekat Evropu katastrofa. V jaderné válce není vítězem nikdo. A že by se to do USA nedostalo?

Osobně odhaduji, že první výsledky tohoto boje uvidíme začátkem roku, ale skutečné a daty podložené někdy kolem léta 2016, kdy prostě břidlicové vrty přestanou dodávat suroviny a akcelerace zhroucení bude zvyšovat tempo. V ten okamžik uvidíme, zda Rusko svoji roli ustálo a zda Putin podlými úskoky prošel vítězně. Co se může stát, pokud by se to nepodařilo? Raději nemyslet, protože zhroucení Ruska by destabilizovalo celý svět.

 

Další díl bude Česká republika

 
 

Rubriky: ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Artemio
před 10 měsíci

Neznám Vás jsem tu poprvé, a myslím, že jste to přesně vystihl, bez ideologií a nějaké nenávisti, díky, jen tak dál.

Děda
před 10 měsíci

Souhlasím s hodnocením v článku.
Evropa zpohodlněla, a zdegenerovala všobecně i politicky. Ve smyslu stárnutí civilizací. Je téměř odsouzena k zániku.

Rusko nezestárlo, strádání historické i současné a nástup Putina je udržuje ve stavu biologické mladosti, vysoké aktivity. Sankce západu mu sice krátkodobě činí nemalé problémy, ale v delší perspektivě je drasticky posílí. Posílí svou soběstačnost, otočí vazby na lepší partnery než je předlužená a zrádná Evropa.

Vzhledem k jeho podstatnému vojenskému jadernému strategickému potenciálu, a nyní i rostoucímu politickému, je spolu s Čínou hybatelem přeuspořádání ve vyspělejší půlce světa.
Zhatit to může jen jaderná válka vynucená ze strany USA.

martin
před 10 měsíci

..doufám jen ,že se Putin nezakope v Sýrii na delší dobu než jeden rok...sice to to cvičení v Syrii ročně stojí RF asi jen dvě lmd dolarů, ale každej peníz pro obyč lidi dobrý...bez lidí za zády Putin nic neudělá... a čert a 5.kolona nikdy nespí...ale je to machr a on to ustojí a s ním i ruský lid..on tu byl a amerika tu nebyla...kdo by to byl řekl: dolar po jeho uplném rozmělnění, kdy se natiskly biliony dolaru je novodobě na maximu..ropa na minimu ...burz. indexy na maximech..a zlato 3 roky klesá..jeto jak v blbcem napsaný ekonomický analýze...snad se podaří prodat US dluhopisy, aby to zatřáslo i USA a obyč lidi se tam taky ozvali a vyšli do ulic

Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 10 měsíci

O životaschopnosti VÝCHODU nemám pochyb. Obavy mám z vyprovokovaných PROXY konfliktů po celém světě. Dedolarizace postupuje, chce to ale čas. Obyčejní lidé nemají "osoh" z válek, ti platí svými životy. Kdo má zisk, "nám" pomalu dochází.
Svobodným INTERNETEM proti vymývání mozků! Bunga bunga!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...