Tereza Spencerová o SOHR, Langšádlové a o (proti) ruské propagandě.

 

Tereza Spencerová
Tereza Spencerová

 

Jako vždy skvělá Spencerová (Literární noviny), která by ve svobodném státě (skutečně svobodném, nikoliv, že se zatím ještě nezavírá - zatím - za názor) musela být největší hvězdou nejprestižnějších psaných deníků.

 

Vyjímáme zde jenom tři zkrácené  pasáže, ale celý článek stojí za přečtení.

a nesmí zapadnout!

Zrovna ve středu takový ten divný podnik, který se jmenuje Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) -- ve skutečnosti je to jen jeden syrský emigrant, který sedí v patře nad svým secondhandem v britském Coventry a za peníze z EU je skoro monopolním dodavatelem „zaručených údajů“ ze Sýrie pro potřeby Západu – uvedl, že si ruské bombardování od počátku listopadu vyžádalo na 1700 životů civilistů. Pokud ano, tak mi jich je líto, samozřejmě. Jenže, za a) to číslo nelze nijak ověřit, za b) to číslo není v porovnání s celkovým odhadovaným počtem obětí v pětileté válce nijak vysoké a nelze ho ani v nejmenším srovnat se čtyřmi miliony obětí americké agrese do Iráku a jejích důsledků, za c) sama SOHR ve svých přehledech obětí běžně uvádí kolonku „civilista se zbraní“, čímž míní kohokoli bez řádné vojenské uniformy, třeba i džihádisty z al-Káidy nebo Daeše, a tím se ono číslo 1700 obětí samo od sebe zpochybňuje..

Minulý týden jste byla na sociálních sítích nařčena, že ignorujete válečné zločiny bombardérů Ruské federace v Sýrii. Čili... Ignorujete?

Proč „tuplovat“ něco, co už je všude? Raději se soustředím na to, co mi při popisu vývoje situace připadá důležitější – a o čem pro změnu naše mainstreamová média vesměs raději mlčí. Za druhé, když útočí třeba Izrael na pásmo Gazy nebo na Libanon, za civilní oběti vždy oficiálně „nese vinu“ Hamas, potažmo Hizballáh, protože své bojovníky „zamíchali“ mezi civilisty. Když útočí USA, ať už přímo nebo prostřednictvím bezpilotníků na Blízkém východě nebo třeba v Pákistánu či Africe, platí v zásadě totéž. Když ale ve stejné situaci bombardují Rusové, padá vina za civilní oběti jen a jen na ně. A takto nastavený dvojí metr mi přijde trapný – a ať mi nikdo, proboha, neříká, že zatímco my bombardujeme a zabíjíme humanitárně, demokraticky a hlavně vždy jen „nedopatřením“, tak oni nelidsky, hnusně a hlavně záměrně. To je fakt trapné, na úrovni té dnes už „slavné“ učitelky od Jílkové. 

Jednoduše řečeno, co to Američané provádějí v Libyi a co si od toho slibují? Konsolidaci roztříštěné země, či jen ovládnutí její větší části?

Další otázka, na niž lze odpovědět jen „nevím“. Zkusme si ale připomenout, že od druhé světové války – pro spoustu našich ideologů je to asi trapné – mají USA za sebou „nevítězství“ v Koreji, porážku ve Vietnamu, vítězství v maličké v Grenadě, v Afghánistánu se už patnáctý rok přetlačují s osandálovanými vousáči z Tálibánu, a kam vstoupily na Blízkém východě, tam po nich namísto triumfu zůstal jen zmar a lidské tragédie. A následně i migrační vlna do Evropy, samozřejmě.


V Praze proběhl seminář o ruské propagandě. Nechme mluvit některé jeho účastníky, a pak zkusme komentovat jejich tvrzení.
Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09): „V souvislosti s děním na Ukrajině, migrací a válkami na Blízkém východě se začalo v našem prostoru šířit mnoho informací, o kterých se dá říct, že jde o součást propagandy. Jde o fámy, mýty či konspirační teorie. Propaganda míří na zpochybnění EU, o kterou je opřena naše prosperita, ale i bezpečnost.“
Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL): „Důležité jsou aktivní justiční kroky proti ruské dezinformační aktivitě. Když narušuje ústavní pořádek, je třeba to začít trestně stíhat. Je nutné, aby se ruské propagandě zvyšovaly náklady všemi prostředky – mazáním, blokováním a izolováním jejích webových serverů, e-mailových komunikací, Facebooku, aktivních exponentů a agentů až po policejní a justiční kroky. Proruské trolly mazat, vůbec žádnou diskusi nevést. Jestliže s nimi budeme diskutovat, účel jejich kampaně ještě znásobíme.“
Jakub Kalenský (expert EU na boj s ruskou propagandou): ,,...A pokud by to stále nebylo jasné, cituji slova ruského ministra obrany Sergeje Šojgu: Nadešel čas, kdy si musíme uvědomit, že článek, fotka a video, to všechno je jenom nový druh zbraně.“

Pro mnohé to měla být „událost týdne“, ale ve výsledku se proměnila v surrealistický „ohňostroj marnosti“. Je svým způsobem neuvěřitelné, že tady kdosi – a je fakt jedno, jestli EU, tedy i čeští daňoví poplatníci, nebo Soros a další – financuje tak šílené divadlo, které nám jen trochu starším připomene dospívání. Jinými slovy, že se část našich „elit“ v době, kdy jim v důsledku jejich vlastní politiky teče do bot, chová úplně stejně hloupě jako kdysi Biľak a spol.

Myslím, že každý soudný člověk si sám pro sebe dokáže odpovědět na otázku, do jaké míry je současný stav ve světě, nebo třeba jen v Evropě, důsledkem konkrétní západní politiky, a do jaké míry je dílem ruské propagandy, tedy „článků, fotek, videí“. Zajímavější je, že dnešní „kontrapropagandistický“ atak proti Rusku je veden záplavou slov a souvětí, při jejichž čtení nebo poslouchání si rychle uvědomíte, že jsou to ve skutečnosti jen prázdné plky. Vrstvení nejrůznějších adjektiv, která mají navýšit dramatičnost situace a všeobecné napětí, tu vyprázdněnost zachránit nemůže.

Po vzoru paní Langšádlové, která stranicky povinně vidí ruského agenta pod každým kamenem, bych si proto dovolila upozornit, že tak hloupé ataky proti Rusku mohou u myslících lidí jen vyvolat zájem o to, co že to kde Putin ve skutečnosti dělá. Jinými slovy, naši bojovníci proti Putinovi jsou tak hloupí, že mu ve finále spíš nahrávají.

 

Přečtěte si ale celý článek (Parlamentní listy), skutečně stojí za to!

Šílené divadlo, jste hloupí jak Vasil Biľak. Tereza Spencerová o konferenci o ruské propagandě, o prohře Erdogana i o tom, kdo stojí za Hillary Clintonovou


Předešlé

Nesmí zapadnout! Kdo zpracovává v Londýně zprávy pro BBC a Bloomberg o Rusku?

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 8 měsíci

Co si myslí srbští fanoušci o NATO a EU? Podívejte se sami
http://www.eurasia24.cz/zpravy/521-co-si...
=================
Ano, EUROASIA24 jsou proruský server, i když mají v podtitulku: Nejsme objektivní. Straníme dobru.
Napadlo by mě navštěvovat tento a podobné servery, kdyby naše veřejnoprávní ČT a ČRo informovaly i o událostech, které vyznívají PRO Východ a ne PRO Západ?
Platí parlamentní rezoluce z roku 2007 o neutralitě Srbska vůči vojenským paktům?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...