Country Pikovice 2015 a česká budoucnost po US ARMY

 

Nádherný příklad zmatenosti lidí v dnešní době. Psát o písních, přátelství a přírodě by bylo stálé opakování a posázavská stezka je krásná, takže krásnější nikdy nebude. Pokud ji člověk nezničí…

 

 Posuzujme lidi podle činů a celoživotních postojů, nikoliv podle částečné životní epizody

 

Podívejme se pro tentokrát na uplynulý víkend na Sázavě jinýma očima.

 

Za prvé to, co se děje v Pikovicích nádherně ilustruje fantasmagorie propagandy a dnešní výroky politických bláznů. V České republice není protiamerická nálada, ale spíše „protipentagonská“, neboli odpor k intervenční a teroristické politice Bílého domu, což se přesně odráží v (ne)lásce k  ruskojazyčné společnosti z Ukrajiny a Ruska a přesto chápání, jak Rusko a Putin chrání svoji zem.  

 

 

A za druhé nám Pikovice a Dronte nádherně ukazují, zda projekty škol, které dokáží podporovat přírodu aktivně a současně plnit vzdělávací program, mají dostávat zelenou. Přírodní škola: Domovská stránka

 

A právě o vzdělávání a náhledu bych chtěl napsat několik vět.

Mnoho let hostí na jaře Pikovice country a folk (nyní pod jinou záštitou – Dronte) hudebníky z Čech i Moravy. Součástí toho bývají programy pro děti jako rýžování zlata a poníci či minikoníci, pro dospělé například ukázky US ARMY a „military country“, byť už to tak Taxmeni nazývat nechtějí. A věřte – nevěřte, nikdo nikdy neprotestoval proti vozům US ARMY, vlajkám, ba spíše naopak. Děti se s nimi nadšeně fotografují a občas i my, dospělí, neodoláme.  A nikdo se za to nestydí, protože tato kultura je nám blízká. (Jak odlišná atmosféra od „Dragounské jízdy z USA, jejíž vojska dokázala pozabíjet 650 000 nevinných lidí v Iráku, protože se prý Bush spletl a my je vítáme a přejeme jim mnoho dalších, podobných úspěchů…?)

 

A součástí tohoto přátelství vznikl i projekt přátel, kteří se společně na této akci podílejí. Už minulý rok jsem si všiml aktivity mládeže, která se o hosty starala. Fajn kluci a holky, v porovnání s těmi, které vidíme na klasických gymnáziích a středních školách. (Jistě, nedá se paušalizovat, ale nebyl jsem sám, kdo si toho tam všiml i minulý rok a nejsem sám, kdo odsuzuje volnost a hulvátství mládeže klasických škol a následně jejich chování už  před východem školních budov). Tento rok jsem měl možnost hovořit se ředitelem Přírodní školy Mgr. Františkem Tichým, který projekt vymyslel, zdá má následnou odezvu uplatnění a jak dělá selekci přijímacích zkoušek. A jeho odpovědi mi vyrazily dech (v dobrém). Vyjedou s dětmi do přírody na měsíc a poznají, zda jsou nadaní a kolektivní. Protože ani samé jedničky neznamenají, zda má talent a píli spojené s dobrým vztahem k okolí.  Studium je denní, studenti nastupují do primy po ukončení 5. ročníku ZŠ a končí řádnou maturitní zkouškou. A hodnocení mimo oficiálního? Asi velmi dobré, když bývalí studenti už do této školy posílejí i své děti.

Když porovnáme s nabubřelými slovy pánů a dam z řad politiků s těmito projekty, kdy lidé jako Míla Pražák (Donte) či František Tichý (Přírodní škola) své sny promění ve skutečnost, je fajn, že si z těchto akcí jako je pikovický festival přineseme nejen krásné zážitky, ale při pohledu dovnitř narazíme na věci a činnosti, které se oproti úvodu výše napsaného velice odlišují a přináší naději i příštím generacím.

Takže Pikovice 2015 se staly minulostí a těšíme se, že  v roce 2016  pozvání přijmou snad i hudebníci jako je Honza Nedvěd a další. Pavel Dobeš z Ostravy už si svou premiéru letos zažil.

Předešlé - rok 2014:

Country Pikovice na Sázavě 2014 - setkání vodáků a trampů


konMarkoPacifikPavel DobePikovice US ARMYPoutnreditelsmeWP_20150523_11_23_32_ProWP_20150523_15_29_18_ProVlak do DobWP_20150523_12_00_11_ProWP_20150523_15_07_33_ProWP_20150523_17_32_32_ProWP_20150523_17_32_48_SmartWP_20150523_20_01_55_ProWP_20150523_20_58_52_ProWP_20150523_15_46_09_Proastudentistudenti 1studentky

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...