Rusko a rubl se hroutí. Má Putin na kahánku? Šokovaní experti nad rozhodnutím Bank Rossii

 

30.ledna 2015

Všechny ekonomické servry v extázi. Od Patria Online po Bloombergy. Co se to vlastně děje v Rusku? Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová tvrdí, že drama už nehrozí. Kdo se zbláznil? Nebo se teprve zblázní….?

 

Šok nad snížením sazby v Rusku

 

A hned po celém západním světě sledují ukazatele, jak se rubl totálně zhroutil. Není problém dohledat a společně s útokem ratingových agentur USA na Rusko jásají: Putina dokopeme… (Lze dohledat, nemá cenu sem kopírovat)

 

Ruská centrální banka sráží sazby a s nimi rubl  Roklen24

Položím zásadní otázku: všichni odborníci ekonomové jakoby neviděli odvrácenou tvář. Nebo nesmí vidět, aby se na ně nenaštval Bílý dům a Brusel? A přitom Jakunin přesně vystihl Alfu a Omegu, proč sankce a ropa jsou dvousečná zbraň.

 

 

 

Nemá cenu komentovat, že po počátečním šoku a otřesu, kdy na burzách zase část spekulantů pláče, rubl začal posilovat, lehká ropa v Texasu WTI ropa (West Texas Intermediate) zareagovala dalším z dlouhé série propadů, 44,45 USD, zatímco ropa Brent vyskočila až na 53 dolarů. Ale to hlavní. 

 

Smích USA a EU…? Je skutečně  proč?

Americká ekonomika zpomalila více, než se čekalo

Řekové oficiálně: Nebudeme plnit podmínky pomoci

Caterpillar pokles o 7,4 % na akcie: katastrofální zprávy – omezení těžkých strojů pro těžbu ropy

DuPont  či Procter&Gamble v děsivém výhledu

Silný dolar ohrožuje USA, přitom inflace klesá

Deflace se v eurozóně ještě prohloubila

Propad lednové inflace (deflace) v Německu na -0,5 %

 

Ne, nemá cenu dál zahlcovat čísly. Toto není odborný seminář (každý si však může dohledat) Ale kde je ta odbornost odborníků…?

Co tím sleduji:

Již se projevují sankce na Rusko. Nyní by potřebovaly USA a EU srazit měny, ale jak, když ani kvantitativní uvolňování nepomáhá, šílené zadlužení sráží všechny státy, Řecko, Španělsko, Kypr ale i třeba Francie už je na lopatkách a přitom teroristické akce na bankovní systém Ruska a podvodný rating pod vládou USA ruskou měnu snižují? A západ by potřeboval opak!

 

USA se trochu zvedly pouze tím, že natiskly miliardy dolarů, totéž dělá nyní Evropa (eurozona)  a pak najednou guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová ještě klidně sníží cenu rublu.

Podívejme se kolem:

Ministr Jurečka přemýšlí, jak zákonně vytlačit nekalou konkurenci v zemědělství. Naše banky musí odesílat nekřesťnaské peníze matkám na západ (dnes už nikoliv zisky, ale sprosté okrádání), Francouzi mají rekordní nezaměstnanost, jejich zemědělci žádají ještě větší dotace, aby mohli vyvážet, zatímco jejich okolí se urputně brání jejich dovozu, Poláci dostávají největší dotace, aby nás zavezli nejlevnějším zbožím, zatímco my hledáme právní unijní cesty, jak tomu zabránit.

Kocourkov? Samozřejmě, ale ukazuje to katastrofu předložené eurozony a dolarozony a zoufalou snahu, jak z toho ven.

Kocourkov? Samozřejmě, ale zavinil to Putin a Rusko?

 

A Rusko se zdálo jako snadný terč. Jenomže ouha. Bank Rossii se ukazuje, že má bystřejší a inteligentnější potenciál než FED, Wall Street na Manhattanu v New York City i s partičkou Nobelových cen, které si dávají sami sobě…

 

Ty překvapivé tahy je šokují a nevědí si  s nimi rady. Stačí se podívat na zoufalou snahu (další důkaz) USA v čele s Obamou rozmlátit BRICS, neboli srazit Brazílii a další státy, naposledy zoufalé podlézání Indii…

 

Do očí bijící...
Do očí bijící...

Jsou ještě USA ekonomicky svéprávní? Nebo trapní? Putin létá po celém světě, připravuje Rusko na budoucnost a Obama leze do trenýrek státníků, se kterými se Putin dohodl? (Trapnost americké výpravy je už na úrovni přátel banánů z Afriky)

 

Tak kdo je na tom hůř?

(Opět nezaměňovať výchozí základnu, což je snadný terč hloupých demagogů)

 

A na závěr dnes prosím: není to psáno akademickou řečí ekonomické UK, avšak není zde jediné věty, která by se nedala dohledat v oficiálních a relevantních svodkách.


P.S. 26.ledna jsem dostal šok z Lenky Zlámalové:

Co se stalo Lence Zlámalové příchodem do ECHO24?

 Potvrzením je dnešní (sobotní) vyjádření na Roklenu: Reuters s odvoláním na analytiky a činitele napsal, že těžba ropy v rámci OPEC v lednu stoupla. Naznačuje to prý, že klíčoví členové tohoto ropného kartelu si stojí za svým a nadále odmítají podpořit ceny. A fakta...? Stoupla, ale v Rusku.. Společnost Baker Hughes později oznámila, že počet vrtných souprav pro těžbu ropy v USA klesl v uplynulém týdnu o 94 na 1223 těchto zařízení. Pokles je nejvýraznější od roku 1987!

Kvalitu expertů prosím posuďte sami...

Petr Pokorný

hranice svobody

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Hwa Jurong
před rokem
Příspěvek byl smazán administrátorem.
Důvod:

SPAM

z
před 2 roky

Do hlavy néé! Jaku moc vlastně mají prezidenti v USA?

ANKARA - Všechny strany se nyní shodují, že americká vojenská pomoc umírněným syrským bojovníkům proti režimu Bašára Asada se nevydařila, napsal americký deník The Wall Street Journal. Podle něj byl tento program byl zatím nejriskantnějším počinem Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Sýrii od začátku občanské války v roce 2011.

Konflikt si vyžádal přes 200 000 obětí a Asad je stále u moci. Umírnění bojovníci kontrolují jen zlomek severní Sýrie, zatímco Islámský stát a fronta An-Nusra, odnož Al-Káidy, si pozice drží. Celé jednotky, které CIA podporovala a které prošly americkým výcvikem, se buď přidaly na stranu Islámského státu, přestaly bojovat anebo se pohřešují.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/blamaz-cia-umirnen...

Zeolit
před 2 roky
Lubomír
před 2 roky

Excelentní. Excelentní, co dodat? Nic. Přesně jak zde píšete. Chtěl bych znát toho, kdo by tento článek dokázal vyvrátit!

ID
před 9 měsíci

Zdravíme Lubomíra,
excelentní ano ale jen zde na pařátu,na PP by jste s tím neprošel ,jinak je ID v zákazu ,zdravím

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...