Byl vznesen dotaz, kde se vzala cena chleba v klipu "Babišovy dotace"

 

Za prvé nelze jednoznačně říci, kolik stojí chleba, protože proměnné jsou velmi časté. Ale číselné údaje jsou brány za 1) cena pšenice, 2) pohyb cen, 3) dotace

Klip "Babišovy dotace" je sice lehká nadsázka, ale pricip, kdy dotace nezlevňují, nýbrž zdražují, je naprosto věrohodný - autentický.

Cena pšenice a pohyby cen chleba asi netřeba objasňovat. Cena dotací na bochnik chleba je odvozena ze smlouvy, kterou podepsala Česká republika s EU.

Při ceně  2 800 - 3 000 Kč za tunu (a to v nejlepším případě) a chléb z ní vyrobený za 24,92 Kč za kilogram. Při nárůstu ceny na 6000 Kč za tunu dojde k navýšení nákladů o 2,13 Kč což representuje nárůst ceny za celý chléb o 2,56 Kč. Cena za celý chléb se tak pohybuje v rozmezí 29,90 - 32,46 Kč.

Dorovnání přímých plateb farmářům až na 65 % úrovně dotací farmářům ve starých zemích EU umožňuje Smlouva o přistoupení. Nově od roku 2014 by na jeden hektar zemědělské půdy mělo připadnout v průměru 270 eur (zhruba 6800 korun). Za sedm let by se na dotacích do zemědělství a venkova mělo v celé EU vyplatit 435,5 miliardy eur. Od dotací by navíc měly být odstřiženy podniky, které pěstují energetické plodiny, jako je řepka. (A proto stále více sílí podezření, že to je pravý důvod vzniku partičky kolem ANO) Tato a další podmínky splněné zemědělci zaručí, že přímé platby z EU budou ve výši 30% a zbytek dorovnají národní státy. Neboli, část zemědělcům vyplatíme z našich daní přímo z rozpočtu, další část odešleme do Bruselu a Brusel za těchto podmínek naši zemědělcům vyplatí oněch dalších našich 30%.

Pro Českou republiku se počítá s roční částkou okolo 890 milionů eur v přímých platbách a 400 milionů eur v Programu rozvoje venkova.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/dotace-evropskym-farmarum-dcy-/eko_euro.aspx?c=A121123_1858113_eko_euro_spi

Proč to jde oklikou přes Brusel nikdo neví, ale vstupem do EU jsme to odsouhlasili všichni. A výpočet z těchto částek dává v klipu "Babišovy dotace přerozdělovači - YouTube ono ilustrativní číslo 30 Kč + 10Kč.

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...