Dokončeny zátěžové testy ruských bank na 25 dolarů za barel. A výsledek? Opět USA nepotěší!

 

Dnes už optimismus Elviry Nabiullinové
Dnes už optimismus Elviry Nabiullinové


ŠOK! Centrální ruská banka v zátěžových testech nasadila tyto parametry: cenu ropy na 25 $ za barel při poklesu HDP o 2,4%.


Zátěžové testy se dělaly od 1. ledna 2016. Výpočet byl proveden u všech bank působících na základě makroscénáře, jehož vlastnosti byly stanoveny na základě odhadu možného vlivu na ruskou ekonomiku a zhoršující se vnější ekonomické podmínky. Scénář předpokládá snížení ceny ropy až na 25 $ za barel a pokles HDP o 2,4%; Tyto události jsou doprovázeny zvýšením úrokových sazeb na ruském finančním trhu a pokles akciových indexů. Parametry byly položeny na  inflaci 7,2%, pokles růstu investic do fixních aktiv o 9,4% a průměrný kurs 82 rublů /1$.

(Připomeňme, že nyní je dolar asi za 65 rublů, cena ropy 50$/barel).


Jaký je výsledek?

I při ceně 25 dolarů za barel překvapivě dobrý. Při splnění těchto podmínek se ruský bankovní sektor může dostat do ztráty maximálně ve výši 0,3 bilionu rublů. "To znamená, že pro bankovní sektor zůstává značný kapitálový polštář, bankovní sektor je schopen vzít v úvahu opatření státní podpory tak, aby vydržely vážné otřesy v případě prohloubení krize," uvádí se ve zprávě.

Centrální banka Ruska opět snížila svou klíčovou úrokovou sazbu: od 14. června na 10,5%. Inflace se stabilizovala, inflační očekávání a rizika snížena, ekonomika  vstupuje do fáze růstu obnovy, uvedla centrální banka v tiskové zprávě. Slabá spotřebitelská poptávka a vysoká míra úspor nevytváří tlak na růst spotřebitelských cen.


 

Další důkaz posilujícího Ruska.
Další důkaz posilujícího Ruska.

 

Uveďme některé podrobnosti 

O rok dříve podle zátěžového scénáře byly podmínky různé: cena ropy - 40 USD za barel, pokles HDP - 7%, inflace - 16% pokles tempa růstu investic do fixního kapitálu - o 13,8%. Nicméně v těchto stresujících podmínkách byl finanční výsledek bank podobný - z nuly na minus 0,3 bilionu rublů.


Vzhledem k tomu, že tyto stres testy bank se dělají podle mezinárodních standardů, jak zareagují americké ratingové agentury? Budou stále pod politickým tlakem americké administrativy, (nám se vždy tvrdilo, že jsou nezávislé, než jsme si je "osahali"), nebo konečně ukáží svobodu a rating Ruska se změní?

A pozor, další zpráva: Centrální banka Rossia zvýšila prognózu HDP Ruska v roce 2016 

Na razantní zlepšení ekonomiky (samozřejmě v poměru, než se očekávalo) zvedá centrální banka Ruska odhad  z -1,3 na  -0,3 až -0,7%, "což je poměrně výrazné zlepšení prognózy HDP pro tento rok," uvedla guvernérka  Elvira Nabiullinová po zasedání představenstva.

Když USA nepomohlo ekonomické vydírání, spustí nyní skutečnou válku? Podobně jako za Hitlera už se sem americké jednotky stahují. S tím rozdílem, že tehdy nás šly bránit. Dnes jsme jejich rukojmí!


Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Přemek
před 5 měsíci

I pro pomaleji chápající se ukazuje, že finanční oddělení od MMF, dolarového systému a krádkodobých trhů je způsob, jak přežít plánovanou sebevraždu euroatlantické tržní ekonomiky. Kéž bychom procitli i my.

zdenda
před 5 měsíci

Ale vůbec nás američané nešli za druhé světové bránit.... US politici spekulovali a váhali a čekali na šanci, jak co nejvíc urvat a co nejméně obětovat.Nakonec zaútočili rok a půl po původně slíbeném termínu, když už Rusové byli v Evropě.A bombardovali všechno, co uviděli, jen aby to rozbili a učinili Evropu závislou na dodávkách z USA a jejich pomoci = zavázat si Evropu na věky vekův....a ted ji terorizují.

gogo
před 5 měsíci

Zvysovani poctu vojaku u ruskych hranic prakticky ve vsech sousednich zemich probiha salamovou metodou. Bohuzel to na ovcany plati a obvykle reakce jsou, ze par tisic vojaku NATO nemuze Rusko rozhodit.

Chtelo by to nejake porovnani v case, aby si bezni lide uvedomili, ze tohle pripomina 30.leta minuleho stoleti.

gogo
před 5 měsíci

Snizeni urokovych sazeb z 11% na 10.5% pred 4 dny probehlo naprosto v klidu. Kurz rublu nevybocil z beznych dennich oscilaci, coz potvrzuje, ze ruska ekonomika si to muze dovolit. Bylo to prvni snizeni sazeb od cervence 2015.

The Saker nikdy nezklame!
před 5 měsíci

Ako sa Rusko pripravuje na tretiu svetovú vojnu

http://www.zvedavec.org/komentare/2016/0...

gogo
před 5 měsíci

Naprosto skvely clanek od znameho byvaleho vojenskeho analytika v zapadni Evrope, nyni zijiciho na Floride. Pro zajemce, original v anglictine:

http://thesaker.is/how-russia-is-preparing-for-wwiii/

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...