Petr Žantovský: Je to jen na nás, vážení koncesionáři, co České televizi dovolíme!

 

Petr Žantovský
Petr Žantovský

 

Vážení kolegové,

toto oslovení je zcela na místě, protože ve věci, o níž chci psát, jsme všichni jaksi společně namočeni, i když jsme se o to nijak nezasloužili.

 Petr Žantovský: Otevřený dopis koncesionářům České televize

Podle českých zákonů totiž máme všichni povinnost platit tzv. koncesionářský poplatek, který inkasují tzv. veřejnoprávní média – v míře objemově podstatně větší a s výsledkem mnohem tristnějším Česká televize, proto se v tomto dopise omezím právě a pouze na ni. Vy, jakožto koncesionáři neboli poplatníci druhotné daně, máte však nejen povinnost ze svých peněz financovat činnosti provozované Českou televizí. Vy jste – díky tomu zákonu, totiž v postavení spoluvlastníků té instituce. Myslím, že je načase, abyste si uvědomili, že k povinnosti patří neodmyslitelně i toto právo, a to začali uplatňovat.

Oč totiž jde: do České televize ročně proudí z Vašich poplatků více než 7 miliard korun. To je částka zhruba srovnatelná s tou, kterou má k dispozici celé naše Ministerstvo kultury. Přitom Česká televize požívá ochrany zákona č. 483/1991 Sb., který přijala Česká národní rada 7. listopadu 1991. (Napadá mne v té souvislosti, zda ten zákon nebyl jakousi opožděnou pomstou nebohého Lenina za předchozí listopadovou porážku jeho komunistických iluzí, ale to už by byl asi moc velký fatalismus, zřejmě šlo fakt jen o shodu dat.)

Nuže, ten zákon č. 483 zcela odpoutává Českou televizi od jakéhokoli vlivu státu, ale i společnosti na to, co se v ní děje a bude dít.  Zavádí zcela vágní terminus technicus „veřejnoprávnost“, aniž by přesně definoval, co to znamená. Ve výsledku – čtvrtstoletí poté se zkušeností již dosti letitou, můžeme konstatovat, že „veřejnoprávnost“ je to, co „veřejnoprávností“ nazvete. Příkladně pracovníci ČT si ten pojem bezpochyby často vykládají ve smyslu „nechte nás dělat, co chceme, plaťte nás za to, aplaudovat konec konců nemusíte, nám je to jedno – od doby, kdy byly vynalezeny peníze, jsou beztak slova díků zbytečná“. Podle toho také většinou vypadá to, co vám dnes a denně ČT servíruje. Vlastní postoje a názory na děni u nás i ve světě prokládá pravidelným očerňováním těch, kdo tyto názory nesdílí. Je téměř pravidlem, že takové ani nepustí do svého vysílání, aby jí nekazili tu její unisono selanku, ačkoli jí to ten výše řečený zákon doslovně ukládá.

Čtěte se mnou: „Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů, přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky, vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení, kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti.“

Asi se shodneme na tom, že kdyby Česká televizi vskutku toto ustanovení dodržovala, zřejmě by se nenašel nikdo, kdo by reptal, protože všichni by si ve vysílání našli to svoje – podle svého přesvědčení a politických, náboženských či filozofických názor. Místo toho jsme však denně svědkem šíření netolerance, stavění bariér mezi jednotlivé názorové skupiny, známkování, kdo je náš, kdo cizí, kdo je dobrý, kdo špatný, koho připustíme, a koho nikoli. Česká televize ve své velké části – a teď mluvím o zpravodajství, neboť o svobodný přístup k informacím přece jde dnešnímu občanovi v této spletité době především – slouží jen zájmům jedněch a ignoruje zájmy druhých. Bylo by tedy správné se nad tím zamyslet.

Protože nepředpokládám, že povstane skupina, jejíž ideje ČT hlásá, a přihlásí se k povinnosti tuto „svoji“ televizi také samostatně spravovat, tedy financovat, a osvobodit od této tíže ty, pro něž tato televize nevysílá, měli by povstat právě oni a říci: vysílejte také pro nás, protože také my vás platíme. Bez našich peněz byste přišli na buben. Všechny velké světové metropole se jen hemží nezaměstnanými novináři, tak abyste náhodou nedopadli podobně. Uvědomte si, že my, ne váš management, jsme vaši skuteční zaměstnavatelé.

Je to jen na vás – nás, vážení koncesionáři. Česká televize si vůči nám dovolí jen tolik a právě tolik, kolik jí sami dovolíme. Měli bychom se konečně přihlásit o slovo a chtít po naši televizi, aby nám, ne partě vykutálených pragmatiků někde v politických škamnách – skládala účty.

Petr Žantovský

 

Úzce souvisí s

Spacák Ruml a ti druzí v roce 2000, aneb boj o svobodu slova v České televizi

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
František Zifčák, Ing.
před 10 měsíci

Dejte nám právně odůvodněný důvod proč TV neplatit.
To se budete divit co se stane! Zifi

Leon
před 10 měsíci

Jak ČT mlčí ke kauze Sobotkových emailů, včera ve zpravodajství, co je od 19 hodin, ani slovo.
Události, hlavní zpravodajská relace České televize.

anabel
před 10 měsíci

Marie Doležalová - Co je nejlepší na Stardance?:
"Nejlepší je, že Marek Eben každou sobotu ráno rozlévá nové a nové druhy šampáňa a dává k nim taky zajímavý výklad, a vůbec nejlepší je, že Marek Eben dělá při všech projížděčkách úžasné nekorektní vtipy, které nás rozsekají a on je vždycky zakončí povzdechem, že “tohle si ale večer nebude moct dovolit.”"

http://www.kafeacigarko.cz/co-je-nejleps...

NOVÉ A NOVÉ DRUHY ŠAMPÁŇA, nemám slov. No, aspoň víme, jak se v České televizi mají báječně za naše koncesionářské poplatky.

anabel
před 10 měsíci

Kouknu do dnešního programu ČT1 a zírám:

09:00 italská telenovela Okouzlení V (rok výroby 2002)
09:55 německý krimiseriál Hubert a Staller - Podfukář (rok výroby 2011)
10:45 americký krimiseriál To je vražda, napsala III - Namaluj mi smrt (rok výroby 1984-96)
13:25 americký krimiseriál Soudkyně Amy IV - Všichni lžou (rok výroby 2002-03)
14:25 americký krimiseriál To je vražda, napsala III - Nic pro zasmání
15:15 německý krimiseriál Hubert a Staller - Vražda v prasečáku (rok výroby 2011)
22:05 britský krimiseriál Taggart - Případ zlatého zapalovače (rok výroby 1983)
23:00 německý krimiseriál Kriminalista - Zasvěcení smrti (rok výroby 2006-14)

Tento program rozhodně neodpovídá veřejné službě dle zákona o ČT a sedmimiliardovému ročnímu rozpočtu ČT?

Kolik asi vyplácí ředitel Dvořák, dlouholetý zaměstnanec zlodějoligarchy Petra Kellnera v PPF, který se stal ředitelem NOVY, protože NOVU tehdy koupil Kellner, svým kumpánům Šámalovi, Fridrichovi, Tvarůžkové, Kroužkové, Zárubové-Witowské, Zárubovi, Novákové-Zárubové-Fridrichové, Kubalovi, Pazderkovi, Szántovi, Bangovi apod., že není na kvalitnější program než omleté staré krimiseriály, o které už nemají zájem na komerční NOVĚ?

Britská veřejnoprávní televize BBC zveřejňuje své náklady, od roku 2009 také pravidelně každý čtvrtrok publikuje detailní výdaje svých ředitelů, položku po položce, jméno po jméně.

Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 10 měsíci

Před chvílí jsem odeslal na OEAEP, kde Petr Žantovský pracuje jako veducí doktorského studia, prosbu o sdělení e-mailové adresy... Źe by konečně se našel ten TITÁN, který by probudil spících víc jak tři miliony koncesionářů k akci? Hezky by ten letošní rok začal! Bunga bunga!

Skolastikus25
před 10 měsíci

Pan Žantovský má plnou pravdu, ale je to od něho jen článek za který dostal zaplaceno, takže je to tak jak píší Jiřík a Karel když do toho pan Žantovský vidí na rozdíl od obyčejných poplatníků tak proč se nesnaží něco proti tomu dělat? Takto to vyzní " dostanu zaplaceno a ještě se zviditelním.

Ježek
před 10 měsíci

Naprosto s Vámi souhlasím,co Vy na to,p.Pokorný

Jiřík
před 10 měsíci

Když řeknete A, musíte taky říci B, tj. jak z toho ven, resp. nejenom kritizovat, ale taky předložit návrh k řešení. Takhle to je jenom jalové řečnění!!!

Karel
před 10 měsíci

Ti, kteří s Vámi 100% souhlasí, jen čekají, že se někdo (třeba Vy), toho ujmete a založíte něco jako organizaci, která s pomocí právníků dosavadní vyděračský systém účinně napadne a dá si za cíl uskutečnit radikální změny tak, aby pojem veřejnoprání nebyl nadále výsměchem.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...