V záplavě zpráv o poklesu Ruska mizí informace o USA a Evropě



Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
 

Výsledky za 4Q v USA byly nejhorší od roku 2009

 Výsledky hospodaření za 4Q15 zveřejnilo již 87% firem z báze indexu S&P 500. Podle dosavadních statistik zisky firem v posledním čtvrtletí loňského roku poklesly již třetí čtvrtletí v řadě a to konkrétně meziročně o 4%, což byl nejhorší výsledek od 3Q roku 2009.


I přes snížená a tradičně pesimistická očekávání, byl nakonec podíl pozitivních překvapení nejnižší za poslední 4 roky. Nejmenší podíl překvapení zaznamenal sektor veřejných služeb s pouze 15%, poměrně špatně na tom s 30% byl také sektor energií. Na opačné straně spektra se ocitly technologie a péče o zdraví s podílem pozitivních překvapení na úrovni 70 respektive 65%.

Mezi největšími štikami s tržní kapitalizací nad 100 mld. USD 60% výsledkových zpráv pozitivně překvapilo v porovnání s 52% pro 50 nejmenších zástupců a 54% u 400 středně velkých firem. Plných 81% firem, jež už zveřejnily své výsledky, vydalo varování pro vývoj v dalších obdobích. Aktuální pětiletý průměr se pohybuje na cca 72%.

Plnou třetinu negativních výhledů obstarává energetický sektor. Očekávání trhu pro 1Q počítají s meziročním poklesem zisků o 5,5% oproti poklesu o 4,8% odhadovanému loni  v září.

 

Evropské výsledky za 4Q15 - největší zklamání od r. 2007

 Evropská výsledková sezóna za 4Q loňského roku případně za celý loňský rok je teprve ve své polovině a už je zřejmé, že závěr loňského roku byl s největší pravděpodobností nejhorší od roku 2007.


Analytici nyní odhadují, že firemní výsledky za 4Q budou ve finále v lepším případě v průměru pouze stagnovat oproti původně očekávanému růstu o cca 4%.
Zklamání z výsledků vede k růstu podílu snížených doporučení v největší míře od roku 2011. S problémy se potýkají banky, průmyslové podniky a dokonce i jinak velice odolný a nezávislý sektor zdravotní péče.
Deutsche Bank poprvé od krizového roku 2008 vykázala ztrátu, pokles zisku Credit Suisse byl největší od konce krize, firmy jako Moeller-Maersk, GlaxoSmithKline, Roche, Novo Nordisk a Novartis všechny zaostaly za odhady trhu.

Pouze 20% respondentů v rámci průzkumu Bank of America očekává v tomto roce růst evropských firemních zisků. Báze indexu Stoxx Europe 600 se nyní pohybuje na PE ocenění na úrovni 14 oproti rekordním 17 z loňského dubna.

 

Tento článek podléhá licenci Creative Commons

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...