Oberbank - konečně po ČNB vycenila zuby na banku i policie

 

Státní zástupci a policie by se neměli míchat do politiky či bankovnictví. Ale v tomto případě byla drzost už za hranou: zahraniční matky našich bank si myslí, že jsme banánová republika, kam si budou chodit pro peníze, jak je napadne.

Ba co víc, rizika zlodějny má nést český občan, nikoliv banka v rukách rakouských majitelů. A tomu bylo třeba učinit přítrž.  Rakouská bankovní skupina Oberbank má v tuzemsku kolem dvou desítek poboček, které v pátek kvůli zásahu policie zůstaly zavřené.

Protikorupční policie si v pátek do poboček Oberbank v Praze a Brně přijela pro více než 93 milionů korun z účtu firmy Edbusy, které banka měla podle rozhodnutí soudu vydat, ale nesplnila to. Řekl to žalobce Michal Galát.  Zkrachovalá společnost Edbusy nabízela klientům "výhodné" úvěry - podmínkou byla zálohová platba. Peníze vybrala, ale úvěry nedávala. Prostě dle popisu další „šmejdi“. A tyto peníze banka Oberbank odmítla vydat. Nezbylo nic jiného, než jí tuto hotovost odebrat.

A zcela podle logiky. Za to zaslouží jak státní zástupce, soud i policie pochvalu. Peníze by se měly dostat nejdřív na depozitní účet soudu, soud pak rozhodne o jejich rozdělení klientům, které firma Edbusy, slibující výhodné úvěry, podvedla.

 

Spolu se zpřísněním kontroly ČNB (které se Evropské unii a obhájcům jediného centra hrubě nelíbí) je to další přítrž gaunerům, kteří si v našem bankovnictví dělali, co chtěli. (Pokud je rozsudek správný, jehož kriminalitu samozřejmě nemůžeme posoudit

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...