Ekonome Klausi, Niedermayere, Kříži, nevnucujte nám své nabiflované teze

Myslíte, že jste skutečně pochopili trh, byť o něm erudovaně hlásáte? Na úvod je nutno poctivě podotknout, že zatímco Václav Klaus pouze konstatuje fakt, že propad ekonomiky v ČR je dán malou spotřebou občanů, bývalý víceguvernér Niedermayer zmateně v Hospodářských novinách  "Jak nakopnout růst Česka" popisuje jakési teze politicko-ideologické skupiny EU, prokurista Karel Kříž dokonce v Lidových novinách "Český střádal = metla národa" málem uráží občana, který upřednostnil trh.

Václav Klaus konstatuje, že sešlápnutá brzda spotřeby českého občana dělá ekonomům starosti. S tím nelze než souhlasit. Ale skutečně to poškozuje Českou republiku? Zděšení, které vládne původně eurooptimistickou, fanatickou Evropou provokuje k různým prognózám, kudy dál. A poznání, že erudovaní ekonomové z celého spektra od leva do prava sice velice dobře znají poučky slova trh a tržní, avšak vůbec nechápou, jak funguje. A to je tristní.

Je střádal metlou a hledá se, jak nakopnout trh?

I já, jako většina českých občanů zatáhl za brzdu utrácení. Nevím, co udělá s eurozónou Řecko, Španělsko se hroutí také, Portugalsko neví kudy kam a Itálie přes dluhy nevidí ani do Afriky. Francie dotuje i pampelišky, ač jí dluhy čouhají z každého kořenu a Německo, Francie i Rakousko sanují své banky z peněz, které odeberou slabším státům (Komerční banka sanuje francouzskou Société Générale a pod...) V takovéto situaci nám přednáší Niedermayer téze EU a Kříž dokonce chce, abychom se zbavili peněz a utráceli?

Pane Kříži, v době nestability každý rozumný hospodář rozumně uloží peníze

Nikdo z nás neví, zda správně a nejideálněji. Ale tak jako nikdo normální neudělá půjčky a neutrácí za zbytečnosti v okamžiku možnosti propuštění z práce, tak se stejnou logikou funguje, pokud to samé hrozí celému evropskému systému. Prostě lidsky se vykašle na to, aby peníze pracovaly s obrovským rizikem a raději je deponuje u ČNB. Logicky a tržně. Nehazarduje.

Bývalý víceguvernére Niedermayere, Karle Kříži

vážně jste nepochopili, že narozdíl od ostatních států neřešíme, jak "nakopnout ekonomiku" ale právě přes obrovské úspory podniků a občanů (3021 miliard)kdy? Náš průmysl stoupl o 7% a vývoz dokonce o 13,2%. Zatímco všechny státy kolem řeší, jak zaplatit šílené dluhy, my řešíme, kam s penězi a ještě je nám to vyčítáno. My neřešíme kam, ale kdy! Absurdní. Většina z nás by nebyla vystresována, jak píše v Lidovkách Kříž, kdyby nebylo zmatených vyjádření rádoby ekonomů a šiřitelů poplašných zpráv! Nechte pracovat trh, neboli nás  a nevnucujte nám své teorie, které jsou většinou falešné!

Vláda musí co nejrychleji zarazit dluhy

Pokud ořízneme podle mediánu (střední hodnoty) vysokopříjmové a skutečně chudé, devadesát procent pokles měsíčně o tisíc korun skoro nepozná. A vzhledem k obrovským úsporám v okamžiku odeznění nebezpečí bude kam sáhnout a my se můžeme vyhoupnout do čela prosperující Evropy. To, co píšete, že snížením výdajů státu se podkopá celý chod státu platí bezvýhradně pro vysoce zadlužené bez úspor. Kdyby nebylo poplašných zpráv, tak pokles ekonomiky o dvě, tři procenta na jeden rok občan ani nepozná. Takže narozdíl dokonce i od Francie si můžeme tvrdě utáhnout opasky a dychtivě čekat na startu, až Řecko, ale možná i celé jižní křídlo z eurozony odejde a euro změní kurz.

Co ale je nutné udělat

ČNB musí tvrdě hlídat, aby peníze z páteře naší ekonomiky (bank) nebyly vykrádány svými matkami a neživily Francouze, Rakušany, Němce či další a stovky miliard, co odesílají do "bohatých zadlužených států" zůstávaly u nás. Banky, narozdíl od všech podniků, jak vidno v Evropě nebankrotují, alespoň ne banky německé, francouzské a ještě je naše vláda nucena, aby záruky za jejich podvody držel český občan. A to je ta strašná loupež, kterou se na nás dopouštějí větší evropské státy. Starejme se o to, aby naše bohatství zůstávalo tady a trh se obnovil. Potom se český občan opět nebude bát utrácet a i pseudoekonomové budou jásat. Ale dnes nás k ničemu nenuťte, dokonce nás ani neurážejte. Je jedno, zda našetřené peníze utratíme dnes, nebo zítra. Důležité je, zda  správně a rozumně. I zde si neviditelná ruka trhu (občanů) znovu a v pravý čas sama cestu najde. Pokud nás nevykradou....

 Petr Pokorný

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...