Bohaté (chudé) republice MALI "nezištně" pomáhala US ARMY a vojáci Francie

 

Je záhadou, proč po humanitární pomoci USA začíná být i v africké Mali tak těsno a tak si položme otázku: proč je i zde posledních pět let takový zájem o zemi Tuáregů, Berberů a Arabů.

 

Islamisté přepadli luxusní hotel v Mali, 27 mrtvých

Bamako - V hotelu Radisson Blu v Bamaku, který dnes ráno přepadli islamističtí ozbrojenci, bylo zatím nalezeno 27 mrtvých. Maliský ministr bezpečnosti Salif Traoré podle AFP zároveň sdělil, že zásah proti islamistickým ozbrojencům hlásícím se k teroristické síti Al-Káida, skončil.

Jenomže opět se ptáme - Proč?

Stále slyšíme o Libyi, Sýrii a Iráku, občas Jemenu a Africkém rohu, ale...

I sem se před Miléniem  rozhodla vláda USA exportovat demokracii. Proč v tak chudé zemi měly USA tak eminentní zájem o přechod k americkému systému za vydatné pomoci Francie?

Nejste daleko od pravdy, pokud budete hádat, že stejně jako výše zmíněné státy i zde šly US ARMY chránit demokracii v podobě těžby fosfátů, lithia, bauxitu a železa a samozřejmě státní převrat nastal opět v okamžiku, kdy se v Maliské republice nalezly velké zásoby ropy.

 

Najednou když armáda Mali v březnu 2012 převzala moc do svých rukou  bylo povinností v březnu 2013, aby Hollande rozhodl o přímé francouzské intervenci, za podpory USA.

Mnozí možná četli zdánlivě dobrodružnou knihu "Tvrdá pěst Tuáregů". Ta je založena na skutečné historické události z kmenových válek v centrální Sahaře. Autor píše o přítomnosti i dávné minulosti země a životě jejího lidu a dostaneme se  přímo do středu nelítostné bitvy dvou domorodých kmenů, jejichž nesvornosti využívají francouzští kolonizátoři a zmocňují se země, aby těžili z jejího nesmírného bohatství. 

Samozřejmě nikdo soudný nemůže jásat nad  zabíjením civilistů. Je to šílené. Ale lidé by měli znát především v této době strachu, pomst a exodu muslimů, kde vše vzniklo a kdo je za tyto činy zodpovědný. Pláčeme nad pomstou muslimů v USA, pláčeme nad masakry v Paříži. Novináři nám předkládají srdceryvné příběhy ze současnosti, které jsou skutečně kruté. Ale co stálo u zrodu, to se napsat v "tej našej západní demokraciji" už jaksi nehodí.

Mimochodem, i ten luxusní hotel Radisson Blu v Bamaku a jeho zisk včetně zdanění  je.... Náhodně a nepřekvapivě americký....

Rubriky: ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Leon Tuzemák
před 11 měsíci

To samé Republika Kongo (bývalé Francouzské Kongo), kde byla v letech 1997 - 2002 občanská válka NINJOVÉ VS. ARMÁDA KONGA + JEDNOTKY OSN, což rozdmychala Francie a Francie dodávala zbraně oběma stranám. Kongo má ropu a jiné suroviny, ale jinak jsou lidé chudí, kde by vzali zbraně.

Zeolit
před 11 měsíci

Terorismus je pro mě nepřijatelný, protože oběti jsou nevinní lidé. Tečka cé zet.

Fanda
před 11 měsíci

Je skvělé, když někdo popíše situaci i z jiného pohledu. Souvislosti by mi nedocvakly, ale díval jsem se zkusmo jinam a lež to není. Měli jsme růžové brýle.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...